Călin Georgescu - 99 de voturi în plus, iar Ludovic Orban - 160 de voturi în minus. Sunt cele mai semnificative modificări pe care le-au suferit, în județul Galați, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, în urma renumărării voturilor de către Biroul Electoral Județean de Circumscripție.
Așa cum "Viața liberă" v-a informat, renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale a început vineri, 29 noiembrie, la ora 8,30, și s-a încheiat pe 30 noiembrie, la ora 18,00. Reverificarea tuturor buletinelor de vot s-a făcut de 11 echipe mixte compuse din un membru al Biroului Electoral Judeţean Galaţi, un component al personalului tehnic auxiliar (de la Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi sau de la Autoritatea Electorală Permanentă, după caz) şi un statistician.
Procesul-verbal centralizator al rezultatului renumărării cuprinde informații interesante și voturi semnificative în plus sau în minus pentru unii dintre candidați. Vi le prezentăm în continuare.
Dacă ne referim la cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale, care se vor înfrunta în al doilea tur de scrutin de duminică, 8 decembrie, putem spune că amândoi au ieșit "pe plus". Dar nu la fel de mult. Astfel, candidatul independent Călin Georgescu a obținut la renumărare 47.774 de voturi, față de 47.675 de voturi consemnate inițial în procesul-verbal. Candidata USR Elena Lasconi a adunat zece voturi în plus, de la 32.538 la 32.548.
Renumărarea le-a mai adus un mărunțiș de voturi lui Cristian Diaconescu - 28 și lui Mircea Geoană - 5.
Cea mai mare diferență se vede în dreptul lui Ludovic Orban - de la 624, cât s-a contabilizat inițial, la 464 de voturi, câte au ieșit la renumărare. Pe minus, dar nu cu mult, au mai ieșit Marcel Ciolacu - 57.902 voturi în loc de 57.928, George Simion - 34.624 de voturi în loc de 34.645 și Nicolae Ciucă - 15.772 de voturi în loc de 15.784. S-a modificat și numărul de voturi nule, de la 5.983 câte erau inițial la 6.085 după renumărare.
Conform procesului-verbal, reprezentantul USR din Biroul Electoral Județean Galați a refuzat să semneze documentul, deoarece nu s-a permis accesul observatorilor independenți și filmarea video a renumărării, elemente minime de verificare prezente în fiecare secție de vot, conform legii, și absente acum. Reprezentantul AUR a obiectat că, renumărarea făcându-se concomitent de mai multe persoane, din care două-trei din personalul auxiliar sau angajați ai Prefecturii, nu a putut urmări îndeaproape procesul de renumărare a tuturor buletinelor de vot. Reprezentantul partidului Forța Dreptei a obiectat și el că nu a participat în mod direct la renumărarea tuturor secțiilor.