Informaţiile prezentate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE) şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din data de 28 noiembrie 2024, care au fost declasificate, miercuri, 4 decembri, de preşedintele Klaus Iohannis, indică faptul că finanţarea campaniei prezidenţiale a candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT ale procesului electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. De pildă, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022, toate fiind mobilizate în campania de acum. SRI precizează că rețeaua asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Conturile inițiale au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment în care reţeua a fost activată la capacitate maximă.
SRI folosește de două ori ideea că un "actor statal" s-a implicat în alegerile din România. În primul rând, prin anumite atacuri la adresa sistemelor Autorităţii Electorale Permanente (AEP). În al doilea rând, în felul în care s-a umflat notorietatea lui Călin Georgescu și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi de TikTok folosite. SRI arată că nu au fost utilizate resurse tehnice comune. Concret, conturile TikTok în cauză au fost alocate unor adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți). Activitatea conturilor din rețea a fost organizată în afara platformei TikTok, respectiv pe mesageria Telegram. A fost identificat un canal de Telegram propagator, care are rol de a coordona alți utilizatori cu privire la postările și conținutul video distribuit.
De asemenea, SRI avansează sume de bani, un milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, bani recunoscuți de către firma din China. Călin Georgescu a declarat la AEP zero euro cheltuieli electorale. Conform datelor SRI, în realitate s-au strâns și s-au cheltuit bani. Mai exact, pretinde SRI, în finanțarea promovării lui Călin Georgescu a fost implicat contul de TikTok al lui Bogdan Peșchir. Utilizând acest cont, Peșchir a făcut donații pe TikTok de peste un milion de euro. Ulterior, implicarea acestuia în finanțarea promovării lui Georgescu a fost confirmată și de reprezentanții TikTok, pe 28 noiembrie. Aceștia au menționat că au fost făcute plăți din acest cont în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie. Una din metodele de atragere a influencerilor români pentru promovarea lui Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de către firma FA Agency din Africa de Sud, care oferea 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip. Bogdan Peșchir (fost Paraschivoiu) este proprietarul unor firme de IT și este stabilit în Brașov.
Conform SRI, "activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolirea mesajelor pe platformă. Nu folosește ferme de boți pe platformă, ci operează din afară, ca să nu încalce politicile de utilizare ale platformei." SRI mai spune că cei implicați în campania de promovare cunosc foarte bine politicile de securitate ale TikTok, știind cum să le eludeze.
De asemenea, SRI spune că a existat o promovare masivă pe TikTok şi pentru POT, partid care îl susţine pe Călin Georgescu.
În acelaşi timp, documentele Direcției Generale de Protecție Internă a MAI susțin că mai multe persoane din lumea interlopă, unii dintre acestea șefi de clan, au fost implicate în susținerea lui Călin Georgescu. "Unii dintre susţinătorii campaniei implicaţi în promovarea şi cumpărarea de voturi sunt exponenţi ai mediilor extremiste de dreapta, infracţionale şi ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti-NATO sau împotriva Ucrainei", mai arată MAI, dându-l ca exemplu pe liderul unui clan. Se precizează că influencerii au fost plătiţi, baza de calcul pentru o astfel de campanie fiind de 400 lei pentru 20.000 de urmăritori.
După desecretizarea documentelor, Parchetul General a anunțat că analizează "elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale".