Mult zgomot pentru nimic / Scandalul căldurii s-a mutat în Consiliul Local
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mult zgomot pentru nimic / Scandalul căldurii s-a mutat în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nouă consilieri locali PDL şi PC au semnat pentru convocarea unei şedinţe extraordinare luni, 31 octombrie, pentru a dezbate încredinţarea serviciului de furnizare a agentului termic şi a reţelelor tehnico-edilitare către Electrocentrale *

Nici măcar la rece, în sala neîncălzită a Prefecturii şi în prezenţa a 25 de preşedinţi de asociaţii de proprietari, aleşii locali şi primarul nu au luat vreo decizie în privinţa frigului care stăpâneşte 80.000 de apartamente, şcolile şi grădiniţele din Galaţi. S-au certat aproape o oră, au votat în grabă ordinea de zi şi s-au mai certat o dată, la final, pe tema Apaterm.

„Ne e frig!”

La începutul şedinţei, în numele Asociaţiei de Pensionari 2007, Constantin Ciucă a făcut apel către aleşi să lase orgoliile politice şi să adopte o hotărâre demnă: „Indiferent că faceţi parte din PSD, PC; PNL, PDL, UNPR, pe noi ne interesează căldura! Vreţi să ducem pensionarii deja reci la cimitir?”. Laurenţiu Gafiţuc, preşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari, le-a prezentat aleşilor memoriul făcut ca urmare a Comisiei de Dialog Social. „Vă solicităm să ţineţi cont de opţiunile electoratului gălăţean şi să organizaţi de îndată o şedinţă CL în care să adoptaţi o hotărâre prin care să dispuneţi atribuirea directă a serviciilor de furnizare agent termic către populaţie în favoarea Electrocentrale”, a spus Gafiţuc, susţinând avantajele ofertei  CET – eficienţă şi un preţ de 200 de lei pe gigacalorie. Afirmaţiile lui au stârnit indignarea grupului PSD şi a consilierului PC Picu Roman.

Asul din mâneca lui Viorel Trif

Consilierul local PDL Viorel Trif a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a infrastructurii tehnico-edilitare către SC Electrocentrale. Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a atras atenţia că momentul în care CL ar accepta varianta Electrocentrale ar rezulta falimentul Apaterm. „Stimaţi gălăţeni, dacă mâine dă faliment Apaterm, o să vă bată la uşă Electrocentrale şi vă va obliga să daţi banii pe care îi datoraţi. Câteva mii de gălăţeni ar rămâne fără locuinţe, pentru că li s-ar pune sechestru pe bunuri! Aş propune CL şi dlui primar să facem plângeri penale împotriva celor care nu dau căldură, fie Electrocentrale, fie prefect! Cred că ar trebui să arătăm şi noi că suntem bărbaţi şi să facem ce ar trebui”, a spus Ciumacenco. Consilierul PDL Alin Mihai a contrazis afirmaţiile lui Ciumacenco. Viceprimarul PNL Mircea Cristea a catalogat drept propunerile auzite drept năstruşnicii: „Cei responsabili de serviciile publice sunt primarul şi Consiliul Local. Vin preşedinţi de asociaţii de proprietari cu cămaşă portocalie şi ne pun la punct în Consiliu. Este inadmisibil!”, a spus Cristea. Primarul Dumitru Nicolae a solicitat public să se dea imediat drumul la căldură, dar a refuzat să introducă pe ordinea de zi proiectul lui Viorel Trif: „Putem face o şedinţă ordinară în două, trei zile, însă ea trebuie să treacă pe la toate comisiile, nu să venim sub presiune”. Trif era însă pregătit. „Grupul PDL având susţinerea grupului PC convoacă în regim de urgenţă cu o treime din numărul consilierilor aleşi o şedinţă extraordinară luni”, a anunţat consilierul prezentând documentul semnat de nouă consilieri locali: Petru Alexe, Victor Dobrea, Dumitru Ion, Alin Mihai, Viorel Trif de la PDL şi Răzvan Avram, Florin Gasparotti, Eugen Găvan şi Tincuţa Tercu de la PC. Ordinea de zi a şedinţei cuprinde o informare privind situaţia Apaterm şi proiectul de hotărâre privind Electrocentrale.

La finalul şedinţei a reizbucnit scandalul

Trif a început să le explice aleşilor că Apaterm este în ilegalitate, neavând licenţă şi contract, iar aleşii PSD, enervaţi, au părăsit şedinţa. Primarul i-a reproşat lui Trif, pe un ton ridicat, că nu e calificat să răspundă de încălzire. Trif i-a replicat că dacă e inginer, să meargă în producţie şi să lase administraţia pe seama persoanelor care au calificarea necesară. În băşcălie, Mircea Cristea i-a cerut lui Trif să repete povestea cu licenţa Apaterm, iar consilierul a luat-o de la capăt. „Roata morii se învârteşte!”, a comentat ironic consilierul PSD Nicolae Rainea. „Sper ca roata dvs să-i încălzească pe gălăţeni”, a spus la final Trif.

Citit 2528 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2011 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.