Avertizare ministerială: Judeţul Galaţi, în urmă la gestionarea deşeurilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Avertizare ministerială: Judeţul Galaţi, în urmă la gestionarea deşeurilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul şi alte 16 judeţe care au probleme cu implementarea proiectelor privind deşeurile, pe POS Mediu, au primit de la Ministerul Mediului şi de la Ministerul Afacerilor Europene un termen de o lună ca să facă paşii necesari demarării acestora, în caz contrar riscând pierderea finanţării.

Implementarea acestor proiecte este monitorizată de Organismele Intermediare pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Directorul OI POS Mediu din Regiunea Sud-Est, Silvia Buhlea, spune că proiectul care ne trage pe noi în jos, iniţiat de Consiliul Judeţului şi având o valoare de 40 de milioane de euro, este într-un stadiu incipient. „Proiectul, care prevede realizarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor pentru întreg judeţul Galaţi, este la faza de Master Plan, lucrându-se în acelaşi timp la studiul de fezabilitate”, a declarat Silvia Buhlea. Ea a apreciat, totuşi, că studiul de fezabilitate ar putea fi finalizat în termenul de o lună acordat de cele două ministere de resort.

Proiectul prevede, între altele, amenajarea unei platforme ecologice pentru depozitarea deşeurilor colectate din întreg judeţul şi realizarea unor staţii de transfer moderne. Derulat cu fonduri post-aderare, el e o continuare a proiectului ISPA-Deşeuri implementat în municipiul Galaţi cu fonduri pre-aderare.

Au mai primit ultimatum din partea Ministerelor Mediului şi Afacerilor Europene judeţele Alba, Caraş-Severin, Dolj, Harghita, Maramureş, Prahova, Buzău, Brăila, Iaşi, Constanţa, Tulcea, Bihor, Gorj, Mehedinţi, Hunedoara, Vâlcea şi Braşov, precum şi municipiul Bucureşti. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a avertizat că, dacă proiectele acestor judeţe nu înregistrează progrese într-o lună, administraţiile nu mai beneficiază de noi amânari, întrucât nu mai este timp suficient pentru implementarea lor. „Retragerea finanţărilor nu e o chestiune îndreptată contra acestor beneficiari, este o chestiune de interes naţional. Dacă nu facem aceasta acum, în următoarele luni, vom pierde bani foarte mulţi. Dacă proiectele nu vor fi implementate, ele nu vor putea fi finalizate până la sfârşitul lui 2015. De aceea vom veni cu criterii clare ca să fixăm nişte termene şi obligaţii care să fie îndeplinite. Dacă nu vor fi îndeplinite, vom retrage finanţele, a spus Leonard Orban.

Citit 1403 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2011 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.