Președintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Președintele Klaus Iohannis a spus că în Parlamentul României s-a pus în mișcare procedura de suspendarea președintelui, demers pe care Iohannis îl consideră „inutil”, pentru că, oricum, peste puține luni va pleca din funcție, după alegerea noului președinte, notează Mediafax.
Referendumul pentru demitere, „un demers nefondat”
„Este un demers nefondat pentru că niciodată, repet, niciodată, n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos pentru că, de aici, toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demiterea președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern”, a spus Iohannis, în discursul său.
Acesta spune că, în plan intern, referendumul va fi unul „eminamente negativ”: „Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord”. „În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite președintele, după ce de fapt a început deja procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii', a mai spus Klaus Iohannis.
În acest context, președintele și-a anunțat demisia: „Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte ale României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.
Ilie Bolojan devine președinte interimar
După decizia lui Klaus Iohannis de a-și da demisia din funcție, interimatul este asigurat de a doua persoană în stat, preşedintele Senatului. În prezent, președintele Senatului este președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. Mai întâi, el trebuie să demisioneze din partid.
În termen de trei luni de la data la care a intervenit vacantarea funcției de preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou preşedinte, prevede Constituția. Conform articolului 98 din legea fundamentală, președintele interimar nu poate dizolva Parlamentul, nu poate iniția un referendum și nu poate adresa Parlamentului mesaje politice.
Klaus Iohannis este primul dintre cei cinci președinți ai României care își dă demisia, notează HotNews.
Citeşte şi:
Reacții după anunțul demisiei președintelui Klaus Iohannis
George Ștefănache: „Demisia președintelui ilegitim nu este un gest de demnitate”
Beneficiile cu care rămâne Klaus Iohannis după plecarea de la Cotroceni
Demisia președintelui Iohannis nu a afectat piața financiară