"Bugetul, ca orice buget, nu acoperă niciodată toate nevoile. N-am crezut că o să spun vreodată, dar fondurile europene ne-au îngenunchiat", a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, despre perspectivele financiare ale anului 2025. "Financiar, nu mai avem de unde să scoatem bani care să acopere toate investițiile pe care le generăm în momentul de față", a mai spus edilul-șef, referindu-se la demararea unor lucrări noi de reparații și regenerare urbană în interioarele de cartier.
Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pentru anul 2025 va fi aprobat până la finele acestei luni. Perspectivele financiare sunt destul de limitate, după cum a explicat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, în două emisiuni diferite, la Pro Lider FM și la Reperul Tv.
Întrebat despre posibilitatea unor lucrări de regenerare urbană în zona blocurilor din cartierul Port, primarul orașului s-a arătat destul de rezervat: "Cât ține efectiv de interioare de cartier, trotuare, borduri, străzi - cu riscul de a deranja - o să fiu extrem de onest: anul acesta este absolut imposibil.
Financiar nu mai avem de unde să scoatem bani care să acopere toate investițiile pe care le generăm în momentul de față. N-am crezut că o să spun vreodată, dar fondurile europene ne-au îngenunchiat", a explicat Ionuț Pucheanu.
Concret, primarul s-a referit la fondurile atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care sunt gratis, dar acoperă foarte puțin din valoarea proiectelor.
Te miri ce și mai nimic
"Cine a făcut ghidurile de finanțare... pentru că suntem în post, să-i dea Dumnezeu tot binele de pe lume. Și să n-apucăm să ne întâlnim! Cei care gândesc aceste ghiduri setează o linie extrem de fină între ceea ce este eligibil - adică lucrări pentru care poți lua bani din fonduri europene - și ceea ce nu e eligibil. Şi sunt fantastic de multe cheltuieli neeligibile", a precizat primarul.
Potrivit acestuia, sunt proiecte la care Primăria trebuie să contribuie și cu de trei ori suma pe care a atras-o din bani europeni.
De pildă, la proiectul de renovare a fostului Cinema "Țiglina", valoarea contractului ajunge la 13 milioane de lei, din care fondurile europene sunt de numai 2,5 milioane de lei. "În cadrul PNRR, noi atragem pentru fiecare cinematograf în parte undeva la 2,5 - 3 milioane, pentru că atât e eligibil, și mai cheltuim îm plus sume între 10 și 16 milioane de lei. E ca și cum le-am face din fondurile noastre! La Palatul «Gheorghiu» cheltuielile neeligibile sunt de 16 milioane de lei. La Colegiul «Paul Dimo», de 26 milioane de lei. La Campusul Dual, zona neeligibilă este de 55 milioane de lei. Toate astea se duc pe bugetul local. Suntem într-un vârf de sarcină, așa cum am mai fost acum câțiva ani, când aveam în implementare proiectele din Programul Operațional Regional (POR)", a afirmat primarul.
Edilul-șef a susținut că la renovarea școlilor se cheltuiesc cei mai mulți bani, pentru că fondurile europene nu acoperă în totalitate valoarea lucrărilor necesare: "Îmi dau bani pentru a schimba instalația electrică, dar reparații doar pentru traseul din perete, nu pentru tot. Ar trebui să merg cu trafaletul doar pe unde am făcut un nou canalet. Acolo se duc cei mai mulți bani din buzunarul nostru, la școli", a argumentat primarul.
Rămâne de văzut care va fi valoarea bugetului de investiții și cât va costa funcționarea municipiului.