De ce se fac săpături în Piațeta „Florilor de Tei” (FOTO)
Foto: Anca Melinte

De ce se fac săpături în Piațeta „Florilor de Tei” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

Inaugurată la finele anului 2019, Piațeta „Florilor de Tei” tocmai s-a pricopsit cu o ditamai „groapă”. Nu este un accident de teren, din fericire! Doar că rondul de flori a cam dispărut, pământul fiind excavat, iar săpătura protejată și împrejmuită. Vestea bună este că nu se intervine pentru vreo reparație, ci pentru amplasarea unei opere de artă.

«Înaripat», operă pentru Piaţeta Florilor de Tei”, anunțam în ediția din 16 martie 2021. Da, tocmai s-au împlinit patru ani de-atunci! La acel moment, consemnam anunțul Primăriei municipiului Galați conform căruia opera „Înaripat”, realizată de George Sorin Purcaru, va fi amplasată în Piațeta „Florilor de Tei”. Lucrarea întrunise cele mai multe aprecieri din partea gălățenilor care participaseră la un sondaj lansat pe 5 martie 2021, pe pagina oficială de Facebook a municipalității.

Concret, cetățenii avuseseră de ales între trei lucrări de artă realizate în cadrul Taberei de sculptură în metal, ediția a VII-a, Galați, 8 iulie - 30 octombrie 2016. Autorii celor trei creații sunt artiști recunoscuți, apreciați și premiați, cu numeroase expoziții, atât în țară, cât și peste hotare. Cele trei opere de artă fuseseră selectate dintr-un număr de opt, donate de către Fundația Culturală „Nicolae Mantu”. Conform datelor oficiale, sondajul a avut peste 97.800 de vizualizări, iar opera „Înaripat” (autor George Sorin Purcaru) a primit 942 de aprecieri, opera „Transfigurare” (autor Laurențiu Mogoșanu) a avut 658 de aprecieri, iar opera „Rugă” (autor Ovidiu Nicolae Popa) a primit 206 aprecieri.

Și de atunci au trecut patru ani...

După cum am descoperit, în iulie 2024, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice de la Buzău a dat aviz favorabil - cu condiția supravegherii arheologice - pentru amplasarea operei „Înaripat” în Piațeta „Florilor de Tei”, zonă construită protejată care face parte din Ansamblul urban Strada Domnească.

După cum ne-a confirmat Compartimentul de Presă din cadrul Primăriei, în prezent se desfășoară lucrările pentru amplasarea lucrării de artă alese de gălățeni.

Rămâne de văzut cât timp vor dura lucrările și cât de repede vom putea admira opera.

„George Sorin Purcaru, un sculptor cu har”

Așa scria criticul și istoricul de artă Corneliu Stoica, în mai 2009, despre artistul născut în 1971, la Galați, și stabilit la Iași după absolvirea Universității de Arte „George Enescu”. Prima sa expoziție în orașul natal a fost găzduită de cotidianul „Viața liberă”. „Personajele și compozițiile sale sunt plăsmuiri îndrăznețe, de cele mai multe ori stranii, la realizarea cărora artistul folosește tabla neagră și obiecte metalice vechi, ieșite din uz, pe care le combină cu ingenioasă fantezie, le readuce la viaţa durabilă a artei. Sorin Purcaru uimește prin arta sa, prin insolitul soluțiilor plastice. În spatele acestora se ascunde o muncă enormă, răbdare şi capacitate asociativă. Lucrările sale au muzicalitate, expresivitate”, arăta Corneliu Stoica.

Lucrarea „Înaripat” a fost realizată în cadrul taberei de sculptură cu tema „Arc peste timp”: „Lucrările realizate sunt adevărate metafore plastice ale unor idei semnificând zborul, dorința omului de a năzui la idealuri cât mai înalte și de a-și depăși propriile sale limite, jertfa, dorul de țară”. Dintre toate creațiile taberei din 2016, o singură lucrare a fost amplasată în oraș: „Simbol”, de Gheorghe Terescenco, aflată în sensul giratoriu de la intrarea în Galați dinspre Tecuci.

Galerie de imagini

Citit 9754 ori Ultima modificare Marți, 18 Martie 2025 21:39

5 comentarii

  • postat de Camelia
    Joi, 20 Martie 2025 13:27
    46.97.171.***
    Pucheanu care locuiește "la o aruncătură de băț /blocul albastru Domnească c/c Gării" a fost văzut măcar o dată stând pe o bancă odihnindu-se după "atata muncă" ?
    2
    23
  • postat de Teodor Sandu
    Marți, 18 Martie 2025 14:50
    95.76.3.***
    Iarasi plantam in orasul nostru o facatura din metal, sudata si vopsita. Orasul Galati merita apa , aer si mult soare...nu fier vechi , ruginit si reconditionat.
    10
    36
  • postat de comunismul
    Marți, 18 Martie 2025 12:26
    86.124.200.***
    e bine ca se face ceva! numai sa se faca! sa nu ramana asa! evident!
    9
    23
  • postat de CD
    Marți, 18 Martie 2025 08:38
    5.2.209.***
    @Cristi, pai cum sa vezi pe cineva stand acolo daca-i un loc respigator. Fara pic de vegetatie, e sinitru!
    5
    41
  • postat de Cristi
    Luni, 17 Martie 2025 20:02
    86.124.202.***
    Asa piateta goala în care nu vezi.pe absolut nimeni, rar mai găsești, opera de arta.lipsea.
    28
    52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.