Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a declarat, într-o conferință de presă, că a făcut plângere penală în vederea desființării împrejmuirii nelegale de pe malul Dunării, împrejmuire în care a fost „capturată” sculptura în metal „Capriciile ielelor”. Tot edilul-șef a dezvăluit că, în cadrul proiectului de revitalizare turistică a Falezei Inferioare, desființarea construcției „Libertatea” se va putea face cu justă despăgubire, pentru că, între timp, proprietarul și-a făcut intabulare.
Prezentarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pe 2025 a constituit subiectul unei conferințe de presă susținute de primarul Ionuț Pucheanu. Pentru că unul dintre cele mai importante proiecte cuprinse în buget vizează revitalizarea turistică a Falezei Dunării prin punerea în valoare a sculpturilor în metal, a fost o ocazie pentru noi să cerem explicații și informații cu privire la realități care au stârnit și continuă să stârnească nemulțumiri pe Faleza Dunării.
„Nu am închis ochii”
„Ce-a înfulecat lupul... e bun mâncat” era titlul editorialului publicat în ediția de sâmbătă, 22 martie 2025, în care arătam că sculptura „Capriciile ielelor” este încă „arestată” de pe Faleza Dunării, ascunsă de patru șiruri de puieți de tuia, susținuți de araci din bambus, care o înconjoară. O realitate pe care am semnalat-o încă din 22 iulie 2024, când o porțiune din spațiul verde de pe malul Dunării a fost îngrădită abuziv.
Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a dezvăluit că există o plângere penală împotriva agentului economic care a realizat împrejmuirea: „Din păcate, Primăria nu e proprietară pe tot terenul de pe Faleză. Dacă ar fi să privim dinspre Faleza Superioară, există o linie până la actuala pistă de bicicletă pe care o avem, unde e proprietar Primăria. Noi până acolo răspundem! De la punctul acela spre apă, terenul se împarte între APDM, AFDJ, Apele Române.
Avem o plângere penală, pe care am făcut-o prin intermediul Poliţiei Locale, în vederea desființării împrejmuirii respective. Mai mult de plângere penală nici nu putem să facem. De aici încolo, organele abilitate vor decide ce, când și cine răspunde. Nu mă pot substitui unor instituții. Nu ne-am tras înapoi, nu am închis ochii. Există o plângere penală, vă pot pune la dispoziție numărul. Prezența la mal a unor pontoane, din păcate, nu mai ține de noi”, a spus primarul.
„Libertatea” a fost intabulată
„Cârciumile de pe malul Dunării ar putea fi demolate, pentru revitalizarea turistică a Falezei” vă anunțam în ediția din 22 august 2023 a ziarului „Viața liberă”. La acel moment, citam o declarație a primarului Ionuț Pucheanu obținută în exclusivitate: „În viitorul proiect tehnic de revitalizare turistică a Falezei Dunării, vorbim despre desființarea construcțiilor - restaurante și baruri - ridicate mai mult sau mai puțin estetic, mai mult sau mai puțin legal, de-a lungul vremii. Cel mai probabil - pentru a nu crea o panică inutilă - vor rămâne două restaurante. Vorbim despre cel de sub scările de la Elice, dar care va trebui să-și restrângă activitatea, pentru că în momentul de față este ceva mai extins decât ar trebui, și despre cel din vecinătatea scărilor. În rest, pe toată lungimea Falezei Inferioare, vor fi desființate toate construcțiile”.
Suntem în 27 martie 2025, iar realitatea s-a mai schimbat în ceea ce privește construcția numită „Libertatea”: „«Libertatea» se dărâmă?, este o întrebare pe buzele tuturor. «Libertatea» a primit din partea noastră notificare în vederea desființării, acum mai bine de un an, nefiind o clădire intabulată. În momentul de față, nu știu cum, a reușit să-și intabuleze clădirea, deci dacă va fi să o demolăm, o vom putea face doar cu justă despăgubire. Demersul intabulării nu ține de Primăria municipiului Galați.
Pentru că m-am implicat, la momentul respectiv, în acest demers al demolării, și am avut niște scandaluri, vă pot spune așa: autorizația de construcție a fost una provizorie, emisă la momentul respectiv; autorizația a fost desființată în parte, la un moment dat. Este o autorizație care stă în picioare, dar în formă provizorie. Din câte am înțeles, s-a invocat faptul că materialele folosite sunt aferente unei construcții care dăinuie peste ani. Știm că ne-a și dat în judecată în vederea recunoașterii acestei intabulări și desființării dispoziției de primar emise pentru desființarea respectivei clădiri. Mai suntem în aceeași situație cu desființarea în parte a Terasei «Pescăruș»”. Restul, cele care sunt pe partea Falezei Superioare și nu către apă, au autorizație de construcție”, a mai spus primarul.