Așa am învățat eu, în copilărie, de la bunica: „Ce-a înfulecat lupul... e bun mâncat”. Și asta m-am trezit spunându-mi în gând ieri, când am trecut pe lângă sculptura „arestată” de pe Faleza Dunării - „Capriciile ielelor”, realizată în 1976 de Elod Kocsis. Patru șiruri de puieți de tuia, susținuți de araci din bambus, o înconjoară. Au crescut binișor din vara anului trecut. Probabil că, în doi-trei ani, ajutați și de vegetația spontană, vor forma un zid verde, care o va ascunde privirilor noastre. În loc de „Capriciile ielelor” biata lucrare s-ar putea numi, la fel de bine, capriciile potentaților zilei.
„Ce spun autorităţile despre spaţiul îngrădit pe Faleza Dunării”, era titlul articolului publicat în ediția din 22 iulie 2024, în care semnalam că o porțiune din spațiul verde de pe malul Dunării a fost îngrădită abuziv, fiind „capturată” și una dintre sculpturile în metal - lucrarea "Capriciile ielelor" - odată cu amplasarea unui ponton.
La insistențele noaste, Poliția Locală ne transmitea că „a fost identificat operatorul economic ce a ocupat în mod nelegitim spațiul verde prin împrejmuirea acestuia cu un gard viu (puieți tuia), stâlpi din profile metalice, respectiv sârmă metalică, restricționând astfel accesul pe domeniul public, acesta fiind sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 5.000 de lei, fiind dispusă și măsura de desființare a împrejmuirii”.
O săptămână mai târziu, tot la solicitarea noastră, Poliția Locală constata că nu s-a respectat termenul de înlăturare a împrejmuirii și că „a înaintat către Primăria municipiului Galați documentația necesară în vederea demarării procedurii de desființare pe cale administrativă”.
Suntem în 21 martie 2025. Puieții plantați în vară sunt mai înalți, mai viguroși, mai stufoși. Au mai rămas și câțiva pari de lemn și baza metalică a vechii împrejmuiri. Și un furtun care slujește, probabil, la irigarea spațiului verde. Recunosc, n-am mai avut curiozitatea să întreb autoritățile pe unde a ajuns „procedura de desființare pe cale administrativă”. Pentru că realitatea este suficient de evidentă...
Mai puțin evidente, ca să nu spun inexistente, sunt promisiunile autorităților că vor face din Faleză un spațiu elegant și civilizat. Nu un iarmaroc pestriț de pontoane și spații comerciale, pe lângă care abia mai rămâne o porțiune de câțiva metri să vezi Dunărea... O amenajare care să pună în valoare sculpturile în metal! Păi mai pusă în valoare decât „Capriciile” nu e nicio lucrare. Apropo, ca să n-o mai lungesc, vă spun doar ce scrie pe sculptura arestată în vara trecută și este emblematic pentru tot și toate „M**e Dinamo!”...