„În momentul de față, acea investiție este blocată și, după doi ani jumătate, greu de crezut că belgienii încă mai au apetitul aferent pentru a merge mai departe”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, despre promisa fabrică de baterii pe care Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) ar fi trebuit să o dezvolte în Zona Liberă. Politicianul este însă optimist cu privire la interesul altor investitori pentru orașul nostru.
„De două investiții extrem de importante are nevoie Galațiul: infrastructura rutieră și cea portuară. Și una, și cealaltă au început deja. Odată realizate, vom deveni și mai interesanți”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.
În premieră, politicianul a prezentat un punct de vedere cu privire la proiectul Romvolt, o fabrică de producție de celule pentru bateriile pentru mașini electrice, investiție de 1,4 miliarde de euro, pe care ABEE ar fi trebuit să o dezvolte în Zona Liberă. Un proiect promis în iunie 2022. „Din păcate, belgienii - dincolo de intențiile extrem de bune - n-au reușit să ajungă la un numitor comun cu Guvernul României pentru acel ajutor de stat. În momentul de față, investiția este blocată și, cel mai probabil, după doi ani jumătate, aproape trei, e greu de crezut că belgienii încă mai au apetitul aferent pentru a merge mai departe. Nu s-au dus nici în altă parte, pentru că era speculată, la un moment dat, ideea că se duc în Bulgaria. Nu s-au dus nicăieri, pur și simplu așteaptă să vadă ce se întâmplă pe această piață în momentul de față”, a spus primarul.
Acesta a dat asigurări că municipalitatea este în contact cu diferite companii, că există cereri pentru suprafețe mai mari sau mai mici și că ultima e venită din partea unei companii din Spania. „Permiteți-mi să nu vă dau foarte multe detalii. Dați-mi voie să vă anunț când se dă primul târnăcop pentru construcția de hale. Încep să cred că sunt prea mulți cei care aprind lumânări - nu la vii, pentru genul acesta de investiții la Galați. Oala acoperită nu dă musca în ea”,a spus Pucheanu.
Primarul susține că proiectul unei fabrici de ulei în Zona Liberă merge mai departe: „Am avut, în ultima lună, două întâlniri cu investitorii de acolo. De aproape un an, s-au lovit de avizul celor de la Agenția de Mediu. Acest investitor lucrează cu niște proiectanți din București. N-au știut cum să abordeze problemele cu Agenția de Mediu de la Galați. Am intervenit atât la Agenția de Mediu, cât și în a găsi un consultant care să le poată scrie memorandumul așa cum vor cei de la Mediu. Pentru că memorandumul lor, până acum, a fost refuzat de trei sau patru ori. Înțeleg că sunt pe punctul de a debloca acest aviz. Sunt ajunse toate utilajele aferente acestei fabrici. Singurele probleme vizează construcția halei, asamblarea utilajelor și acest aviz de mediu. Cu tot respectul, înțelegem protecția mediului, dar uneori rigorile sunt atât de stricte încât devin ușor-ușor de nerealizat”.
Potrivit primarului, și Parcul Industrial este închiriat de diferite companii, atât locale cât și naționale, și ar mai fi aproximativ trei hectare libere.