Anchete și sancțiuni după incendiul de la Târgu Bujor: Trei operatori economici amendați pentru nereguli grave

Anchete și sancțiuni după incendiul de la Târgu Bujor: Trei operatori economici amendați pentru nereguli grave
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un incendiu violent izbucnit pe 7 iulie, în orașul Târgu Bujor, a declanșat o serie de anchete, sancțiuni și întâlniri operative între autoritățile locale și instituțiile responsabile. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați (ISU Galați), focul a pornit de la un transformator amplasat într-o zonă agricolă, înconjurată de vegetație uscată. Din cauza temperaturilor extreme și a vântului, flăcările s-au extins rapid, provocând pagube materiale semnificative. 

În urma incidentului, ISU Galați a deschis o anchetă și a aplicat trei sancțiuni contravenționale unor operatori economici, pentru încălcarea prevederilor legale privind apărarea împotriva incendiilor. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 16.000 de lei.    

Nereguli constatate

Printre deficiențele identificate de echipele de control se numără:- utilizarea instalațiilor electrice în condiții care generau risc de incendiu, prin nerespectarea instrucțiunilor de funcționare și a normelor de prevenire a incendiilor; - funcționarea instalațiilor electrice cu improvizații sau defecțiuni, ori în condiții care nu asigurau protecție împotriva focului în proximitatea materialelor combustibile;- dezafectarea sau nefuncționarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, în afara condițiilor permise de reglementările tehnice.  

Până la data de 11 iulie, ISU Galați trebuie să finalizeze ancheta și să transmită concluziile.  

Pe linie penală, Poliția Târgu Bujor a întocmit un dosar penal, aflat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, pentru identificarea celor responsabili și aplicarea măsurilor legale.  

Măsuri stabilite în ședință operativă

În contextul gravității situației, Prefectura județului Galați a convocat o întâlnire cu reprezentanții ISU Galați pentru evaluarea cauzelor și efectelor incendiului. Ulterior, s-a desfășurat o ședință operativă cu participarea reprezentanților Sucursalei Electrica și ai ISU Galați, pentru stabilirea unor măsuri de prevenție pe termen scurt și mediu.  

Printre soluțiile propuse se numără:  - verificarea și întreținerea periodică a transformatoarelor și a echipamentelor electrice, în special din zonele izolate;  - îndepărtarea vegetației uscate din proximitatea acestora; - intensificarea monitorizării infrastructurii electrice în sezonul cald, când riscul de incendiu este crescut.  

Prefectul județului Galați, Andreea Anamaria Naggar, a subliniat importanța colaborării dintre instituții și autorități locale: „Am subliniat că este extrem de important ca Electrica și ISU să colaboreze, atât ele ca instituții, cât și cu autoritățile locale, pentru a identifica din timp punctele vulnerabile și a interveni preventiv în zonele cu risc crescut.”  

Totodată, prefectul a atras atenția asupra influenței vremii asupra frecvenței și intensității incendiilor: „Canicula și lipsa precipitațiilor din ultima perioadă favorizează extinderea rapidă a incendiilor. Din păcate, intervenția promptă a echipelor de pompieri nu este întotdeauna suficientă, dacă nu acționăm asupra cauzelor care pot duce la asemenea tragedii.”    

Apel la implicarea cetățenilor

Autoritățile lansează și un apel public către populație, subliniind rolul cetățenilor în prevenirea acestor incidente: „În acest domeniu și cetățenii au anumite responsabilități, astfel că îi rog să raporteze imediat autorităților sau companiei de electricitate dacă observă defecțiuni sau probleme la rețeaua electrică – transformatoare care scot fum, cabluri deteriorate, scântei sau echipamente aflate în apropierea vegetației uscate etc.”, transmite în încheiere prefectul.  

Peste 90 de incendii în doar o lună și jumătate

Datele oficiale prezentate de ISU Galați arată că, din 1 iunie și până în prezent, în județ au fost raportate peste 90 de incendii de vegetație uscată, dintre care 32 numai în luna iulie. Aceste cifre reprezintă un semnal de alarmă care subliniază nevoia de educație civică, responsabilitate și prevenție.  

În spatele fiecărui incendiu se poate ascunde un pericol major pentru viețile oamenilor, bunuri, gospodării, păduri, terenuri agricole și infrastructura locală. De aceea, intervențiile de urgență trebuie susținute de acțiuni preventive coordonate și eficiente.

Citit 2098 ori Ultima modificare Joi, 10 Iulie 2025 17:30

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro