Reacţii după nominalizarea lui Ungureanu pentru funcţia de premier (UPDATE)

Reacţii după nominalizarea lui Ungureanu pentru funcţia de premier (UPDATE)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, îl cunoaşte personal pe noul premier desemnat al României, Mihai Răzvan Ungureanu, un fost liberal. De altfel, nu este prima dată când preşedintele Traian Băsescu apelează la un (fost) liberal pentru funcţia de ministru sau de prim-ministru dacă îi nominalizăm doar pe Leonard Orban – Ministrul Afacerilor Europene, Cătălin Predoiu – premier interimar şi ministru al Justiţiei, Sebastian Vlădescu – ministru de Finanţe. Asta fără să mai punem la socoteală că şi ministrul Elena Udrea a fost (la origini) liberală sau la gălăţeanul Mihai Capră, secretar de stat în Ministerul Administraţiei, e adevărat un fost liberal care a plecat la PDL.

Iată ce părere are liderul liberalilor gălăţeni, deputatul Victor Paul Dobre, despre noul premier desemnat: „Pe Mihai Răzvan Ungureanu îl cunosc, am colaborat: când eram prefect era secretar de stat, şi când eram secretar de stat era ministru, deci din punct de vedere al calităţilor umane este un om pe care îl respect. Apropo de liberali, dacă îi mai punem la socoteală şi pe Boureanu, cred că majoritatea fac parte din cei care prin 2005 erau în PNL. Nu ştiu dacă preşedintele s-a gândit neapărat la liberali. Funcţia de prim-ministru nu e o funcţie profesionistă, este o funcţie politică. De ce l-a ales pe Ungureanu, asta ştie probabil domn’ Băsescu şi colegii”, ne-a declarat deputatul PNL.

L-am rugat pe liberalul Dobre să-i dea o notă lui Ungureanu, ca politician şi pentru activitatea de la Externe: „A făcut puţin politică, a fost trei ani în PNL, mai mult nu ştiu dacă a fost angajat politic. Şi atunci nu a avut o activitate politică, ci pe cea de ministru de Externe. Trebuie să fiu obiectiv, dar nu dau note, nu sunt profesor. A făcut parte din Guvernul Tăriceanu în calitate de ministru de Externe atunci când a fost momentul integrării României în Uniunea Europeană, ceea ce este în mod evident un succes”, ne-a declarat Dobre.

Întrebat dacă are încredere în organizarea unor alegeri sub comanda lui Ungureanu în având în vedere că vine din sfera serviciilor secrete, Dobre a spus că acest lucru rămâne de văzut şi că nu poate face o apreciere apriorică: „În fapt nu primul ministru se ocupă direct, primul ministru nu are decât un rol, să respecte cadrul legal. Nu aş face o legătură cu serviciile secrete. E clar că nu vom vota guvernul propus de actuala coaliţie, este o decizie deja luată. Trebuie să ţinem cont de faptul că actuala coaliţie are o majoritate în Parlament şi dacă majoritatea se menţine, are o şansă”, a mai spus Dobre.


Senatorul PDL Marius Necula: Mi-a plăcut de omul Ungureanu şi când era liberal

Liderul organizaţiei municipale a PDL, senatorul Marius Necula are numai cuvinte de laudă la adresa premierului desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu: „Sincer, am o părere foarte bună. Îmi place omul, mi-a plăcut şi când era liberal. Seriozitatea, credibilitatea, ca să nu mai vorbim de faptul că este o persoană foarte bine pregătită, cu o cultură generală bogată, au constituit motivele pentru care a fost desemnat de către preşedintele Traian Băsescu. Cred că ar trebui să scăpăm de acest sindrom de a judeca doar prin prisma ideologiei politice: câtă vreme era în Guvernul lui Tăriceanu, Predoiu era bun profesionist, la fel şi George Maior, la PSD era o persoană nemaipomenită, cum au acceptat funcţii în cadrul Guvernului Boc au devenit, fără vreo legătură, oportunişti, şi-au pierdut din calităţi. Există, într-adevăr, o responsabilitate politică la nivel ministerial.

Mihai Răzvan Ungureanu va fi un premier serios, care nu este băgat în scandaluri, nu este o persoană coruptă şi sunt sigur că guvernul lui va trece dacă deputaţii şi senatorii de Galaţi vor veni la vot”, ne-a declarat optimist Marius Necula.


Liderul PSD Dan Nica; Ungureanu - prizonierul unei încercări disperate a PDL de a-şi salva scaunele

Liderul PSD Galaţi, deputatul Dan Nica, afirmă că Mihai Răzvan Ungureanu este „prizonierul unei încercări disperate a PDL şi a acoliţilor lui de a-şi salva scaunele” şi că desemnarea lui nu are legătură cu persoana Ungureanu. „Cred că oamenii apreciază verticalitatea şi nu pe cei care se plimbă dintr-o parte în alta. Ce garanţii că se va ţine de cuvânt atunci când au promis ceva pot oferi aceşti oameni? În plus, starea de spirit a oamenilor, fie că sunt în stradă sau nu, este aceeaşi, vor alegeri anticipate, vor să fie conduşi de oameni pe care să-i voteze şi putem avea alegeri anticipate în două luni. PDL şi acoliţii se agaţă de scaune şi vor să amâne parlamentarele în martie 2013”, ne-a declarat Dan Nica. Liderul social-democraţilor gălăţeni este sceptic cu privire la faptul că premierul desemnat îşi va putea face propria echipă şi nu i se vor prezenta pur şi simplu liste cu miniştri, fără a avea drept de veto. „Dacă nu-şi va putea alege oamenii, nu va fi decât aceeaşi Mărie cu altă pălărie, va un ministru de paie, ceilalţi care vor da ordine primite pe linie de partid nu va putea spune nimic pe principiul «Aşa a zis partidul, aşa facem»”, susţine Dan Nica.


Deputatul PC Bogdan Ciucă „Românii au complexe legate de serviciile secrete"

Liderul organizaţiei municipale a PC, deputatul Bogdan Ciucă, nu crede că, din punct de vedere profesional, Ungureanu poate fi contestat: „Ca persoană, ca pregătire profesională, lui Mihai Răzvan Ungureanu i se pot reproşa puţine, dar nu este o soluţie pe care USL să o agreeze. Opinia mea este că aveam nevoie de un guvern format exclusiv din tehnicieni independenţi care să ofere garanţia că alegerile vor fi corecte şi că nu vor fi furate. Orice altă formulă de guvernare va stârni mânia străzii. Cred că este primul premier european care vine din zona serviciilor secrete. Românii au complexe, au traume legate de aceste servicii secrete, chiar dacă ele au fost reformate, aşa că din acest punct de vedere nu cred că a fost inspirată alegerea. Următorul guvern, care va fi format după alegeri va trebui să fie unul pe gustul străzii”, ne-a declarat Bogdan Ciucă.


 

 Dan Dobrea, liderul UNPR: „Un diplomat de carieră şi un premier cu expertiză”

Liderul UNPR Galaţi, Dan Dobrea, este încântat de premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu: „Cred că este un premier cu expertiză şi un diplomat de carieră. UNPR nu a cerut posturi în actualul Guvern, a fost decizia premierului desemnat să îi păstreze în echipă pe miniştrii UNPR Gabriel Oprea şi Cristian Diaconescu”, ne-a declarat politicianul.


 

Citit 2191 ori Ultima modificare Marți, 07 Februarie 2012 14:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.