Propunere de limitare a numărului de mandate parlamentare

Propunere de limitare a numărului de mandate parlamentare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă iniţiativa senatorului Iulian Urban trece, atunci trei deputaţi gălăţeni - Mircea Toader (PDL), Victor Paul Dobre (PNL)  şi Dan Nica (PSD) nu ar mai avea voie să candideze pentru un nou mandat parlamentar * Proiectul de lege contrazice Constituţia, care limitează numărul de mandate doar în cazul preşedintelui ţării * Ilie Plătică Vidovici şi Paul Păcuraru au petrecut 14 şi, respectiv, 12 ani în fotoliul de senator *

Un proiect de lege aflat pe masa Parlamentului îşi propune să limiteze numărul de mandate parlamentare la numai două. Iniţiativa îi aparţine fostului senator PDL, actualmente independent, Iulian Urban care vrea să aducă „un suflu nou” în Legislativ şi să provoace o întinerire a clasei politice. Concret, Urban modifică Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prin doar două articole: „Nicio persoană nu poate avea calitatea de parlamentar decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive. Nu pot candida pentru Camera Deputaţilor sau Senat persoane care au deţinut calitatea de parlamentar în legislaturile anterioare pentru alte două mandate”.

Propunerea legislativă a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi un aviz negativ din partea Guvernului. Punctul de vedere al Executivului este semnat chiar de Emil Boc (premier la acel moment) care explică de ce nu susţine adoptarea acestei iniţiative. Primul motiv ar fi acela că soluţia lui Urban încalcă dispoziţiile Constituţionale privind mandatul de parlamentar şi îngrădeşte dreptul de a fi ales. Singura limită constituţională în ceea ce priveşte numărul de mandate vizează strict alegerea preşedintelui României.

„Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive”, spune negru pe alb Constituţia. Iulian Urban nu se lasă şi promite să se lupte pentru adoptarea acestui act normativ, care, dacă trece de Senat şi de Camera Deputaţilor, va avea nevoie de un vot în plenul Parlamentului. Urban critică dur avizul negativ al Guvernului Boc luând în băşcălie afirmaţiile că „prin limitarea numărului de mandate parlamentare la maxim două, vezi Doamne, s-ar încălca dreptul de a fi ales... la nemurire şi la nesfârşit ...”.

Democraţie

Dacă iniţiativa lui Urban trece, atunci nu mai puţin de trei deputaţi gălăţeni - Victor Paul Dobre (PNL), Mircea Toader (PDL) şi Dan Nica (PSD) nu ar mai avea voie să candideze pentru un nou mandat parlamentar, întrucât au acumulat deja două mandate în Legislativ.

Liderul liberal Dobre spune însă că propunerea lui Urban încalcă Legea fundamentală: „Constituţia prevede dreptul fiecăruia de a candida şi de a fi ales. Şi nu are restricţii decât la preşedintele României. Din punct de vedere legislativ, iniţiativa are o problemă de neconstituţionalitate. Mai departe, când se va discuta Constituţia şi mai ales cine o va discuta, probabil că va putea avea în vedere şi acest lucru.

Am mai auzit discuţii legate şi de limitarea mandatului primarilor. Dar toate acestea ţin de Constituţie, iar Constituţia aşa cum este ea în acest moment limitează numai mandatul preşedintelui, ceea ce e un lucru foarte bun”, ne-a declarat Victor Paul Dobre. Nu trebuie uitat nici faptul că în alte state există politicienii (de vocaţie) care fac o carieră din activitatea legislativă şi care se bucură de experienţă de 20-30 de ani în Parlament. „Acelea sunt ţări democratice”, a comentat Dobre. Din păcate Mircea Toader şi Dan Nica nu au putut fi contactaţi telefonic.

De pe culme, pe tuşă

În politica gălăţeană, singurii parlamentari cu mai mult de două mandate au fost Ilie Plătică Vidovici, de la PSD şi Paul Păcuraru de la PNL. Plătică a fost senator în patru mandate consecutive (14 ani): 1990-1992, 1992-1996, 1996 – 2000 şi 2000-2004. Plătică a fost înlăturat din fruntea PSD şi după un periplu scurte la ecologişti (PAE), a intrat într-un con de umbră. Paul Păcuraru a avut nu mai puţin de trei mandate în Senat – 1996-2000, 2000-2004 şi 2004-2008. Păcuraru a pierdut în 2008 alegerile pentru un nou mandat de senator. Ulterior a fost implicat într-un scandal cu tentă sexuală şi a intrat în umbra politicii.

Citit 4582 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2012 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.