Soluţie de compromis pentru contractul expirat al Apaterm

Soluţie de compromis pentru contractul expirat al Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Contractul încheiat cu SC Apaterm SA Galaţi pentru concesionarea bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi a expirat la 31.12.2011”, se arată în raportul de specialitate al unei hotărâri supuse astăzi dezbaterii CL *

Aleşii locali se vor întâlni în această după-amiază într-o şedinţă extraordinară, de care cei mai mulţi au aflat cu surprindere, pentru a dezbate o serie întreagă de hotărâri. Una dintre cele mai importante decizii vizează societatea locală de distribuţie a căldurii. „Proiect de hotărâre privind aprobarea sumei ce ar fi trebuit să o achite SC Apaterm SA Galaţi la bugetul local cu titlu de redevenţă”, aşa se intitulează proiectul ajuns pe masa aleşilor locali. Pentru prima dată, aleşii locali iau act oficial de faptul că între Primărie şi Apaterm nu mai există nici un contract valabil privind reţelele edilitare.

„Contractul încheiat cu SC Apaterm SA Galaţi pentru concesionarea bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi a expirat la 31.12.2011”, se arată în documentele care însoţesc proiectul de hotărâre. „În prezent SC Apaterm SA Galaţi exploatează bunuri care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi fără a deţine contract de concesiune.

Aceste bunuri au fost concesionate operatorului care realizează serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în baza contractului de concesiune nr. 47.820/24.06.2003, care a fost prelungit prin actul adiţional nr. 37/19.05.2008 până la data de 31.12.2010 şi prin actul adiţional nr. 142.808/30.12.2010 până la data de 31.12.2011. Potrivit prevederilor legale în vigoare nu putem stabili şi încasa redevenţă în afara contractului de concesiune, motiv pentru care propunem iniţierea unui proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Galaţi să stabilească suma ce ar fi trebuit să fie încasată de la SC Apaterm SA Galaţi cu titlu de redevenţă în anul 2012”, se arată în documentele care susţin proiectul. Suma propusă este de 17.659 de lei pe lună.

Formularea e uşor bizară din punct de vedere juridic şi unii aleşi o privesc cu îndoială şi suspiciune. De exemplu, democrat-liberalul Alin Mihai ne-a declarat că se va abţine de la vot. Graba cu care această soluţie de compromis este propusă spre a fi aprobată este justificată de faptul că preţul pentru energia termică pe care o plătesc gălăţenii cuprinde în calcul şi această redevenţă. Iar pentru menţinerea preţului la gigacalorie trebuie reglementată cumva.

„Apaterm îşi face datoria cu bună-credinţă”

Administratorul special al SC Apaterm, Adriana Stratulat, a participat marţi la şedinţa pe comisii a CL şi a explicat situaţia. „Apaterm îşi face datoria cu bună credinţă. Este firesc să plătim o redevenţă pentru reţelele pe care le folosim. Şi anul trecut am plătit această sumă”, ne-a declarat Adriana Stratulat căreia nu i se pare nimic în neregulă cu proiectul.

Toate societăţile plătesc câte o redevenţă pentru bunurile care le sunt concesionate. Redevenţele pentru toate societăţile, cu excepţia celor datorate de Apaterm, au fost aprobate la finele anului trecut. În ceea ce priveşte societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii, ultimul proiect de hotărâre care viza acest aspect a fost redevenţa lunară în anul 2011, în sumă de 17. 053 lei. Rămâne de văzut ce vor spune aleşii astăzi, în faţa proiectului de hotărâre. Un lucru e cert, câtă vreme nu mai există un contract de concesiune valabil, Apaterm ar putea foarte bine, în cazul apariţiei unei avarii la reţele să spună că nu e treaba ei să o rezolve…

Citit 2532 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2012 15:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.