Soluţie de compromis pentru contractul expirat al Apaterm

Soluţie de compromis pentru contractul expirat al Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Contractul încheiat cu SC Apaterm SA Galaţi pentru concesionarea bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi a expirat la 31.12.2011”, se arată în raportul de specialitate al unei hotărâri supuse astăzi dezbaterii CL *

Aleşii locali se vor întâlni în această după-amiază într-o şedinţă extraordinară, de care cei mai mulţi au aflat cu surprindere, pentru a dezbate o serie întreagă de hotărâri. Una dintre cele mai importante decizii vizează societatea locală de distribuţie a căldurii. „Proiect de hotărâre privind aprobarea sumei ce ar fi trebuit să o achite SC Apaterm SA Galaţi la bugetul local cu titlu de redevenţă”, aşa se intitulează proiectul ajuns pe masa aleşilor locali. Pentru prima dată, aleşii locali iau act oficial de faptul că între Primărie şi Apaterm nu mai există nici un contract valabil privind reţelele edilitare.

„Contractul încheiat cu SC Apaterm SA Galaţi pentru concesionarea bunurilor care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi a expirat la 31.12.2011”, se arată în documentele care însoţesc proiectul de hotărâre. „În prezent SC Apaterm SA Galaţi exploatează bunuri care aparţin domeniului public al municipiului Galaţi fără a deţine contract de concesiune.

Aceste bunuri au fost concesionate operatorului care realizează serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în baza contractului de concesiune nr. 47.820/24.06.2003, care a fost prelungit prin actul adiţional nr. 37/19.05.2008 până la data de 31.12.2010 şi prin actul adiţional nr. 142.808/30.12.2010 până la data de 31.12.2011. Potrivit prevederilor legale în vigoare nu putem stabili şi încasa redevenţă în afara contractului de concesiune, motiv pentru care propunem iniţierea unui proiect de hotărâre prin care Consiliul Local Galaţi să stabilească suma ce ar fi trebuit să fie încasată de la SC Apaterm SA Galaţi cu titlu de redevenţă în anul 2012”, se arată în documentele care susţin proiectul. Suma propusă este de 17.659 de lei pe lună.

Formularea e uşor bizară din punct de vedere juridic şi unii aleşi o privesc cu îndoială şi suspiciune. De exemplu, democrat-liberalul Alin Mihai ne-a declarat că se va abţine de la vot. Graba cu care această soluţie de compromis este propusă spre a fi aprobată este justificată de faptul că preţul pentru energia termică pe care o plătesc gălăţenii cuprinde în calcul şi această redevenţă. Iar pentru menţinerea preţului la gigacalorie trebuie reglementată cumva.

„Apaterm îşi face datoria cu bună-credinţă”
Administratorul special al SC Apaterm, Adriana Stratulat, a participat marţi la şedinţa pe comisii a CL şi a explicat situaţia. „Apaterm îşi face datoria cu bună credinţă. Este firesc să plătim o redevenţă pentru reţelele pe care le folosim. Şi anul trecut am plătit această sumă”, ne-a declarat Adriana Stratulat căreia nu i se pare nimic în neregulă cu proiectul.

Toate societăţile plătesc câte o redevenţă pentru bunurile care le sunt concesionate. Redevenţele pentru toate societăţile, cu excepţia celor datorate de Apaterm, au fost aprobate la finele anului trecut. În ceea ce priveşte societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii, ultimul proiect de hotărâre care viza acest aspect a fost redevenţa lunară în anul 2011, în sumă de 17. 053 lei. Rămâne de văzut ce vor spune aleşii astăzi, în faţa proiectului de hotărâre. Un lucru e cert, câtă vreme nu mai există un contract de concesiune valabil, Apaterm ar putea foarte bine, în cazul apariţiei unei avarii la reţele să spună că nu e treaba ei să o rezolve…

Citit 2425 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2012 15:57

8 comentarii

 • postat de savi
  Sâmbătă, 07 Aprilie 2012 04:38
  cum e posibil ca Adriana Stratulat sa ia doua salarii(si ce salarii) ce fac organele abilitae
  0
  0
  Raportează
 • postat de CE TIE NU-TI PLACE ALTUIA NU-I FACE
  Joi, 23 Februarie 2012 12:42
  @ ani sau cum ti-o mai spune.
  Pentru ca te incadrezi cu succes in categoria - " PROASTA ,PROASTA DAR M-AM FACUT MARE "- meriti totusi mila si explicatiile de rigoare:
  - niciodata la Apaterm nu au fost 1200 de salariati. Au spus-o ziarele, TV-urile etc. Fosta conducere a preluat-o cu 1090 si a lasat-o cu 1070. Actuala conducere a preluat-o cu 1070, a aruncat in strada 290 de suflete , aiurea-n tramvai (s-a vazut cum a mers iarna asta ), si are fix 780 de salariati nu 300 ,dragalaso!!.
  - ca mintea ta sa priceapa mai bine , afla ca acest numar de personal a fost an de an aprobat de CONSILIUL LOCAL odata cu BVC-ul ,si nu a stat in PIXUL DIRECTORULUI GENERAL, cum ti-ar place tie sa crezi.
  - salariati virtuali nu exista decit in jocurile electronice a lui fecior-tu sau frate -tu mai mic, in realitate , ori sunt , ori nu sunt.
  - eu nu sunt membru PSD ,si am fost dat afara de actuala conducere , desi am mai multa scoala , decit dedublata ADMINISTRATOARE- DIRECTOR TEHNIC, dar cu mina pe inima spun ca ,nici n-am vazut , nici n-am auzit de cineva angajat cu sila , numai ca sa se faca membru, vacuta mica si gingasa care esti tu.
  - ca primarul ar mai vrea voturi, nu te cred decit daca te juri ca-l iubesti si vrei sa-l iei de sot.
  - cit priveste impozitul tau , la impresia pe care o lasi ca profesie , cred ca nici un ciine bugetar n-ar primi un zgirci . Si scapati ma fratilor de aceste stereotipuri caraghioase : - eu va platesc -eu va hranesc - eu v-o b----c. ca nu-i chiar asa. GINDITI INAINTE DE A VA DEZUMFLA VERBAL!!!!!!!!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de maria stavar
  Joi, 23 Februarie 2012 12:28
  Stie cineva de ce nu exista o formula de calcul unitara pentru agentul termic care tranziteaza prin tevile din apartamentele dotate cu centrala proprie ?
  De ce nu se ia in considerare faptul ca aceste tevi izolate sunt absolut inutile din punct de vedere termic si in acelasi timp deranjeaza atat ca aspect,cat si ca spatiu.
  Este revoltator,indiferent cui te adresezi,raspunsurile sunt in doi peri,in bataie de joc !
  Cred ca marea majoritate si-a cumparat centrala proprie cu sacrificii,tocmai pentru a-si putea doza necesitatile dupa buget si pana la urma,noi,cei care avem centrala,per total platim mai mult decat cei fara centrala proprie,asa cum s-a intamplat iarna trecuta.
  In iarna aceasta,regulile de calcul se schimba de la o luna la alta,probabil dupa necesitatile buzunarelor celor care fac calculul costurilor.
  Aberant !!! se poate considera hotie,ca pur si simplu ti se baga mana in buzunar fara a putea riposta ?!?!?
  Mai bine zis,ripostezi,dar nimeni nu te ia in seama !
  Unde esti Tu Tepes,Doamne... ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Joi, 23 Februarie 2012 10:20
  Hotie la drumul mare cu aceste firme de repartitoare.Lumea tipa degeaba.Nimeni nu face nimic.Blocurile ce nu au repartitoare au avut in luna ianuarie si caldura si au platitfactura destul de onorabil.Cei ce au repartitoare,au stat in frig,au platit pierderi,iar cei ce fura caldura stau bine mersi si nu vor sa desfiinteze aceste porcarii de pe calorifere si sa traca din nou la pausal.Cum e posibil ca la gerurile ce au fost,unii sa aiba 0 puncte pe repartitor,iar cei ce au centrale sa plateasca in plus caldura chipurile pierduta?Pai eu platesc si gaze,platesc si furturile lor ca asa vrea acest A.N.R.S/C?Curat bataie de joc.Nimeni nu ia nici o masura,caci in tara asta se fura pe fata.Cred ca nici pe timpul lui Vlad Tepes nu era atita hotie ca acum.Cind vor pleca portocalii de la guvernare va fi tara lasata in asa hal ca ori cine ar veni la putere ,nu va mai fi in stare sa o aduca pe linia de plutire.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ani
  Joi, 23 Februarie 2012 10:00
  ca distribuitor,doar distribuitor...1000 angajati sunt f multi.Erau 1200.70 erau "angajati virtuali".Nu treceau pe la serviciu , dar misiunea lor era sa aduca adepti PSD. S-a demonstrat ca se face distributie cu 300 persoane.Adica cei 700 sunt asistati sociali.Traieswc pe contributiile noastre sau , cum s a exprimat Dumitru Neculai "cum sa-i dau afara?!Sa pierd voturi?!"
  Noi pierdem bani!si acceptam sa traiasca lichelele
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN CONSILIER DE TAINA
  Joi, 23 Februarie 2012 09:33
  " IUTE VARSATORIU DE SINGE" CIND ESTE VORBA DE VRE-UN DUSMAN INCHIPUIT ORI "MOLCOM SI CATINEL" CIND ESTE VORBA DE APLICAREA LEGII (MAI ALES DACA-I SI UN PROTEJAT PE ACOLO ) DUMITRU NICOLAE NU PIERDE NICI O OCAZIE SA-SI FACA CONSILIERII DE RIS , PUNINDU-I IN SITUATII DE UN PENIBIL FARA SFARSIT.
  ASTFELASA CUM SE ARATA IN ARTICOLUL ANCAI MELINTE:

  ASTAZI INTR-O SEDINTA EXTRAORDINARA (ORDINARA II SPUNE DOAR SECRETARUL CONSILIULUI CAND NU A RESPECTAT LEGEA PRIVIND CONVOCAREA), URGENTA SI PRESANTA , PRESUPUNEM CA SE VA APROBA SI FIRESC SI INCASA REDEVENTA LUNILOR IN CARE , APATERM A LUCRAT; LUCREAZA SI VA MAI LUCRA FARA CONTRACT. RETINETI FARA CONTRACT.
  CONSECINTE:
  - NU EXISTA BAZA LEGALA DE CALCUL SI INCASARE A REDEVENTEI !!!!
  - NU MAIPOT FI ALOCATE SI DATE SUME DE LA BUGETUL LOCAL , PENTRU MODERNIZARI SI IN SPECIAL REPARATII CAPITALE.
  - NU MAI EXISTA NICI O RESPONSABILITATE DE NICI O PARTE: INGRIJIRE BUNURI, SUBVENTII CATRE SI DE LA POPULATIE , AJUTOARE DE CALDURA ETC.

  DACA VRETI SA FACETI UN BINE APATERMULUI :
  - ASUMATI-VA RASPUNDEREA (ORICUM RISCUL LEGAL SI MATERIAL ESTE CU MULT MAI MIC SI PRELUNGITI CONTRACTUL SOCIETATII CU PERIOADA 01.01.2012 - 01.04.2012 , PINA LA SISTAREA CALDURII.
  - ASTFEL , AVETI POSIBILITATEA SA INTRATI IN LEGALITATE SI CU REDEVENTA DAR SI SA CONTINUATI SA LUCRATI.
  - PINA LA 01.04.2012 AVETI TIMP SUFICIENT SA INFIINTATI O NOUA SSOCIETATE A C. L. CAREIA SA-I DELEGATI SERVICIUL DE TERMOFICARE IAR INSTALATIILE SI CLADIRILE PRIN INCREDINTARE DIRECTA FARA SA MAI FITI OBLIGATI SA SCOATETI CEVA LA LICITATIE.
  - APATERMUL VA RAMINE O SOCIETATE CARE SE VA OCUPA DE STRINSUL DATORIILOR SI PLATA CREDITORILOR PINA CE ACESTE DATORII SE VOR EPUIZA. DACA SE VOR EPUIZA , DACA NU, NU.
  - RENUNTATI LA ELECTROCENTRALE CA UNICA SURSA DE ALIMENTARE CU AGENT TERMIC SI OFERITI ALTERNATIVA NOUA , MODERNA SI IEFTINA GALATIULUI.

  SIMPLU NU ?

  POVESTE PENTRU CONSILIERII LOCALI AI GALATIULUI

  IN COMEDIOARA LUI TOPIRCEANU " MINUNILE SFINTULUI SISOE", EXISTA UN DIALOG AL SARPELUI CU SFINTUL SUSAMINTIT, DESPRE RAZBOAIELE DOMNULUI CU METEHNELE LUMESTI:

  SARPELE: - Ssssisoie, a fost o vreme cind cei intelepti, stiutorii de carte, ehei ,ce mai pina si artistii , se cam indoiau de Domnul !!!
  SF. SISOIE: - Si Preamaritul ?
  SARPELE : - Pai!!!!! A razbit si el cu.......CANTITATEA!!

  CA SI CONTRIBUABIL DAR SI VOTANT IN ACEST , ORAS LASATI-MI MACAR SPERANTA CA ACTUALUL CONSILIU LOCAL NU ESTE DOAR O "CANTITATE ".
  0
  0
  Raportează
 • postat de NELU
  Joi, 23 Februarie 2012 08:48
  Hai sa vindem si aceata societate si bine inteles cu enorma suma de 1LEU vezi exemplu guvernu Nastase care a vandut mai multe societati cu suma de 1ELU bine intels aceasta suma este simbolica dar dupa ce o dam la fier vechi ,ca mai toate societatile ce sau vindut e poate chiar cu mai mult poate 3LEI ,vor ajunge mai multi bani la bugetul local.In rest angajatii dumnezeu cu mila ca de-aceia ne chinuim sa scoatem toate ajutoarele sociale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 23 Februarie 2012 07:11
  Si cine raspunde pentru desfasurarea unei activitati fara existenta unui contract intre parti? Alo ,Curtea de Conturi?Incasarea redeventei o mascare a continuarii ilegalitatii? Oare se fac demersuri pentru organizarea licitatiei pentru stabilirea societatii care sa concesioneze retelele din domeniul public,eventual cu stabilirea in caietul de sarcini a unor cerinte de deprindere in timp de depasita solutie cu furnizorul CET ? In rest ce sa zic ,totul este o bataie de joc.Va prezint sumar repartitia costurilor pe luna ianuarie 2012 , pe doua scari de bloc ,scari pe care mai sunt racordate doua apartamente pe una si cinci pe cealalta ,: Incalzire =1824 lei , din care :
  Radiatoare = 874 lei (numai in apartamente ,in spatiile comune nu sunt coloane si radiatoare in functiune) ;
  34,10% Consum comun= 622 lei ( cum or fi stabilit procentul? Ordinul ANRSC ,desi aberant ,prevede ca repartizarea costurilor pe baza de procente se face numai in sezonul 2010-2011);
  Consum coloane = 328 lei ;
  Din 176 calorifere prevazute in proiectul initial ,mai sunt in functiune si au repartitoare 38, respectiv pentru un numar de sapte apartamente.In concluzie ,potrivit TECHEM ,autoarea acestei repartitii , cei cu centrale consuma si trebuie sa plateasca ,per total , mai mult decat cei racordati. Sa astepte sa platim.......
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.