Şedinţă extraordinară de pomină la Consiliul Local
Foto: Foto: Sorin Pană

Şedinţă extraordinară de pomină la Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Supărat, primarul Dumitru Nicolae nu mai vrea să vândă nici măcar un centimetru de teren în Galaţi * Fractură în USL?

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local de ieri după-amiază s-a transformat într-una de pomină. Faptul că o parte dintre proiectele cuprinse pe ordinea de zi nu aveau semnăturile necesare pe avizele de specialitate, şi ca urmare nu puteau intra în dezbatere, a produs oarece bulibăşeală. De exemplu, controversatul proiect de hotărâre care viza stabilirea unei sume de bani pe care SC Apaterm să o plătească pentru exploatarea, fără contract valabil, a reţelelor edilitare ale Galaţiului, a fost scos de pe ordinea de zi pentru că nu avea avizele necesare semnate.

Acest fapt complică şi mai mult situaţia şi aşa încurcată a societăţii având în vedere că preţul gigacaloriei cuprinde şi această sumă pe care Apaterm nu mai are o bază legală ca să o plătească municipalităţii.  Aleşii s-au certat aprig pe seama preţului unor terenuri scoase la vânzare de Primărie şi s-au împărţit în două tabere: PSD de o parte, PNL, PDL şi apoi PC de cealaltă parte. În mijlocul şedinţei, aleşii PDL au sesizat că nu fusese votată ordinea de zi, şi s-a pus problema ca şedinţa să nu fie „întoarsă” de prefect. Printre cele mai importante decizii luate de consilieri de consilieri se numără facilităţi în transportul local efectuat de mijloacele SC Transurb pentru şomerii gălăţeni. De asemenea, elevii cu merite deosebite la învăţătură vor beneficia de burse de performanţă, de merit sau de studiu, iar judeţul Vrancea va primi ajutoare financiare din fondul de rezervă al bugetului local.

De ce s-au certat aleşii?

Încă de anul trecut, a devenit aproape o tradiţie: de câte ori se discută despre vânzarea unor terenuri proprietatea privată a municipiului Galaţi, discuţiile devin tăioase, iar voturile se împotmolesc. Pe ordinea de zi se aflau patru vânzări, dar numai trei au fost supuse dezbaterii. Este vorba despre două terenuri pe strada Brăilei, zona Ţiglina I, evaluate la 142 şi respectiv, 135 de euro metrul pătrat fără TVA şi de un teren pe strada Sindicatelor, evaluat la 57 de euro metrul pătrat fără TVA.

Viceprimarul liberal Mircea Cristea a spus că preţul mic de vânzare naşte suspiciuni mai ales la final de mandat: „Pe Brăilei la A-uri este cel mai scump teren din Galaţi şi cel mai mare preţ pentru un metru pătrat de spaţiu comercial. Un preţ de 250 de euro metrul pătrat e ceva de bun simţ”, a spus viceprimarul. Amendamentul lui Cristea, susţinut şi de grupul PDL nu numai de liberali, nu a fost însă acceptat de primarul Dumitru Nicolae. În aceste condiţii, primele două proiecte care vizau terenurile de pe Brăilei au picat la vot din cauza celor 13 abţineri ale grupurilor PNL şi PDL. S-a propus chiar o zonare a oraşului, şi stabilirea unui preţ de vânzare şi, respectiv, concesionare pentru fiecare zonă, dar degeaba. La ultima vânzare, de pe Sindicatelor, abţinerile au fost mai multe – 17, din partea PNL, PDL şi PC. Grupul PDL a suspectat chiar o „răfuială” în USL.

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumancenco le-a atras atenţia aleşilor că preţurile nu au mai fost stabilite de către serviciul Primăriei, GeoTopoCad Expert, ci de evaluatori aleşi prin licitaţie. Ciumacenco a pledat pentru folosirea unei singure unităţi de măsură pentru toată lumea şi le-a bătut aleşilor obrazul amintindu-le că anul trecut au votat vânzarea unui teren în Ţiglina II cu preţul de 99 de euro pe metrul pătrat. Viceprimarul a mai dat ca exemplu şi cazul deja celebru al familiei Cucu, care a dat în judecată Primăria pentru vânzarea unui teren şi a câştigat în instanţă, iar municipalitate a plătit deja 4 miliarde de lei vechi şi plăteşte în continuare pentru asta. Nervos, Nicolae a promis că nu va mai scoate niciun teren la vânzare până la finele mandatului său.

Vom reveni cu amănunte despre celelalte proiecte de hotărâre votate.

Citit 3003 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2012 23:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.