Subvenţie majorată retroactiv pentru Apaterm

Subvenţie majorată retroactiv pentru Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Cu o singură ridicare de mână, aleşii locali au majorat retroactiv atât preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice cât şi subvenţia pentru Apaterm. Noi vom plăti, la fel ca şi până acum 247,73 lei/Gcal, inclusiv TVA, deci nu ne sunt vizate direct buzunarele, ci banii publici. Nu mai puţin de 1.243.386,97 de lei vor pleca din bugetul anului 2012 pentru a acoperi subvenţia pentru 2011.

Pe 1 aprilie 2011, Electrocentrale a majorat preţul de producere a energiei termice de la 178,77 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 188,34 lei/Gcal, inclusiv TVA, conform Deciziei ANRE. Scumpirea ar fi trebuit suportată de la bugetul local, dar CL nu a aprobat atunci hotărârea de majorare cu 9,54 lei/Gcal a subvenţiei la căldură, aşa că Apaterm a fost nevoită să facă singură faţă noului tarif.

Avocata CL, Carmen Moldoveanu, a solicitat suspendarea şi anularea în instanţă a Deciziei ANRE prin care s-a majorat preţul, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins această acţiune. Apaterm nu a pierdut ocazia, şi a cerut banii. Aşa că aleşii locali s-au apucat să majoreze retroactiv şi preţ, şi subvenţie, după cum urmează: „începând cu 01.04.2011, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei se modifică de la 312,01 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 321,55 lei/Gcal, inclusiv TVA, iar subvenţia de la bugetul local se majorează cu 9,54 lei/Gcal, inclusiv TVA”. Tot cu 9,54 de lei a fost majorată şi subvenţia de care am beneficiat din noiembrie 2011 până în decembrie.

Revenind în 2012, aleşii locali au stabilit că de la 1 ianuarie, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei este de 321,49lei/Gcal, inclusiv TVA. Apoi au majorat retroactiv, cu 9,48 de lei şi subvenţia pentru primele trei luni ale anului. Şi, în fine, au hotărât că de la 1 aprilie 2012, subvenţia este de 73,76 lei/Gcal, inclusiv TVA. Acum ne-ar putea paşte o nouă majorare după acelaşi model. La începutul acestui an, Electrocentrale a mai majorat o dată 5,10 lei/Gcal, inclusiv TVA, preţul pentru Apaterm iar autorităţile au deschis iar acţiune de suspendare şi anulare a actului la Curtea de Apel Bucureşti. Dacă şi de această dată acţiunea va fi respinsă, atunci aleşii ar putea repeta manevra de mai sus. Nu e de mirare, din moment ce au acceptat cu seninătate faptul că administratorul special al Apaterm, Adriana Stratulat beneficiază atât de salariu de administrator cât şi de cel de director tehnic al instituţiei!

Citit 1162 ori Ultima modificare Duminică, 08 Aprilie 2012 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.