Cine (mai) dă bani la partid?
Foto: Fotomontaj: Bogdan Codrescu

Cine (mai) dă bani la partid?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dan Nica plăteşte aceeaşi cotizaţie la partid ca şi directorul Ecosal, Ion Ionescu * Firma lui Eugen Durbacă, Delta Rom, face donaţii modeste la PC * Preşedintele CJ a plătit degeaba cotizaţie mare la PSD * PDL şi-a găsit donatori printre firmele care se ocupă de maxi-taxi, deratizare, IT şi comerţ cu băuturi * Membrii marcanţi ai PNL, mai zgârciţi *

S-au dus vremurile în care politicienii veneau cu sacoşa de bani la partid,  aşa s-ar crede analizând veniturile obţinute din donaţii şi cotizaţii de PSD, PDL, PC şi PNL în 2011. Conform legii, partidele sunt obligate să publice în Monitorul Oficial veniturile obţinute, lista membrilor care au plătit într-un an cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară şi lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut într-un an fiscal donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară.

Chiar dacă nu a fost an electoral şi pentru unii a fost criză, PDL s-a descurcat mai bine decât în 2010. Dacă atunci s-a mulţumit cu 9,1 milioane de lei venituri totale, acum cotizaţiile, donaţiile şi celelalte surse i-au adus 12,8 milioane de lei. PSD s-a mai întremat financiar faţă de cele aproximativ 3,8 milioane strânse în 2010, şi a contabilizat în vistierie 7,9 milioane de lei. Liberalii şi-au subţiat portofelul de la 6,5 milioane de lei, cât aveau în 2010, la 5,9 milioane de lei, venituri totale. PC a rămas cam pe aceeaşi linie, adunând din cotizaţii şi donaţii 1,16 milioane de lei. Iată ce nume sonore din Galaţi am găsit pe listele partidelor.

PSD n-are donatori gălăţeni

La PSD, cea mai mare cotizaţie din Galaţi, 25.117,50 leii, a fost plătită de eurodeputata Adriana Ţicău. O urmează senatorul Gheorghe Saghian, cu o cotizaţie de 10.700 de lei. Vine din urmă preşedintele Judeţului, Eugen Chebac, cu o cotizaţie de 9.450 de lei, plătită, putem spune, degeaba, pentru că din visul său de a fi candidatul PSD la şefia judeţului s-a ales praful. Liderul PSD Dan Nica a plătit o cotizaţie de 8.100 de lei, exact cât directorul Ecosal, Ion Ionescu. PSD n-a avut donatori din Galaţi.

PDL şi-a găsit sponsori

În 2009, membrii familiei lui Mircea Toader, cu mic, cu mare, au depăşit 100.000 de lei oferiţi pe tavă partidului. Acum nu am mai regăsit pe nimeni din familia liderului PDL printre cotizanţii sau donatorii oficiali ai PDL. Singurele nume cunoscute din grupul donatorilor gălăţeni sunt Eduart Kevorchian, care a oferit partidului o ofrandă de 10.000 de lei, şi Gheorghe Anghel, asociat unic al SC Anghel NG, cu o donaţie de 20.000 de lei. Ceilalţi sunt: Constantin Bojian, Marian Crăciun şi Daniela Pătru cu câte 10.000 de lei donaţi. PDL a primit donaţii în bani şi de la patru firme din Galaţi. Transcris, operator maxi-taxi, a donat în total 4.400 de lei. Daniel SRL, care se ocupă de comerţ cu ridicata al băuturilor, şi Decis LVK, cunoscută pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, au oferit câte 1.000 de lei, iar compania Agress Bussines Company SRL – 7.500 de lei.

PC: „Generozitate” marca Eugen Durbacă

S-au dus vremurile în care conservatorii gălăţeni umpleau listele de donaţii şi cotizaţii - Eduard Grosu, Constantin Graur şi Răzvan Avram. Pe documentele făcute publice de PC am găsit, de nouă ori numele firmei lui Eugen Durbacă, SC Delta Rom – SA, dar cu donaţii modice de câte 1.000 de lei. Cu o cotizaţie de 8.600 de lei figurează şi Genica Totolici, directoarea Transurb.

PNL, strâns la pungă

Dacă în anii trecuţi liderul PNL Galaţi Victor Paul Dobre era nelipsit din rândul cotizanţilor şi al donatorilor liberali, de această dată nu l-am găsit, aşa cum nu i-am descoperit nici pe Teodor Gheorghe sau pe Mircea Ispas. Pentru că nu am găsit nume cu sonoritate gălăţeană pe listele PNL, am putea trage concluzia vremurile i-au cam strâns pe liberalii gălăţeni la pungă.

Citit 3971 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Aprilie 2012 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.