Alege să votezi!

Alege să votezi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puteţi vota, în intervalul orar 7,00 - 21,00, numai la secţia de votare la care sunteţi arondat potrivit domiciliului şi pe baza documentului de identitate * Chiar dacă scrieţi mesaje pe buletinul de vot, acesta va fi valabil dacă veţi pune ştampila în interiorul patrulaterului aferent candidatului sau partidului


Duminică, pentru prima dată, primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin, la fel ca şi preşedintele judeţului, pe baza celui mai mare număr de voturi valabil exprimate. Fiecare vot exprimat înseamnă enorm şi aşa cum ştiţi, cine nu votează, nu contează!

Unde?

La alegerile din 10 iunie au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, şi cărora nu li s-a interzis dreptul de vot. Vor vota şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. Dreptul de vot se exercită numai în localitatea în care alegătorul îşi are domiciliul, la secţia de votare la care este arondat. Deci alegătorii aflaţi în tranzit nu vor putea vota în gări sau în alte localităţi. Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă a biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul.

Cum?

Votarea începe la ora 7,00 şi se închide la ora 21,00. Pentru a putea vota, alegătorul trebuie să prezinte membrilor biroului electoral al secţiei de votare actul de identitate (cartea de identitate sau cea provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic sau de serviciu aflate în termenul de valabilitate şi carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor şcolilor militare). Atenţie, nu veţi putea vota cu paşaportul de călătorie sau cu cartea de alegător! Identitatea persoanei care se prezintă la vot poate fi contestată de către candidaţi şi alegători. În asemenea cazuri, identitatea celui în cauză se stabileşte de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare prin orice mijloace.

Patru buletine de vot

Împreună cu ştampila cu menţiunea „VOTAT” cetăţenii vor primi patru buletine de vot, câte unul pentru: primar, Consiliul local, preşedintele Consiliului Judeţului şi Consiliul Judeţului. Conform legii, alegătorii votează separat, în cabine închise şi aplică ştampila „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului independent pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Ştampila cu menţiunea „VOTAT” se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului. În cazul în care alegătorul votează în baza cărţii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea „VOTAT” şi data scrutinului. În cazul în care buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre acest incident în procesul verbal al operaţiunilor de votare. Prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot, în afara votantului, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi ales din rândul persoanelor care candidează.

Ştampilă în patrulater sau pe jumătate, vot valabil!

Biroul Electoral Central a stabilit ce înseamnă vot nul şi vot valabil exprimat. Este considerat vot valabil exprimat dacă ştampila „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater. Este, de asemenea valabil, dacă ştampila „VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv în situaţia în care ştampila este tangentă la un patrulater, dar nu atinge şi un altul). Dacă ştampila  „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului, votul este considerat valabil. Dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater, votul este, de asemenea, valabil.

Două patrulatere ştampilate, vot nul!

Sunt considerate voturi nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele care au alt model decât cel legal aprobat şi cele pe care ştampila cu menţiunea „votat” are un alt model decât cel legal aprobat.

Sunt nule buletinele de vot în care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT” în niciun patrulater sau dacă a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor. De asemenea, este nul buletinul de vot pe care ştampila „VOTAT” a fost aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate sau anulate de alegător. La fel se întâmplă dacă ştampila „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere. La numărătoarea voturilor şi atribuirea mandatelor vor fi luate în considerare doar voturile valabil exprimate. Fotografierea votului în cabina de votare este interzisă.

Citeşte si: 

Ştampilă în patrulater sau pe jumătate, vot valabil!

Asociaţia Pro Democraţia - Telverde şi platformă on-line pentru sesizări electorale

Duminică mergem la vot - Află aici detalii despre organizare

Citit 2746 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Iunie 2012 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.