Monopolul USL din Consiliul Judeţului - o sabie cu două tăişuri
Foto: Foto: Ionatan Țuțu

Monopolul USL din Consiliul Judeţului - o sabie cu două tăişuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • O nouă ședință cu scântei s-a derulat duminică la prânz, cu o majoritate confortabilă a USL, incapabilă însă să rezolve problema viitorilor vicepreședinți * Surpriza a venit la capitolul validării mandatelor consilierilor județeni: Eugen Chebac și Ion Ștefan au fost scoși din Consiliu

Pentru a doua oară de la alegerile locale, Consiliul Judeţului Galaţi eşuează în tentativa de a-şi alege vicepreşedinţii din cauza negocierilor nefinalizate din cadrul USL. O nouă dovadă clară că interesele alegătorilor sunt, cel puțin în aceste momente, pe planul secund. Propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a punctului care prevedea alegerea celor doi vicepreședinți a venit chiar de la președintele Nicolae Bacalbașa. Toți cei 29 de consilieri (din 34) au fost de acord cu această propunere. Ieșiți de sub presiunea alegerii vicepreședinților, consilierii au luat o lungă pauză, de aproape o oră, timp în care comisia de validare a mandatelor a lucrat într-o încăpere alăturată sălii de ședințe. Este clar că au fost multe contre după ușile închise pentru că la revenirea în plen membrii comisiei erau destul agitați. Rezultatul a fost însă unul normal: toate mandatele au fost în regulă. Surpriza a apărut însă la următorul punct de pe ordinea de zi: validarea mandatelor consilierilor aleși. Eugen Chebac și Ion Ștefan, primul reprezentând UNPR, cel de-al doilea PD-L, nu au întrunit votul majorității consilierilor prezenți. La Eugen Chebac au fost 23 de voturi împotrivă, iar la Ion Ștefan 22. Nu este prea greu de ghicit cine a votat împotrivă: grupul USL! Dacă la mijloc nu este vorba despre vreo răzbunare politică, atunci este clar că vorbim despre un interes din partea grupului USL legat de stabilirea unei majorități care să-i asigure liniștea la votarea oricărui tip de hotărâre. Demers destul de periculos, dacă vorbim din strictul sens al democrației! Fără o opoziție serioasă, care să semnaleze lucrurile care nu sunt în ordine, legislativul va putea face absolut orice.

Cei excluși vor contesta în contencios

„Nu vreau să comentez, voi contesta în contenciosul administrativ în termen de cinci zile, așa cum prevede regulamentul. În plus, fiecare dintre cei 23 de consilieri care au votat împotrivă va fi acționat în instanță”, spune Eugen Chebac. La fel va proceda și Ion Ștefan. Dacă Eugen Durbacă spune că a votat împotriva validării mandatului lui Eugen Chebac pentru că are niște informații despre anumite nereguli pe care le-ar fi făcut fostul președinte al CJ Galați, Nicolae Bacalbașa a răspuns sec, vădit deranjat de situație: „Fiecare consilier votează conform propriei conștiințe!”. În cele din urmă, cei doi consilieri au părăsit scaunele de la masa consiliului, iar ceilalți consilieri validați au depus, pe rând, jurământul. La final, au fost desemnate și cele șase comisii de specialitate, care vor fi conduse în exclusivitate de membrii grupului USL.

PP-DD - probleme din nou!

Să mai spunem că APP-ul a cerut schimbarea a doi consilieri și PP-DD-ul a încă doi. Dacă la APP numele le știam deja - Ion Ștefan și Petrișor Potec - la PP-DD a mai apărut o surpriză: Cel de-al doilea supleant, care ar fi trebuit să-i ia locul lui Liviu Crețu, a fost și el dat afară din partid. În aceste condiții, cel de-al patrulea consilier al PP-DD va fi Gheorghe Mănăilă.

Citit 3066 ori Ultima modificare Luni, 25 Iunie 2012 08:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.