Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a ajuns aproape de ultima sută de metri, dar regulile pe baza cărora se va desfăşura par să fie în continuă schimbare. În acest moment este greu de spus dacă, pentru a fi validat, trebuie să se prezinte la vot jumătate plus unul dintre cetăţenii înscrişi în listele electorale sau dacă rezultatele scrutinului vor fi valabile şi se vor aplica indiferent câţi oameni vor vota. Istoria referendumurilor de până acum dovedeşte că unităţile de măsură a voinţei pot fi schimbate după cum atârnă moţul fesului politic.

Ocaua mică, ocaua mare
În mai 2006, satul Suhului a devenit comună după ce la referendumul organizat pentru consultarea populaţiei s-au prezentat 54,12 la sută dintre alegătorii comunei Rediu. În 2007, preşedintele Traian Băsescu a rămas la Cotroceni chiar dacă la referendumul pentru demitere nu au votat decât 44,45 la sută dintre români. Atunci, Curtea Constituţională a stabilit că valabilitatea referendumului nu este condiţionată de participarea majorităţii persoanelor înscrise pe listele electorale. Revenind pe meleagurile noastre, în 2009, satul Şiviţa nu s-a putut desprinde de comuna Tuluceşti şi deveni comună pentru că la referendumul de reorganizare nu s-au prezentat decât 35,3 la sută din alegători.

La referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Băsescu, programat pe 29 iulie, e greu de spus câţi trebuie să votăm pentru ca scrutinul să fie valid. Problemele au apărut marţi, după ce Curtea Constituţională a stabilit că legea prin care s-au făcut modificări la Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Până la poziţia exprimată de Curte, Guvernul a spus foarte clar că referendumul va fi valabil indiferent de numărul de votanţi, statornicind acest lucru prin Ordonanţa de Urgenţă 41 din 2012: „Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum”.

PDL vrea de două ori jumătate plus unul
De cealaltă parte, PDL susţine sus şi tare că pentru ca scrutinul să fie valabil are nevoie de o participare de cel puţin jumătate plus unul dintre electori. Liderul PDL Galaţi, Mircea Toader, ne-a declarat ieri telefonic că, atâta timp cât Curtea Constituţională s-a pronunţat referitor la validarea referendumului, decizia trebuie să fie respectată. „Constituţia României a fost validată într-un referendum la care au participat jumătate plus unul din alegătorii înscrişi în listele electorale. De ce am face diferenţe între un referendum pentru validarea Constituţiei şi unul pentru demiterea preşedintelui sau pentru altceva? Este un conflict juridic. Din punctul meu de vedere, pentru ca referendumul să fie valabil trebuie să participe jumătate plus unul dintre alegători, iar decizia să se ia în funcţie de poziţia exprimată de jumătate plus unul dintre votanţi”, ne-a declarat Toader.

Ce se va decide, vom vedea, cert este că premierul Victor Ponta propune o sesiune extraordinară a Parlamentului în care să coreleze toate textele de lege privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale.

Citit 1515 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2012 17:11

8 comentarii

 • postat de Gala tanarului jurnalist Vineri, 20 Iulie 2012 23:24 Link la comentariu
  0
  0

  Astazi Primul ministru a fost declarat de catre Comisia Universitatii Bucuresti "plagiator " . Presa VL s-a blocat la acest subiect . VL s-a schimbat ramanand aceeasi prin punctele esentiale ,adica cu bulina rosie de avarie . Ce ne place in Europa dar sa nu se amestece Uniunea pe plantatia noastra de bumbac! CE suntem colonie?

  Raportează
 • postat de revoltat pe prostie Vineri, 13 Iulie 2012 13:15 Link la comentariu
  0
  0

  @niki
  Uniti in ce? In prostie?
  Daca a reusit sa dezbine putin monolitul prostiei, merita linsat.
  So pe el, haita de prosti!

  Raportează
 • postat de val Vineri, 13 Iulie 2012 06:44 Link la comentariu
  0
  0

  E jenant ca galatenii se afla intotdeauna in topul romanilor cu optiuni comunistoide. Orasul a ramas "rosu" in ciuda tuturor ponoaselor pe care le-a tras din partea conducatorilor de aceasta culoare, care l-au adus la sapa de lemn.
  Nastase a vandut Combinatul pe nimic, cu un contract care a ramas si acum secret, lasand orasul cu fundul gol. Dar galatenii plang de mila Nastase. Iliescu si Roman au pus si bazele intregului dezastru, dar galatenii inca ii au la inima. Acum, pupilii lor, Ponta si Antonescu, declanseaza o porcarie care a oripilat toata Europa si toate mintile luminate din tara asta, dar galatenii tot nu pricep. Ei raman la remorca varanilor care i-au praduit si care ii tin sub influenta lor lor, intr-un mod inexplicabil pentru o minte limpede. Pe ei, o mie de argumente ii lasa reci, dar sunt imediat cuceriti de minciuni asezonate cu expresii golanesti de genul "marinarul chior". pe care raspandacii varanilor au grija sa le plaseze.
  In definitiv, cine sa-i lumineze pe galateni, daca si presa locala ramane la aceeasi remorca?

  Raportează
 • postat de EU Joi, 12 Iulie 2012 19:42 Link la comentariu
  0
  0

  Mai sunt retardati care mai vor javra ordinara,dar nu se va implini.

  Raportează
 • postat de niki Joi, 12 Iulie 2012 12:31 Link la comentariu
  0
  0

  Sper ca romanii s-au saturat ca acest golan ordinar de base (care a reusit sa ne dezbine pe toti) sa ne reprezinte , indiferent cine ar veni in locul lui nu va face atat rau cat a facut acest golan ordinar.Galateni nu-l refuzati pe presedinte iesiti la vot si spuneti DA.

  Raportează
 • postat de anti-psd-pcr Joi, 12 Iulie 2012 11:58 Link la comentariu
  0
  0

  Basescu va ramane presedintele Romaniei! Bun sau rau e al nostru, iar in momentul de fata nici o alta lichea usl-ista nu poate sa ii ia locul....pentru ca nu sunt in stare....mai trebuie sa mai si poti nu numai sa vrei.....

  Raportează
 • postat de crayven Joi, 12 Iulie 2012 11:09 Link la comentariu
  0
  0

  Cat pariem ca in Galati o sa avem 100% pentru demiterea presedintelui? Indiferent de ce voteaza lumea, ca doar nu degeaba inainte de alegerile locale a fost plasat in postul de sef peste numaratori un PSDist de 30 de ani care nici nu avea vreo idee despre fisa locului de munca respectiv.
  Ca si la locale la Galati o sa iasa "cine trebuie".
  Tatucu' Stalin i-a scolit bine pe USListi.

  POate ca nu ne e drag Basescu, dar sa INCALCI constitutia pentru a ajunge la rezultatul dorit - pai nu sunteti mai buni ca el tata...

  Raportează
 • postat de Curiosul Joi, 12 Iulie 2012 09:32 Link la comentariu
  0
  0

  USL a crezut ca poate sa faca orice cu legea si din lege, de' naravuri cu adevarat comuniste pe care le-am crezut de mult uitate. Si cum naravul din fire n-are lecuire, PSD si PNL ar trebui tratate ca partide teroriste.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.