Preşedintele Nicolae Bacalbaşa acuză nereguli în afacerile juridice ale CJ
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Preşedintele Nicolae Bacalbaşa acuză nereguli în afacerile juridice ale CJ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Instituţia i-a plătit avocatei Lăcrămioara Stavire peste 8.000 de euro, fără documente justificative şi viză de control financiar preventiv


  • La Consiliul Judeţului Galaţi a avut loc un audit care a scos la iveală contractele încheiate cu diferite cabinete de avocatură şi valoarea acestora. În urma acestui audit s-a stabilit că avocata Lăcrămioara Stavire a încasat ilegal 38.000 de lei (aproximativ 8.500 de euro).

Avocata a semnat un contract de reprezentare juridică cu CJ în aprilie 2010, contract prin care se stabilea un onorariu de 1.000 de lei lunar pentru reprezentare, consultanţă juridică, semnare acţiuni, legalizări şi forme de executare.

La începutul anului 2011, între avocată şi Consiliul Judeţean a fost semnat un nou contract, pentru acelaşi onorariu. Ulterior, a apărut un act adiţional prin care se stabilea că „părţile au agreat, de comun acord, negocierea onorariului pentru fiecare dosar în parte, în funcţie de complexitatea lui, de gradul instanţei şi de durata judecăţii, care se va achita după ce se face dovada derulării dosarelor aflate pe rolul fiecărei instanţe, stabilit între 2.000 şi 10.000 de lei”.

În ianuarie 2012, printr-un act adiţional, se stabilea prelungirea contractului încheiat între cele două părţi pentru o perioadă de un an de zile.

Contracte fără viză

În urma auditului s-a stabilit că cele două contracte între avocata Stavire şi CJ sunt ilegale. „Cele două contracte au fost încheiate fără a avea viza de control financiar preventiv, cu încălcarea ordinului nr. 522 din 16.04. 2003”, se arată în raportul de audit. Art. 23 din Legea 500/2002 stipulează că, atunci când este vorba despre finanţele publice, „controlul financiar preventiv (CFP) se exercită asupra tuturor operaţiunilor care afectează fondurile publice şi/sau patrimoniul public”. Pe scurt, contractele dintre avocată şi CJ aveau nevoie de controlul financiar preventiv înainte de a fi valabile.

Cei care au efectuat auditul la CJ au luat legătura cu Carmen Chirnoagă, consilier la Direcţia Economie şi Finanţe, persoana care ar fi trebuit să pună viza de control financiar pe contractele de reprezentare juridică. Consilierul a precizat că cele două contracte nu au trecut pe la ea, acestea nefiind înregistrate în registrul documentelor prezentate la viză. Întrebarea care se impune este cum de s-a semnat actul adiţional de către ordonatorul de credite fără controlulul financiar preventiv.

Cum au fost făcute plăţile

Avocata Lăcrămioara Stavire a fost plătită până la 1 iulie 2011 cu câte 1.000 de lei lunar. Din iulie 2011 şi până în mai 2012, către Cabinetul Individul Avocat Lăcrămioara Stavire au fost făcute zece plăţi de câte 1.000 de lei fiecare şi şase plăţi cu o valoare totală de 28.000 de lei (şase plăţi cu valori între 2.000 şi 10.000 de lei). Pentru aceste sume, avocata ar fi trebuit să depună documente prin care să justifice onorariile (care se calculau în funcţie de anumite criterii - complexitatea şi durata dosarului etc). Aceste documente nu au fost însă depuse la Direcţia Tehnică din cadrul CJ, acolo unde Lăcrămioara Stavire preda facturile pe baza cărora îşi primea banii. După ce a descoperit toate aceste nereguli, comisia de audit a stabilit că va comunica toate constatările „Serviciului Contencios şi Probleme Juridice, în vederea rezolvării problemelor contractuale apărute, pe care amiabilă sau prin acţionarea în instanţă a furnizorului de prestări servicii juridice, Cabinet Individul Avocat Stavire Lăcrămioara”.

„Eu am respectat contractul”

Am luat legătura telefonic cu avocata Lăcrămioara Stavire, care iniţial ne-a declarat că, deşi nu ştie despre acest audit, consideră că ea şi-a îndeplinit atribuţiile exact aşa cum erau ele prevăzute în contract. Ulterior, avocata ne-a spus că ne va pune la dispoziţie actele care să ateste că a respectat contractele şi actele adiţionale semnate cu CJ. Urma ca întâlnirea să aibă loc ieri (n.r. - vineri), dar, după ce ne-a spus că este prinsă cu nişte dosare, avocata nu a mai răspuns la telefon pentru a-şi argumenta punctul de vedere.

Citit 5466 ori Ultima modificare Vineri, 31 August 2012 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.