Parcul Industrial toacă iar banii Primăriei: Majorare de capital pentru plata salariilor

Parcul Industrial toacă iar banii Primăriei: Majorare de capital pentru plata salariilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Săvel Rotaru (PNL): „Dacă nu facem o strategie şi analiză foarte serioasă, mi-e teamă că acest Parc Industrial o să fie un mare eşec” * Capitalul social al SC Industrial Parc SRL a fost majorat cu 585.000 de lei


La anul, când va împlini zece ani de existenţă, Parcul Industrial, ridicat în mijlocul tarlalei, în coasta Zonei Libere, ar putea avea, în sfârşit, drum de acces, apă şi curent electric, ba chiar şi împrejmuire. Investiţia care a înghiţit mulţi bani de la bugetul local trebuie, însă, finalizată. Prin votul aleşilor locali, capitalul social al SC Industrial Parc a fost majorat pentru a doua oară în ultimii nouă ani de la înfiinţare, iar subiectul a suscitat discuţii.

SC Industrial Parc SRL Galaţi a pornit la drum în 2003 cu un capital social de 10.000 de lei, majorat în 2009 cu 4.000 de lei, iar acum i s-au alocat nu mia puţin de 585.000 de lei. Pentru ce? Pentru cheltuieli cu salariile celor şase angajaţi (1.545 de lei pe lună, salariu mediu brut), pentru indemnizaţiile celor cinci viitori membri ai Consiliului de Administraţie (681 de lei pe lună), pentru cheltuieli de funcţionare (apă şi curent electric) şi dotări cu mobilier şi calculatoare.

În acest moment, firma Super A Plus K lucrează în Parc la drumul de acces, conducte de alimentare cu apă şi instalaţii de înaltă tensiune, contractul fiind în valoare totală de 2.377.089 de lei fără TVA. După ce proiecte "uimitoare" lucrează e altă poveste!

A fost odată…

Parcul Industrial ar fi trebuit să fie gata în 18 luni de la data la care SC Vega ’93 SRL s-a apucat de lucru, adică pe 23 aprilie 2008. Uite că suntem în 23 octombrie 2012 şi Parcul n-are nimic din ceea ce se lăudau autorităţile, prin 2006, că va avea: incintă de platforme cu drumuri de acces şi toate utilităţile necesare, pavilion expoziţional cu restaurant, birouri şi anexe, hală de construcţii metalice, hală de piese de schimb pentru industria siderurgică şi navală, un paradis economic cu 1.215 locuri de muncă!

Probabil ar fi zăcut şi acum pârloagă, cu activitatea suspendată, dacă în 2011 n-am fi fost notificaţi că riscăm să pierdem titlul de Parc Industrial şi să returnăm alocaţiile de la Guvern, inclusiv sumele pe care nu le-am plătit pentru că am beneficiat de facilităţi fiscale. Potrivit bugetului Galaţiului, 14,1 milioane de lei s-au cheltuit până la finele lui 2011 în Parcul Industrial, iar anul acesta i se alocaseră 6,7 milioane de lei. Viceprimarul PSD Florin Popa susţine că totalul lucrărilor efectuate acolo se ridică la 15,5 milioane de lei şi că la ora actuală au mai rămas de executat finalizarea lucrării de apă, drumul de acces şi împrejmuirea incintei - la începutul anului viitor. „Capitalul majorat este o necesitate pentru continuarea activităţii, nu un moft. E necesar pentru numirea unui Consiliu de Administraţie şi a unui conducător acolo”, a spus Popa.

Critici dure

Inginer constructor, consilierul local PNL Săvel Rotaru i-a solicitat primarului Marius Stan o analiză şi o strategie a Parcului Industrial în contextul economic actual. „Foarte importantă pentru acest Parc, dacă vom aloca nişte sume importante, este o dană, pe pilotaj din beton armat; pentru că avantajul acestui Parc există numai dacă vom reuşi ca investitorii de acolo să poată prelua şi expedia marfa pe Dunăre. Altfel nu prea văd investitori acolo! Dacă nu facem acest lucru, inclusiv o analiză foarte serioasă a lucrărilor care mai sunt de făcut şi o strategie, mi-e teamă că o să fie un mare eşec acest Parc Industrial. S-au făcut acolo o serie de lucrări care nu se impuneau! Nu faci post de transformare fără să ştii ce consumatori ai! Sunt bani foarte mulţi! Era normal ca peste acest Parc Industrial să avem un proiectant general, care să coordoneze absolut toate proiectele care s-au făcut acolo!”, a spus Săvel Rotaru.

„E un proiect care trebuie finalizat”

Acum un an, când era consilier local, primarul Marius Stan a criticat dur Parcul Industrial: „Nu retrag nimic din ce-am spus vizavi de Parcul Industrial, s-au investit bani foarte, foarte mulţi, care nu s-au justificat. Şi am spus că mi se pare anormal, când te apuci să faci o construcţie, să începi cu acoperişul. Noi am început prin a face sediul administrativ, fără a face în primul rând utilităţile! Suntem obligaţi să continuăm investiţia, pentru că sunt banii primiţi de la Guvern. Am fost şi întârziaţi foarte mult pentru că iarăşi, la licitaţia drumului de acces, s-au duelat două firme la infinit”, a explicat Marius Stan.

Bătălie dură

La finele anului trecut, Primăria a scos la licitaţie contractul pentru lucrări tehnico-edilitare Parc Industrial - drumul de acces, conducte de alimentare cu apă şi instalaţii de înaltă tensiune - cu o valoare estimată de 2.796.577 de lei şi criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut. Au fost şapte oferte şi, în prima fază, câştigătoare a fost declarată firma Super A Plus K SRL. SC Tancrad a făcut contestaţie, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a impus Primăriei să reia procedura. Aşa s-a ajuns ca Tancrad să fie declarată câştigătoare, s-a publicat şi anunţul de atribuire, dar Super A Plus K a făcut contestaţie, la rândul său, apoi a atacat în instanţă. Curtea de Apel i-a dat dreptate şi, în final, pe 31 iulie 2012, SC Super A Plus K SRL a fost declarată câştigătoare şi s-a apucat de treabă.

Paradoxuri fără număr

Lucrările care se execută în prezent se înscriu în linia generală a paradoxurilor de până acum. „Nu mă consider expert în construcţii, dar să te apuci să investeşti, să faci un pod peste un canal de irigaţii… Mi se părea foarte simplu să faci două canalizări, una în stânga şi una în dreapta drumului de acces şi o subtraversare simplă pentru că nu e vorba de sute de metri, e vorba de şase metri! Şi nivelai locul acela, nu mai investeai în nişte piloni costisitori, ultimul răcnet! Dar aşa au fost proiectele… din păcate”, a dezvăluit primarul Marius Stan.

Singura veste bună pe care v-o putem da legat de Parcul Industrial este că membrii Consiliului de Administraţie vor fi numiţi prin concurs, nu politic.

Citit 3680 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2012 23:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.