Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu: „Nu am nicio ezitare să sesizez Parchetul şi DNA”

Prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu: „Nu am nicio ezitare să sesizez Parchetul şi DNA”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Indiferent cine ar fi implicat, ceea ce descoperim va fi sesizat organelor abilitate pentru a fi luate măsurile legale”


Galaţiul pare sufocat de o caracatiţă a afacerilor imobiliare, iar asupra unor foşti reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului planează acuzaţii grave. Iată ce crede despre toate acestea prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu, şi până unde este dispus să meargă pentru a-şi îndeplini misiunea prevăzută de lege, de garant al respectării legii şi ordinii publice la nivel local.

- Domnule prefect, ce v-a determinat să porniţi o anchetă legată de cazul Hortigal?

- Am considerat necesar să ne autosesizăm tocmai pentru că era implicată activitatea instituţiei, a reprezentanţilor ei din mandatele precedente şi nu puteam să lăsăm lucrurile aşa. Pe de altă parte, consideram absolut normal să iniţiez această verificare tocmai pentru a putea şti foarte limpede ce poziţie trebuie să adoptăm în acest caz, şi dacă vom considera necesar să sesizăm organele abilitate. Nu atât suprafaţa de teren acordată necuvenit este importantă, ci cazul în sine, pentru că e o problemă de principiu. Am format o comisie condusă de dl subprefect Gabriel Panaitescu, care are destulă experienţă şi sunt convins că va analiza corect toate documentele şi va conduce activitatea în aşa fel încât să avem un punct de vedere întemeiat. Termenul de prezentare a concluziilor este 5 noiembrie, iar dacă va fi necesar voi prelungi perioada.

- În cazul descoperirii unor nereguli, ce pârghii aveţi?

- Vom sesiza ceea ce am constatat organelor abilitate: Parchet, DNA. Nu văd de ce aş avea vreo ezitare!

- Faptul că asupra unui fost subprefect, Aurica Luchiniuc, şi a unui fost prefect, Cosmin Păun, planează acuzaţii grave afectează imaginea Prefecturii?

- Aşa este, din păcate, dar nu trebuie neapărat să etichetăm o instituţie după omul care a fost într-o funcţie, chiar dacă a fost cea mai înaltă sau una dintre cele mai înalte. E adevărat, fiecare îşi pune amprenta, prin ceea ce face, asupra unui loc de muncă, dar nu e determinant.

- Cum s-a putut ajunge la implicarea unor oameni cu asemenea funcţii?

- Eu nu mă gândesc că toate aceste lucruri care, eventual, s-au făcut au fost total dezinteresate. Deci a existat un interes în ele. Nu mă gândesc că s-au întâmplat toate acestea din neatenţie, din neglijenţă, dintr-o înţelegere greşită. Rămâne să vedem exact cum s-au întâmplat, dacă a fost într-adevăr o acţiune bine coordonată şi acoperită, mascată, să i se dea o aparenţă de legalitate, şi în fond să fie un act ilegal, dacă într-adevăr e o scăpare, ceea ce e puţin probabil; dar nu excludem nicio variantă.

- Galaţiul pare să fie la cheremul unei caracatiţe a revendicărilor. Terenul pe care se construieşte Kaufland 3 este marcat de nouă revendicări, iar suprafaţa pe care ar urma să fie construit noul spital judeţean are, în mijloc, o cerere de revendicare. E normal ca orice investiţie să fie hărţuită sau blocată în acest fel?

- Cu toţii ne bucurăm că apare un investitor, dar alţii încearcă să profite. E adevărat nu prea este sancţionat abuzul de drept. Investitorii care au de suferit se pot întoarce împotriva celor care au iniţiat astfel de acţiuni abuzive. Prejudiciile, daunele suferite de investitor, profitul nerealizat, contractul pierdut se pot calcula. Noi îi putem sprijini în pregătirea dosarului, ca să se poată întoarce împotriva acestor persoane rău-intenţionate care să simtă pe pielea lor şi să plătească pentru ceea ce au făcut. O să discut şi cu dl primar să vedem ce soluţii putem găsi, pentru că niciodată nu s-a intervenit. E o idee, rămâne să vedem cum o putem materializa. Cei care au făcut astfel de acţiuni au ştiut că niciodată nu li se poate întâmpla nimic, că nu pierd efectiv ceva! Problema este că noi, cetăţenii acestui judeţ, pierdem din cauza unora care încearcă printr-o mică şmecherie să câştige şi să speculeze ceva nemeritat. Primarul se loveşte de multe grupuri care şi-au creat filiere, au blocat activităţi sau le-au înlesnit în defavoarea instituţiei şi în defavoarea cetăţenilor. Privim Primăria sau orice altă instituţie ca pe ceva în afara drepturilor şi nevoilor noastre, fără să ne gândim că cel care atacă instituţia respectivă, de fapt ne atacă pe noi toţi ceilalţi.

- Există o mafie imobiliară la Galaţi?

- Din evoluţia dosarelor de până acum s-ar părea că a existat, eu vreau să cred că măcar se încearcă să i se pună capăt. Sper şi îmi doresc ca după ce se vor finaliza dosarele în lucru, Aviasan, cazul Boldea şi acoliţii, probabil la finele anului viitor, să vorbim despre ea la trecut. De infracţionalitate nu se va scăpa niciodată, dar măcar să o diminuăm!

- Aveţi încredere în salariaţii Prefecturii?

- Da, am încredere în majoritatea lor, m-am bazat pe ei şi nu am greşit, lucru care mi-a fost de folos în alegerile locale, în organizarea referendumului. Mă voi baza în continuare pe echipa angajaţilor Prefecturii pentru ceea ce avem de finalizat - alegerile parlamentare.

- Ce aţi face dacă asupra unuia dintre funcţionari ar plana suspiciuni că ar avea legături cu anchetele în curs?

- Prima măsură e să îi restrângem accesul la documente, să-i schimbăm locul de desfăşurare a activităţii. Nu că aş fi adeptul unor măsuri radicale, dar trebuie să fim foarte bine bazaţi pe ceea ce ne argumentăm acuzaţiile. Dacă se dovedesc reale, luăm orice măsură necesară.

- Ce mesaj aţi vrea să transmiteţi gălăţenilor legat de activitatea Prefecturii, de siguranţa cu care le sunt apărate interesele?

- Gălăţenii să se bazeze pe noi, să ne sesizeze întotdeauna când au probleme serioase şi care ţin de activitatea noastră. Să aibă încredere pentru că prin tot ceea ce am făcut am căutat în primul rând să respect legea şi să o aplic în mod corect.

- Dar pentru cei care conduc tentaculele acestei caracatiţe?

-Indiferent cine ar fi implicat, ceea ce descoperim va fi sesizat organelor abilitate pentru a se lua măsurile legale. Şi în mod cert şi sub nicio formă nu vor mai găsi „sprijin” în Prefectură.

Citit 3090 ori Ultima modificare Duminică, 28 Octombrie 2012 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.