Totul despre candidaţii din municipiul Galaţi - Care pe care: Pâslaru sau Resmeriţă?

Totul despre candidaţii din municipiul Galaţi - Care pe care: Pâslaru sau Resmeriţă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Colegiul nr. 6, bătălia pentru deputăţie a început deja: Doruleţ Resmeriţă îi trage candidatura de sub picioare lui Florin Pâslaru * Un chirurg, Paul Ichim, şi un stomatolog, Nicuşor Ciumacenco, încrucişează bisturiurile pentru Senat


Dacă în judeţ principalii candidaţi au parte de adversari confortabili, iar câştigarea colegiilor de deputat şi de senator mai că devine o simplă formalitate, în municipiul Galaţi competiţia va fi dură. Cel puţin în Colegiul nr. 6, care cuprinde centrul Galaţiului, Valea Oraşului, zona Gării, Traian, Port, Mazepa 1, Mazepa 2 şi Ţiglina 1, bătălia a început deja. Candidatul Alianţei România Dreaptă, Doruleţ Resmeriţă, liderul judeţenei PDL Galaţi, i-a contestat în instanţă candidatura social-democratului Florin Pâslaru, care vrea al doilea mandat de deputat, din partea USL. Tribunalul i-a dat dreptate, hotărând că Pâslaru nu poate candida, dar social-democratul a făcut recurs şi a câştigat la Curtea de Apel. Resmeriţă şi colega lui, avocata Elenina Nicuţ, nu s-au lăsat şi au făcut contestaţie în anulare, iţele situaţiei încurcându-se şi mai rău. Oricum, USL/PSD nu mai are posibilitatea să bage în cursă un alt candidat, iar până când Biroul Electoral Judeţean Galaţi va primi vreo comunicare oficială din partea judecătorilor, Florin Pâslaru este în competiţie şi, totodată, cel mai controversat dintre aspiranţii la deputăţie.

Poliţe şi cocoaşe

Adevărul este că USL/PSD a riscat destul de mult când l-a păstrat pe Florin Pâslaru candidat pentru un nou mandat în Parlament. Politicianul poartă în spinare două cocoaşe, una mai mare şi mai grea decât cealaltă: acuzaţia de colaborare cu fosta poliţie politică, Securitatea, sub numele de cod Pintea, şi faptul că şi-a angajat propriul fiul în funcţia de consilier la biroul său parlamentar, plătindu-l din bani publici şi intrând astfel sub incidenţa prevederilor legale privind conflictul de interese. La fel de adevărat este că Resmeriţă are să-i plătească o poliţă mare lui Florin Pâslaru, rămasă de acum patru ani, când au fost contracandidaţi în acelaşi colegiu. În noaptea din 2008 în care s-au numărat voturile, Pâslaru a fiert în suc propriu, pentru că alerga umăr la umăr cu Resmeriţă. În final, social-democratul şi-a adjudecat mandatul, dar diferenţa la scor a fost mică: 9.355 de voturi (Pâslaru) la 8.716 (Resmeriţă). Ce au Resmeriţă, în vârstă de 45 de ani, şi Pâslaru, în vârstă de 53 de ani, în comun? Studiile, adică Universitatea „Dunărea de Jos”, unde social-democratul a absolvit Tehnică Piscicolă, iar Resmeriţă, Tehnologia şi chimia produselor alimentare. Dacă Pâslaru şi-a legat numele de răposatul Pescogal şi a migrat apoi spre administraţie şi postul local de televiziune TV Galaţi, Resmeriţă este cadru didactic universitar, iar cea mai recentă funcţie deţinută a fost aceea de inspector general şcolar, post din care a introdus camerele de luat vederi la examene.

Şi alţii

Din voturile valabil exprimate în acest colegiul va rupe şi candidatul PP-DD Picu Apostol Roman, fost consilier local PC vreme de două mandate (2004-2012) şi director la Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Privat al Judeţului Galaţi sub oblăduirea preşedinţilor Eugen Durbacă şi Eugen Chebac. Eticheta de „traseist politic” va atârna însă în balanţa voturilor sale. „Surpriza” UDMR este candidatura „protest” a lui Marian Filimon, economist, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, directorul SC Intact SRL, fără origini maghiare. Au mai intrat în cursă şi tânărul lider al ecologiştilor de la PER, Eugen Stamate, care a ratat fotoliul de primar pentru care a candidat în vară, obţinând un scor de 1,9 la sută, şi un PRM-ist cu state vechi, Vanghele Ifrim, de profesie inginer.

Senat: Chirurg contra stomatolog

Gălăţenii din Colegiul nr. 6 vor avea un cuvânt greu de spus în alegerea senatorului care îi va reprezenta în Parlament. Aici lupta e deschisă. Chirurgul liberal Paul Ichim, candidatul USL, îşi doreşte un al doilea mandat de senator, dar e greu de spus dacă îl va şi obţine. Acum patru ani, Ichim a ajuns în Senat pe uşa din dos a redistribuirii, cu 6.421 de voturi, lăsându-l acasă pe dr. Nicolae Bacalbaşa, care îşi adjudecase 19.043 de voturi. Cârcotaşii spun că Ichim nu prea are şanse în faţa candidatului ARD, tânărul Nicuşor Ciumacenco, liderul municipalei PDL Galaţi. Pentru Ciumacenco, medic stomatolog, fost consilier local şi viceprimar PSD, fotoliul de senator ar putea fi o consolare după înfrângerea usturătoare în competiţia pentru Primăria municipiului Galaţi. În vară, independentul Ciumacenco a obţinut 34.604 voturi la nivelul municipiului Galaţi. E greu de spus câte va mai obţine acum, pe un sfert de oraş, în condiţiile în care imaginea îi este umbrită de inconsecvenţa de care a dat dovadă în mai puţin de jumătate de an: candidatura independentă la Primărie precedată de demisia din PSD, promisiunea că nu se va mai întoarce niciodată în vreun partid, anunţul de retragere din viaţa publică şi înregimentarea în PDL!

În bătălia pentru Senat a intrat, din partea PP-DD, avocatul Romeo-Daniel Cosma devenit cunoscut pentru plângerile penale făcute celor consideraţi vinovaţi în dosarul Aviasan: Mihail Boldea şi Mircea Marosi. Pe buletinul de vot vor mai figura inginerul Bako Adolf Coloman (UDMR), economistul Gigi Sechila (PRM) şi inginerul Marius Munteanu (PER).

Citit 2931 ori Ultima modificare Duminică, 04 Noiembrie 2012 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.