Bani să fie, că broaşte se găsesc: Cabinetele parlamentare, cuibuşor de consilieri

Bani să fie, că broaşte se găsesc: Cabinetele parlamentare, cuibuşor de consilieri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Funcţiile de asistenţi sau consilieri în cabinetele parlamentare sau europarlamentare au umplut buzunarele clientelei politice
Unii dintre proaspeţii aspiranţi la gloria din Consiliul Local sau Consiliului Judeţean sunt deja antrenaţi în cheltuirea banilor publici, după ce au făcut pe consilierii în cabinetele parlamentare sau europarlamentare. Stea călăuzitoare mai tinerelor generaţii poate să fie Gheorghe Saghian, care, înainte de a deveni senator, în 2008, a tocat în calitate de asistent la un cabinet europarlamentar nici mai mult nici mai puţin de 55.618 lei. În paralel, viitorul senator Saghian a mai săltat 21.600 lei de la Agrimat Matca, în calitate de consultant agricol, iar de la Administraţia Pieţelor a mai făcut 3.640 lei. Modest cum îl ştim, senatorul Gheorghe Saghian s-a mulţumit anul trecut doar cu 50.784 lei, indemnizaţia de parlamentar.

Tinere speranţe

Pe urmele lui Saghian au mai călcat nişte tinere speranţe, tot din bătătura PSD. Carmen Pintilie a lucrat anul trecut ca inginer la Apaterm, unde a încasat un salariu de 16.352 lei. Chemarea politică a făcut-o să se branşeze mai întâi la Camera Deputaţilor, unde pentru calităţile ei de consilieră a fost remunerată cu 6.296 lei. În acelaşi an a dat de o conductă financiară mai groasă, în calitate de consilier la Parlamentul European, ocazie cu care s-a ales cu 19.580 lei. Mai nou, Carmen Pintilie a coborât din cercurile europene în cercurile autorităţilor locale, alegându-se cu un post călduţ de consilier judeţean pe listele PSD.

Tot din categoria asistenţilor de cabinet de deputat european face parte şi Marin Şerban, care, pe anul trecut, a declarat venituri de 21.260 lei din acest tip de activitate. De acum a intrat şi el în rândul consilierilor judeţeni.

La nivel local

Dacă nu se poate la nivel european, nişte bani sunt buni şi la nivel local. Pe ideea că este consilier de cabinet parlamentar, democrat-liberalul Adrian Butunoiu nu a avut decât de câştigat. Drept e că, de la districtul Romprest din Tecuci a încasat 36.000 lei, dar nici cei 11.280 lei încasaţi pe linie politică nu sunt din drum. Nu în ultimul rând, CJ Galaţi s-a ales şi cu şefa de cabinet parlamentar Daniela Laura Buruiană. Ca şefă de lucrări la Universitatea Dunărea de Jos, Buruiană a câştigat doar vreo 15.000 lei, dar cu cei 12.000 lei câştigaţi pe linie social-democrată altă făină se macină la moară. Nici Consiliul Local Galaţi nu duce lipsă de cadre formate la foc automat în cabinetele parlamentare. Social-democratul Marius Humelnicu a obţinut din această activitate 19.878 lei şi, acum că s-a văzut consilier local, probabil că o va duce şi mai bine.

 

Citit 4049 ori Ultima modificare Duminică, 11 Noiembrie 2012 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.