Săptămâna viitoare: Cazul deputatului Aurel Nechita, în Comisia Juridică

Săptămâna viitoare: Cazul deputatului Aurel Nechita, în Comisia Juridică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ANI a solicitat Camerei Deputaţilor să ia act de incompatibilitatea deputatului gălăţean


Raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în cazul incompatibilităţii deputatului PSD Aurel Nechita va fi discutat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor în cursul săptămânii viitoare. „ANI a trimis Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o adresă în care ni se spune că dl Nechita se află într-o situaţie de incompatibilitate. Încă nu am văzut personal această adresă, cert este că Biroul Permanent a trimis la Comisia Juridică raportul ANI pentru a fi analizat. Termenul de soluţionare pe care l-am primit este de două săptămâni, dar raportul va fi, cel mai probabil, discutat săptămâna viitoare”, ne-a declarat preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, deputatul PC Bogdan Ciucă.
După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, deputatul PSD Aurel Nechita a fost declarat incompatibil după ce raportul de evaluare emis în 2011 de Agenţia Naţională de Integritate a rămas definitiv şi irevocabil prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit raportului, în perioada 12 mai 2005 - 19 decembrie 2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcţia de deputat în Parlamentul Românei, cât şi funcţia de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, încălcând, astfel, prevederile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, precizează ANI, într-un comunicat. În aceste condiţii, Aurel Nechita este pe punctul de a deveni primul deputat din actuala legislatură care îşi pierde funcţia din cauza unui caz de incompatibilitate. Mai mult, medicul gălăţean nu va mai putea să ocupe, timp de trei ani, nici o demnitate publică, în conformitate cu art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010: „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

„Un caz mai complicat”

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că situaţia deputatului PSD Aurel Nechita este un caz mai complicat decât pare la prima vedere. "Eu am acceptul Comisiei Europene ca, împreună cu ANI şi cu un grup de parlamentari, să avem o lege coerentă a incompatibilităţilor din România. Cazul Aurel Nechia va fi un caz de manual pentru toată lumea", a spus Zgonea. "Este un caz un pic complicat. Vă spun cu sinceritate, nu aş dori să comentez, este şi un foarte bun prieten al meu, dar este un caz complicat, când spun complicat, spun totul", a mai afirmat Zgonea.
Potrivit unor surse din cadrul Parlamentului, cel mai probabil, Camera Deputaţilor va trebui să accepte faptul că raportul ANI a rămas definitiv. În această situaţie, locul de deputat trebui declarat vacant, iar Guvernul va trebui să organizeze alegeri într-un interval de cel mult trei luni de zile. Aurel Nechita şi-a câştigat mandatul de parlamentar în Colegiul 9 (Cartierul Aviaţiei: Aurel Vlaicu, Micro 13B, Micro 14, 38, 39 A, B şi C şi Micro 40), fiind unul dintre cei mai populari dintre candidaţii USL.

Citit 1906 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2013 18:36

8 comentarii

 • postat de pentru liposuctia
  Joi, 14 Februarie 2013 17:32
  draguta invata sa citesti,si apoi sa vorbesti despre notele de la bac a celor admisi la facultata de medicina ,dar ce sa facem pe lumea asta trebuie sa existe si oameni frustrati care nu fac decat sa-i barfeasaca pe alti ca neralizarile lor nu sunt in stare sa le constientizeze saracii,este mult mai simplu sa critici decat sa fii tu in stare sa faci ceva
  0
  0
  Raportează
 • postat de adi
  Joi, 14 Februarie 2013 13:20
  Legea ii permite sa.si pastreze mandatul.se face vorbire de incompatibilitate cu functiile publice mai putin cele electorate,deci cele de alescum ar fi functia de deputat.deci nu.l obliga sa renunte la functia de deputat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ioanna
  Miercuri, 13 Februarie 2013 19:42
  De pe urma acestui deputat se vad lucruri concrete la Galati...investitii serioase in aparatura Spitalului Judetean, care statea intr-o letargie cronica, Spitalul de Copii cu tot ce are si reprezinta si sa nu lasam la urma Facultatea de medicina! Nu care cumva le sta in gat unora invatamantul superior medical de la Galati? Promotiile de aici au dat clasa altora la rezidentiat...pana la urma unde e incompatibilitatea??? Am citit cu atentie textul de lege...unde in lumea asta se aplica retroactiv, mai ales pe un asemenea fond???!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de liposuctia
  Miercuri, 13 Februarie 2013 18:02
  am vazut lista cu admisii la fac. de med. Galati pe usa fostei circa 10 in spatele primariei.majoritatea aveau intre 6 si 7 medii anuale sau bac .primii absolventi cred ca se plimba deja cu stetoscopul de git prin spital oamenii nestiind in mina cui isi pun viata sa fie reparata.cei care le dau girul poarta o mare responsabilitate dar ei se trateaza la Viena
  0
  0
  Raportează
 • postat de ?
  Miercuri, 13 Februarie 2013 10:52
  felicitari draga elena pentru comentariu,cred ca si tu ai facut studii intr-un centru mare universitar de esti la curent cu nivelul elevilor din galati,ma intreb de stai in galati daca esti asa o sclipire si de ce nu esti tu in stare sa ridici nivelul medicinei din galati.Pentru a-ti imbogati cunostintele despre notele de la bac al studentilor de la medicina din galati te rog sa te uiti pe rezultatele de la admitere de anul trecut si in felul acesta poate ai sa ii respecti pe acei copii cu note f mari la bac care poate nu au avut posibiltati financiare sa plece la IASI ,BUCURESTI etc
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zig_Zag
  Miercuri, 13 Februarie 2013 10:48
  Si in acest caz LACOMIA este veriga slaba!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gigi
  Miercuri, 13 Februarie 2013 09:59
  Nu stiu de unde atata rautate la adresa acestui om. Pana la urma eu stiu ca a pus bazele facultatii de medicina la Galati, ceea ce inseamna mai multi studenti, mai multi bani pt. Galati, mai multa atentie asupra orasului si poate in final putin mai bine pentru toti ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ELENA
  Miercuri, 13 Februarie 2013 08:41
  De fapt ce este acest individ/? parlamentar , doctor sau decanul facultatii de medicina? Cind si care dintre aceste functii le facea ? Si daca ar fi lucrat 24 din 24 si nu ar fi avut timp. Nu stiu cum a ajuns sa se faca MEDICINA si la Galati? PACAT CA ATI COMPROMIS CELE MAI INALTE FACULTATI DE MEDICINA DIN TARA!!!!!!!
  Adevaratii MEDICI, FARMACISTI SI ASISTENTI vin de la IASI, BUCURESTI ....... Facultatea de medicina si farmacie si-a avut locul ei de FRUNTE, acolo unde se intra dupa o lunga si intensa pregatire cu elevi care terminau liceul cu ZECE, nu cum se intra la asa zisa facultate din Galati fara cunostinte si cu un BAC tras de coada, hai sa fim seriosi !!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.