Săptămâna viitoare: Cazul deputatului Aurel Nechita, în Comisia Juridică

Săptămâna viitoare: Cazul deputatului Aurel Nechita, în Comisia Juridică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ANI a solicitat Camerei Deputaţilor să ia act de incompatibilitatea deputatului gălăţean


Raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în cazul incompatibilităţii deputatului PSD Aurel Nechita va fi discutat în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor în cursul săptămânii viitoare. „ANI a trimis Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o adresă în care ni se spune că dl Nechita se află într-o situaţie de incompatibilitate. Încă nu am văzut personal această adresă, cert este că Biroul Permanent a trimis la Comisia Juridică raportul ANI pentru a fi analizat. Termenul de soluţionare pe care l-am primit este de două săptămâni, dar raportul va fi, cel mai probabil, discutat săptămâna viitoare”, ne-a declarat preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, deputatul PC Bogdan Ciucă.

După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, deputatul PSD Aurel Nechita a fost declarat incompatibil după ce raportul de evaluare emis în 2011 de Agenţia Naţională de Integritate a rămas definitiv şi irevocabil prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit raportului, în perioada 12 mai 2005 - 19 decembrie 2008, Aurel Nechita a exercitat, simultan, atât funcţia de deputat în Parlamentul Românei, cât şi funcţia de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, încălcând, astfel, prevederile art. 84, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, precizează ANI, într-un comunicat. În aceste condiţii, Aurel Nechita este pe punctul de a deveni primul deputat din actuala legislatură care îşi pierde funcţia din cauza unui caz de incompatibilitate. Mai mult, medicul gălăţean nu va mai putea să ocupe, timp de trei ani, nici o demnitate publică, în conformitate cu art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010: „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

„Un caz mai complicat”

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că situaţia deputatului PSD Aurel Nechita este un caz mai complicat decât pare la prima vedere. "Eu am acceptul Comisiei Europene ca, împreună cu ANI şi cu un grup de parlamentari, să avem o lege coerentă a incompatibilităţilor din România. Cazul Aurel Nechia va fi un caz de manual pentru toată lumea", a spus Zgonea. "Este un caz un pic complicat. Vă spun cu sinceritate, nu aş dori să comentez, este şi un foarte bun prieten al meu, dar este un caz complicat, când spun complicat, spun totul", a mai afirmat Zgonea.

Potrivit unor surse din cadrul Parlamentului, cel mai probabil, Camera Deputaţilor va trebui să accepte faptul că raportul ANI a rămas definitiv. În această situaţie, locul de deputat trebui declarat vacant, iar Guvernul va trebui să organizeze alegeri într-un interval de cel mult trei luni de zile. Aurel Nechita şi-a câştigat mandatul de parlamentar în Colegiul 9 (Cartierul Aviaţiei: Aurel Vlaicu, Micro 13B, Micro 14, 38, 39 A, B şi C şi Micro 40), fiind unul dintre cei mai populari dintre candidaţii USL.

Citit 1981 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2013 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.