Când legea nu are limite: „Se dă o putere prea mare Poliţiei Locale!”

Când legea nu are limite: „Se dă o putere prea mare Poliţiei Locale!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dintr-un viciu legislativ, de la controlul castraveţilor la poliţistul (local) „universal”


Una dintre principale probleme ridicate de vorbitori pe parcursul dezbaterii a fost aceea că, deşi legiuitorul a intenţionat, probabil, să dea Poliţiei Locale profilul unei instituţii care să vină în sprijinul activităţii administraţiei publice locale, formularea legii lasă loc de interpretări. De exemplu, art.9 din Legea 155, referitor la domeniul comercial, îi însărcinează pe poliţiştii locali cu verificarea comerţului stradal, în târguri, pieţe şi oboare, cu verificarea buletinelor de verificare metrologică, documentele de provenienţă a mărfii, dar „şi a altor documente stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităţii administrative publice centrale şi locale”. Odată cu aceste prevederi, „se deschide Cutia Pandorei” în materie de controale, susţin reprezentanţii mediului de afaceri, iar opinia acestora este împărtăşită şi la nivelul celorlalte instituţii de control.
„Acest articol, cel puţin, mi se pare că dă o putere foarte mare Poliţiei Locale din punctul de vedere al controlului, aproape că sunt invidios. (…) Cu atribuţiunile specificate aici, aş putea să mă duc să fac control oriunde vreau, la orice societate doriţi dumneavoastră şi să controlez orice, de la combinat şi şantierul naval până la ultimul chioşc. Ceea ce, desigur, nu ar fi tocmai normal…”, a declarat Cătălin Găinaru, şef Divizie în cadrul Gărzii Financiare Galaţi. Acesta a precizat că, deşi controalele Poliţiei Locale în târguri şi oboare sunt fireşti şi chiar binevenite, nu există nici un protocol între cele două instituţii pentru continuarea anchetelor în cazurile mai complexe, aşa cum, paradoxal, nu există un protocol de colaborare nici măcar între Poliţia Locală şi Poliţia Naţională.
„Am stat, am analizat, nu îmi aduc aminte ca, după ce s-a confiscat, de exemplu, o anumită cantitate de marfă să ni se solicite, în cazurile mai serioase, continuarea unei anchete pentru a merge până la capăt pe firul unei evaziuni fiscale”, a explicat reprezentantul Gărzii Financiare.

Un protocol numit dorinţă

O dovadă că o astfel de colaborare ar putea fi benefică sunt rezultatele metodologiei de colaborare dintre Garda de Mediu şi Poliţia Locală singurul, se pare, de acest fel care există la Galaţi. „Activitatea poliţiştilor locali, dacă e să ne luăm şi după lege, şi după hotărârile Consiliului Local, e orientată cu preponderenţă spre contravenţiile săvârşite de persoanele fizice şi mai puţin de persoanele juridice. Am stabilit ca, în momentul în care apar reclamaţii punctuale – ex: maşini pe spaţiul verde, copăcei tăiaţi – o preia Poliţia Locală. Dacă apare o problemă majoră de afectare a mediului o preia Garda de Mediu. Şi am rezolvat foarte multe probleme în modul acesta”, a arătat Mărioara Gătej, comisar al Gărzii de Mediu. O formă de implicare a Poliţiei Locale în alte domenii ar putea fi modelul de colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Noi nu se suprapunem ca atribuţiuni, dar am solicitat sprijinul Poliţiei Locale în desfăşurarea unor acţiuni, de exemplu pentru identificarea unor persoane de pe şantiere”, a arătat Ionel Petrea, inspectorul şef al ITM Galaţi.
Prin urmare, într-o eventuală modificare legislativă, ar trebui să se ţină cont că este binevenită activitatea Poliţiei Locale atât timp cât atribuţiile îi sunt clar definite, limitate la anumite speţe, ca acţiuni complementare celor ale instituţiilor specializate. În cazul în care, totuşi, apar suprapuneri de atribuţii şi nu se pot delimita din punct de vedere legal, ar trebui stabilită o formă de colaborare care să compenseze inexactităţile legislative.

Citit 5971 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2013 17:55

10 comentarii

 • postat de Alexandra
  Joi, 21 Martie 2013 09:32
  Nenorocire ,ofuscare,umilire, ilegalitate- politia locala. Isi depasesc atributiile de serviciu in mod flagrant , se ascund in spatele mastilor lovind cu brutalitate, violeaza spatiile private actionand acolo unde nu le permite statutul de functionare . De ce umbla patrule de mascati de la politia locala pe strazi si actioneaza prin scarile blocurilor ,cautand prin buzunarele hainelor, brutalizand , urland in miezul noptii si deranjand linistea locatarilor ? S-a instaurat un regim militarizat in Galati si nu stim si noi , galatenii ?? Cum este posibil sa justifice ei cand sunt chemati in instanta ca au fost in misiune ,solicitati prin telefon ?! Au ei aceasta facilitate si raspund la solicitarile cetatenilor, caci invariabil raspund ca nu este de competenta lor si nu pot face nimic ca nu le permite statutul !!! Avem politie nationala municipala si judeteana, avem jandarmerie, de ce trebuie sa mai platim si atatia gorobeti de la politia locala, care in loc sa-si faca treburile, sa ne apere,isi fac planul cu amenzile nesimtite , inchipuite, pe care le lipesc pe usi ca niste lasi ce sunt motivand ca nu esti acasa ??? Nu se mai poate cu ei, li s-a dat prea mult nas, au fost scosi si iertati de cate ori au comis-o grosolan si isi fac de cap.Politia locala trebuie desfiintata sau reorganizata serios prin limitarea si respectarea statutului de functionare.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mocanu Simona
  Miercuri, 20 Martie 2013 17:38
  Aceste persoane care fac referiri si presupuneri,nu sunt corecti,nu sunt legali.Va rog sa fiti corecti si analizati in mod corespunzator.Binenteles daca cei de la garda financiara,daca cei de la Politia Nationala,daca cei de la Inspectia in Constructii si multe alte institutii sunt usor de manipulat si se poate aranja anumite nereguli cu bani si atentii,sincer am observat si printr-un mic incident cu cei de la Politia Locala si am incercat sa o rezolv chiar cu agentul respectiv.Intradevar nu exista paduri fara uscaturi cum este proverbul.In general daca comunici cu ei cvilizat si le explici,te pot intelege cu o amenda mai mica,am incercat alt mod ,nu sunt ca ceilalti inspectori si politisti mentionati mai sus.Politistii locali nu sunt usor de manipulat,isi fac datoria,anul trecut in luna Noiembrie ,am avut in incident in trafic cu niste indivizi cu nr de germania.Daca nu erau cei de la Politia Locala,poate ma trezam si batuta.Asa ca lasati comantaile
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ratoiul
  Miercuri, 20 Martie 2013 13:59
  aceste dereglari ale politiei locale se datoreaza in special domnului gasca cristian directorul (sau fost...) care in dorinta lui de a fi si el cineva in galatiul asta a interpretat cum a vurut legea . desi demis incerca din rasputeri sa tina inca de scaun....prin mici sicane gen : concediu medical,de odihna......si mai nou prin datul in judecata........acolo deregrarile sunt multe.......sef serviciu peste 6 oameni......cu salariul aferent...normal. un functionar asistent poate controla, daca vrea gasca si un sef seviciu....ca asa vrea el......si mai sunt o multime de nereguli....corpul de control al primariei oare cand se vor sesiza????????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de un chioscar din oras
  Marți, 19 Martie 2013 23:42
  Acesti politisti locali sunt nepregatiti din punctul meu de vedere.Si va spun si de ce ? Am trait-o pe propria-i piele ! Am un chiosc alimentar in oras si un anume politist local cu studii putine...SEVERIN a facut un abuz de rasul curcilor ! S-a dus in chioscul meu si sub amenintare si plata unei amenzi grase, a fortat-o pe angajata mea sa semneze o amenda ce-i drept modica.Nu m-a deranjat amenda,ci modul lui de comportare abuziv.Fraierul a avut noroc ca eu nu eram in tara in acel moment si a avut castig de cauza,fiind nevoit s-o platesc.In schimb daca eram aici aveam castig de cauza in instanta.Acesti analfabeti si agramati cum e super politistul local SEVERIN merita sa fie trimisi in instanta pentru abuz in serviciu.Oricum nu-i duce capul ce inseamna aceasta infractiune.Asa ca ar trebui sa se ocupe de altceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cozac
  Marți, 19 Martie 2013 15:01
  Lasati mediul de afaceri in pace daca mai vreti pe viitor salarii si pensii ! Ocupati-va de hoti, talhari si jefuitori daca va numiti politisti ! Sunt destui ce pot face ordine in mediul de afaceri , care totusi isi cunosc bine competentele si limitele !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Octav
  Marți, 19 Martie 2013 14:19
  Pentru Ando. Atunci cand o sa fii administrator de firma si o sa te trezesti controlat de niste oameni fara studiioameni care nici macar nu stiu ce trebuie sa faca intr-o unitate, atunci o sa intelegi supararea omului de afaceri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Marți, 19 Martie 2013 12:51
  Miroase a schimbare de sef, fostul fiind suspendat iar actualul doar interimar. Si cu siguranta, nu la infinit. Altfel spus, Politia Locala ar trebui sa se ocupe, DOAR de siguranta cetateanului si nimic mai mult. Pe parte de mediu exista Garda de Mediu, pe zona financiara exista Garda Financiara, pe zona de urbansim exista Inspectoratul de Stat in Constructii si compartiment specializat (cica) in Primarie. Din pacate legea de functionare a Politiei Locale e conceputa, atat de ciudat, de catre fosta guvernare PDL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ANDO
  Marți, 19 Martie 2013 09:49
  Politia locala a deranjat smecherii din galati.Cati dintre ei sunt cercetati pentru mita spre deosebire de cei de la nationala?Au sufocat mediul de afaceri? Care mediu?Cel ilegal probabil.De ce nu se duce VIATA LIBERA sa faca un articol despre acel om de afaceri care vinde masini de firma si care tine masinile pe banda de circulatie ,blocind astfel parcarile din fata firmei care nu mai pot fi folosite si care sunt goale.Cand a fost amendat acel patron imediat VIATA LIBERA a luat ,,ATITUDINE''. Acum ce face?Probabil nimic. Ca de obicei scrie intr-o singura directie.Un ziar ar trebui sa fie impartial, dar nu este cazul ziarului VIATA LIBERA.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gica
  Marți, 19 Martie 2013 09:12
  Daca nu desfiintata, Politia locala trebuie mult reformata ! Majoritatea dintre acesti asa zisi politisti, nu au nimic in comun cu statutul profesiei ! Sunt fosti paznici(agenti de paza),transformati peste noapte in politisti,fara a urma vreun curs de profil ! Mai mult deatit,au ramas pe posturi majoritatea celor fara dorinta de a face ceva in viata prin mijloace proprii,fara prea multa scoala,dar cum se obisnuieste pe la noi-DESCURCARETI ! Am sesizat la toti acestia,in momentul cind te abordeaza,invariabil te intreaba unde lucrezi,cu ce te ocupi,sa vada daca poate obtine ceva de la tine,sau nu !Sunt printre ei putini care ar avea ceva in comun cu profesia de politist !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Local
  Marți, 19 Martie 2013 08:34
  Politia locala trebuie desfiintata. Nici unul de acolo nu are nici o pregatire in domeniul in care este pus sa aplice legea. Toti sunt "politisti" facuti la apelul bocancilor. Cand am intrebat o isteata, care isi zicea politista local, despre o lege, mi-a dat urmatorul raspuns: EU NU SUNT OBLIGATA SA VA RASPUND. Dar ce esti obligata sa faci? Sex, cu cine ti se comanda?
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.