Vocea pacienţilor, în Parlamentul European

Vocea pacienţilor, în Parlamentul European
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Vocea pacienţilor europeni se face auzită, iar drepturile acestora la asistenţă medicală transfrontalieră sunt îmbunătăţite”, afirmă, într-un comunicat de presă remis redacţiei, eurodeputatul PNL Magor Csibi.

Parlamentarul a votat la începutul acestei săptămâni, alături de Comisia pentru Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorului (IMCO) a Parlamentului European, raportul asupra Directivei privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere, document care va fi supus aprobării Parlamentului European peste o lună.

Acces egal la tratament

Potrivit liberalului, această propunere legislativă a Comisiei Europene a fost iniţiată la solicitarea Parlamentului European cu scopul de a pune bazele unui instrument legal eficient, care să asigure claritate juridică referitor la asistenţa medicală transfrontalieră.

„Mă bucură rezultatul votului, mai ales pentru că s-a recunoscut importanţa egalităţii accesului la asistenţă medicală transfrontalieră pentru persoanele cu venituri mici. Acesta este cazul majorităţii pacienţilor români, care în momentul de faţă nu au posibilitatea unui tratament în străinătate”, a declarat în urma votului europarlamentarul.

În străinătate, se plătesc doar sumele care s-ar fi plătit în ţară

Una dintre cele mai importante elemente din propunerea de directivă votată în Comisie prevede „plata în avans de către pacient doar a acelor costuri pe care ar fi trebuit să le plătească în avans dacă asistenţa în cauză i-ar fi fost asigurată de sistemul naţional de asistenţă socială, în ţara sa de afiliere”.

Mai mult, pentru cei care aşteaptă fără speranţă intervenţii salvatoare în spitalele străine, directiva prevede „accesul la servicii medicale transfrontaliere fără o autorizare prealabilă în cazul urgenţelor medicale, a bolilor rare şi în cazul în care pacientul se află pe lista de aşteptare în ţara sa de afiliere”.

Un pacient informat are mai multe şanse

"Prin amendamentele pe care le-am depus textului legislativ, am încercat să îmbunătăţesc accesul pacienţilor la serviciile medicale transfrontaliere, să implic asociaţiile de pacienţi în cooperarea cu autorităţile naţionale, pentru o mai bună informare a pacienţilor cu privire la drepturile care le au, să încurajez diseminarea de informaţii referitoare la punctele naţionale de contact, astfel ca pacienţii să le cunoască şi să le viziteze pentru a afla despre posibilitatea de informare cu privire la dreptul lor de a beneficia de tratament în alt stat membru şi de rambursare. În curând, intrarea în vigoare a acestei directive, va aduce speranţă majorităţii pacienţilor europeni”, a conchis Magor Csibi.

Citit 896 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.