Vezi aici cât de bogaţi sunt parlamentarii Galaţiului

Vezi aici cât de bogaţi sunt parlamentarii Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de 36 de terenuri, 15 apartamente, 14 vile şi două case de vacanţă, aşa arată zestrea imobiliară a parlamentarilor noştri * Aleşii Galaţiului au strâns în total peste 446.000 de euro pentru zile negre, dar au de plătit datorii de peste 1,4 milioane de euro


Vă mai aduceţi aminte jocul „Flori, fete, filme sau băieţi”? Pentru că suntem oameni maturi, vă propunem jocul „Terenuri, case, maşini, firme, bani, datorii”, cu parlamentarii Galaţiului în rolurile principale. Merită să aflaţi cu ce averi şi-au început mandatul.

Din ce-au trăit?

Înainte de toate e bine să ştiţi din ce au trăit aleşii, adică veniturile realizate în ultimul an fiscal încheiat. Primul în top este deputatul PC Bogdan Ciucă, cu 1.104.122 de lei din indemnizaţia de deputat, activităţi notariale, didactice şi din închirierea unor imobile. Pentru deputatul PSD Viorel Ştefan indemnizaţia parlamentară de 55.368 de lei a fost un mizilic pe lângă dividendele de peste 736.000 de lei. Mircea Toader, deputat PDL, a acumulat peste 160.000 de lei din deputăţie, pensie, un contract de închiriere şi unul de consultanţă la firma TTS, unde acţionar este şi Viorel Ştefan. Funcţiile de decan al Facultăţii de Medicină, medic şef clinică la Spitalul de Copii şi lector la Organizaţia Asistenţilor i-au adus deputatului PSD Aurel Nechita 95.994 de lei. Senatorul PNL Paul Ichim a adunat 82.834 de lei din indemnizaţia de senator şi activitatea de cadru didactic şi medic. Pensia şi vicepreşedinţia CJ i-au oferit senatorului Eugen Durbacă 76.308 de lei. Indemnizaţia parlamentară şi cea de la Camera de Comerţ au însemnat pentru deputatul PNL Victor Paul Dobre venituri de 76.080 de lei. Pentru deputata PSD Lucreţia Roşca, indemnizaţia şi cabinetul medical au totalizat 66.629 de lei. Mai modest a ieşit ministrul Dan Nica - 62.724 de lei, indemnizaţie. Florin Pâslaru zice că a trăit doar din leafa de deputat: 61.188 de lei. Preşedinţia judeţului i-a adus deputatului PP-DD Eugen Chebac doar 58.700 de lei. Deputatul PSD Laurenţiu Chirvăsuţă a avut, ca senator, o indemnizaţie de 51.622 de lei. Doar 50.784 de lei a câştigat senatorul PSD Gheorghe Saghian. Înainte să ajungă deputat, liberalul George Scarlat câştiga doar 24.900 de lei ca administrator la SC Şerbăneşti Livadă. Nici senatorul PP-DD Marin Nicolae nu se poate lăuda cu cine ştie ce venituri - 14.520 de lei din administrarea SC Ştefu Ion. Ultimul este Daniel Butunoi – senator PSD, care n-a declarat decât dobânda de 325 de lei de la bancă.

Cine-a luat fonduri de la stat

Dr. Lucreţia Roşca are un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate în valoare de 400.000 de lei pentru furnizarea de servicii medicale de recuperare. Ministrul Dan Nica a precizat, în declaraţia de interese, că firma Viticom (deţinută de tatăl său) a încasat subvenţii în valoare totală de 833.218 de lei de la Ministerul Agriculturii şi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.

Nevasta conduce!

Aşa se poate spune despre soţiile parlamentarilor care, potrivit declaraţiilor de avere câştigau mai mult decât soţii lor. Laurenţiu Chirvăsuţă a fost depăşit de soţia lui care a adus în familie 67.459 de lei. Soţia lui Daniel Butunoi, medic de familie, figurează cu venituri de peste 78.324 de lei. Şi lui Marin Nicolae i-a luat-o înainte tot partenera de viaţă, cu un câştig de 19.618 de lei. Degeaba a fost Eugen Chebac preşedinte de judeţ, dacă soţia lui a adunat 58.706 lei din pensia militară şi salariul de profesor universitar.

Proprietăţi la numărătoare - Vile, terenuri şi case de vacanţă

Când e vorba de imobile, deputatul PC Bogdan Ciucă este campion cu şapte terenuri (unul forestier şi şase intravilane), trei case, un garaj şi o casă de vacanţă. La egalitate, cu câte opt proprietăţi, sunt deputatul PNL Victor Paul Dobre şi senatorul PP-DD Marin Nicolae. Liberalul declară patru terenuri (două agricole, două intravilane), o casă, două apartamente şi un spaţiu medical. Marin Nicolae numără patru terenuri intravilane, două extravilane şi două case. Vine din urmă deputatul PDL Mircea Toader cu patru terenuri (trei intravilane, unul extravilan), o casă, un apartament şi o casă de vacanţă. Cu şase proprietăţi (trei terenuri extavilane şi trei apartamente) intră în top senatorul PNL Paul Ichim. Deputatul PSD Aurel Nechita declară trei terenuri intravilane şi o casă. Eugen Chebac, deputat PP-DD, deţine un teren intravilan, două apartamente şi o casă, în vreme ce Florin Pâslaru, deputat PSD, trece un teren agricol şi unul intravilan, un apartament şi o casă. Deputatul PSD Viorel Ştefan a completat rubrica imobile cu un teren intravilan, o casă şi un apartament. Aflat la început de drum, liberalul George Scarlat este proprietarul a două terenuri (unul intravilan, unul forestier) şi al unei case. Senatorul PSD Gheorghe Saghian n-are decât un teren agricol şi două apartamente, iar Daniel Butunoi, senator PSD, îi calcă pe urme cu un teren intravilan şi o casă. Un teren intravilan, un apartament şi un garaj constituie averea imobiliară a senatorului PC Eugen Durbacă. Cu câte o singură proprietate figurează deputatul PSD Laurenţiu Chirvăsuţă (o casă), deputata Lucreţia Roşca şi ministrul Comunicaţiilor Dan Nica (câte un apartament).

La mare sau la munte?

Spre deosebire de alţi parlamentari mai avuţi, aleşii Galaţiului nu au proprietăţi în afara graniţelor României. În schimb, mulţi dintre parlamentarii noştri şi-au achiziţionat terenuri şi case în alte judeţe: Ilfov, Buzău, Neamţ, Vrancea, Constanţa şi Bucureşti. Comuna Vânători a fost, de asemenea, printre preferatele aleşilor când a fost vorba de cumpărat terenuri.

Copiii, în declaraţia de avere a părinţilor

Deputatul Florin Pâslaru şi-a donat, în 2012, vila de 404 mp, de pe strada Al. I. Cuza şi terenul de 263 mp fiului său, Alexandru. Vila figurează ca sediu social al firmei deţinute de fiul şi soţia parlamentarului. Deputatul Viorel Ştefan şi-a trecut din 2002 un apartament de 178 mp, situat în Galaţi, pe numele fiului, Robert. În declaraţia de avere a deputatului Victor Paul Dobre descoperim şi numele fiului, Matei, dar în calitate de proprietar al unui teren de 41 mp (în indiviziune) şi al unui apartament de 55 mp în Bucureşti, imobile care au fost dobândite în 2006, prin cumpărare.

Pe cai putere - Liberalii preferă maşinile germane

Tânărul liberal George Scarlat conduce una dintre cele mai puternice şi mai valoroase maşini, un BMW 730 fabricat în 2007. Mai experimentatul Victor Paul Dobre deţine în garaj un BMW seria 1, fabricat în 2007 şi un BMW seria 3, fabricat în 2009. Dacă depăşim Mercedesul fabricat în 2002 al lui Florin Pâslaru, dăm de un VW Golf Plus fabricat în 2005 şi un VW Tiguan din 2008 care îi aparţin liberalului Paul Ichim. Pasionaţii de cai putere ar spune că Land Roverul din 2002 şi Kia Sorento, fabricat în 2005 ,proprietatea deputatului Eugen Chebac sunt mai puternice. Vine puternic din urmă Viorel Ştefan cu un Seat Ibiza fabricat în 2006 şi o Toyota Auris din 2009 şi ministrul Nica, posesorul unui Audi A4, fabricat în 2002. Dr. Aurel Nechita conduce un Nissan Primera fabricat în 2004. E greu de crezut că senatorul Durbacă ar putea fi văzut la volanul maşinilor declarate în mărturia de avere: o Dacia 1310, fabricată hăt!, în 1984 şi un Fiat 128 A din 1991.

Pasiuni şi colecţii - Bijuterii, tablouri, timbre şi ceasuri

Cele mai valoroase bijuterii îi aparţin familiei Toader - 39.000 de euro, la care se adaugă obiectele de artă şi de cult în valoare de 12.000 de euro. Următorul în top este Florin Pâslaru, cu giuvaeruri de 17.000 de euro. Când e vorba de excentricitate, Bogdan Ciucă devine cap de afiş cu două măşti africane, o mască indoneziană şi o statuetă cubaneză în valoare totală de 12.700 de euro. Ministrul Dan Nica declară o colecţie de timbre româneşti şi străine de 70.000 de lei, bijuterii din aur şi argint în valoare de 35.000 de lei, tablouri ale unor pictori contemporani – 25.000 de lei şi icoane pictate pe lemn şi pe sticlă în valoare de 9.000 de lei. Nu un ghiul de neam prost, ci un ceas preţios dă nota de eleganţă unui politician. Şi dacă deputatul Chirvăsuţă are ceasuri în valoare de 3.600 de euro, pe lângă alte bijuterii în valoare de 3.300 de euro, ministrul Nica intră în joc cu trei ceasuri de mână în valoare de 15.000 de lei. Deputatul Dobre şi-a trecut în declaraţia de avere icoane, bijuterii, tablouri în valoare de 6.500 de euro, iar colegul mai tânăr, George Scarlat, bijuterii de 5.800 de euro.

Cu sau fără profit - Afaceri şi politică

În vizor ne-au intrat parlamentarii care au binevoit să-şi treacă afacerile în declaraţiile de interese şi nu le-au „pitit” pe numele rubedeniilor.

Deputatul Viorel Ştefan ştie ce înseamnă investiţii profitabile: acţiuni în valoare de 3.000.000 de lei la unul dintre cei mai mari operatori de transport din România TTS SA Bucureşti, şi părţi sociale la Navrom Bac SRL Galaţi şi Navrom Reparaţii SRL Galaţi. Dividendele declarate de deputat se ridică la 736.034 de lei.

Ministrul Nica deţine 40 la sută din SC Viticom SRL Panciu, firma tatălui său, care i-a adus dividende de 256.850 de lei.

George Scarlat are părţi sociale în valoare totală de 1.165.000 de lei la firmele pe care le-a administrat până să devină deputat: SC Fermsuin SRL şi SC Şerbăneşti Livadă SRL. Mai mult, şi-a împrumutat firmele cu o sumă totală de 226.900 de lei. Abia intrat în Senat, Marin Nicolae deţine 61,62 la sută din SC Ştefu Ion SRL şi 40 la sută din SC Bădilaş Com SRL, două firme implicate în transportul de persoane în judeţ şi în municipiul Galaţi. Şi el şi-a împrumutat firmele cu sume în valoare totală de 814.210 lei.

Afacerile se fac în familie, în cazul senatorului Durbacă care are, împreună cu soţia, acţiuni în valoare totală de 129.697 de lei la SC Delta Rom SA, SC Delta Com 93 SRL şi SC Agro Decrom SRL. Deputatul PDL Mircea Toader posedă peste patru la sută din acţiunile firmei Transeuropa, în valoare de 98.000 de lei. Eugen Chebac este acţionar la Drobeta Port SA şi la SC Docuri SA, deputatul Dobre este asociat la două firme - SC Codis SRL şi SC Matei 2002 SRL, iar senatorul Butunoi - acţionar la Precond SRL, valoarea acţiunilor lor fiind modestă.

Cât de economi sunt aleşii

Cel mai econom dintre aleşi este deputatul PSD Viorel Ştefan, care deţine titluri de stat în valoare de 406.000 de lei, iar în conturi şi depozite a adunat 67.114 lei, 7 dolari şi 107 euro. La mică distanţă, tot cu peste 400.000 de lei, se plasează deputatul PDL Mircea Toader, care a adunat împreună cu soţia, în bănci, 253.619 de lei, 27.268 de dolari şi 25.087 euro. Strâns la portofel din fire, deputatul PNL Victor Paul Dobre a economisit 235.959 de lei şi 21.345 de euro în conturi şi depozite. Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, declară o agoniseală de 44.662 de euro şi 122.446 de lei. Soţia senatorului PC Eugen Durbacă este mai chivernisită din moment ce are în conturi peste 77.000 de lei din totalul de 107.927 lei trecuţi în declaraţia de avere de politician.

Cu 70.000 de lei se înscrie în topul senatorilor strângători Marin Nicolae. Deputata PSD Lucreţia Roşca a pus deoparte 20.000 de lei şi 11.000 de euro. Deputatul PP-DD Eugen Chebac şi-a socotit singur conturile - 46.300 de lei. Parlamentarul Bogdan Ciucă are la dispoziţie 7.800 de euro pe cardul de credit. Iar deputatul PSD Laurenţiu Chirvăsuţă a investit, la fel ca Viorel Ştefan, tot în titluri de stat, 32.000 de lei.

Au bani de dat! - Cine şi ce datorii are

Bogdan Ciucă are de plătit, nu glumă! Parlamentarul are de rambursat patru împrumuturi: 484.729 euro şi 794.770 de lei către aceeaşi bancă, dar şi 90.000 şi, respectiv, 55.000 de euro către două persoane fizice. În total, peste 3,5 milioane de lei! Laurenţiu Chirvăsuţă ar fi trebuit să ramburseze 700.000 de lei până în 2011, dar datoria încă mai figurează în declaraţia lui de avere. Colegul Daniel Butunoi are de plătit 145.000 de euro către o bancă, iar Marin Nicolae –139.000 de euro. Deputatul Viorel Ştefan are o situaţie specială: o datorie de 110.000 de dolari către elveţianul Peter Hungerbuehler scadentă în 2011, pentru care a fost luat în evidenţa BNR – Registrul Datoriei Private Externe. Politicianul precizează că din suma iniţială de 300.000 de dolari a rambursat cota parte, iar pentru diferenţă s-a făcut rescandenţare. Florin Pâslaru are de restituit 160.000 de lei şi, respectiv, 17.462 de euro. Liberalul Paul Ichim are de plătit 170.000 de lei, în vreme ce Eugen Chebac - 80.000 de lei la bănci.

Politicienii s-au "acoperit" cu "bună-credinţă"

Pentru a nu fi luaţi la ochi de presă ori de Agenţia Naţională de Integritate, mulţi dintre parlamentari - Bogdan Ciucă, Mircea Toader, Dan Nica, Eugen Durbacă - au preferat să admită din start că în declaraţiile lor de avere ar putea exista omisiuni sau inexactităţi şi să sublinieze că totul a fost scris cu bună-credinţă. "Subsemnatul, nu îmi asum răspunderea pentru valoarea declarată a bunurilor, deoarece ea reprezintă o apreciere pur personală a mea, făcută cu bună credinţă şi în lipsa unor cunoştinţe de specialitate", mărturiseşte, de exemplu, Dan Nica, la finele declaraţiei de avere.

Citit 5153 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2013 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.