Interviu cu prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu: "Asocierea Galaţi-Brăila poate bate Constanţa"

Interviu cu prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu: "Asocierea Galaţi-Brăila poate bate Constanţa"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Poate că orgoliile nu au dispărut cu totul, dar dacă le ţinem sub control şi le atenuăm, reuşim să găsim o modalitate de colaborare” * "Numai o astfel de cooperare ne creează şanse pentru conducerea regională"


Galaţiul nu există pe harta marilor investiţii sau proiecte la nivel naţional. Regionalizarea din toamnă ar putea înrăutăţi situaţia, făcându-ne să pierdem şi bruma de instituţii importante pe care o mai avem, în favoarea Constanţei. În faţa judeţului de pe malul Mării, Galaţiul, Brăila şi Tulcea luptă crearea unui pol de putere. Despre regionalizare şi reversul ei - marginalizarea, văzute ca situaţii de urgenţă, am discutat cu prefectul judeţului Galaţi, Emanoil-Cătălin Bocăneanu.

- Domnule prefect, regionalizarea este un subiect tot mai fierbinte. La Galaţi, Brăila şi Tulcea au avut loc întâlniri ale primarilor, prefecţilor, consilierilor locali, judeţeni. Care credeţi că va fi rezultatul lor concret?

- Vreau să cred şi îmi doresc să fie aşa, că se va crea o conurbaţie între Galaţi şi Brăila, în special pentru a se realiza un nou pol de putere administrativă şi economică. Un pol care, în viitorul apropiat, să creeze premizele pentru un centru regional bine dezvoltat. Pentru că numai o astfel de colaborare ne creează şanse pentru conducerea regională.

- S-au mai încercat astfel de acţiuni şi în mandatele trecute şi de fiecare dată orgoliile au atârnat mai greu decât interesul general. Credeţi că de data aceasta se va trece peste „patriotismul local”?

- În primul rând, atunci nu exista o miză atât de importantă. Acum ea există. Poate că orgoliile nu au dispărut cu totul, dar dacă le ţinem sub control şi le atenuăm, reuşim să găsim o modalitate de colaborare. Oricum ar fi, asta depinde foarte mult de aleşii locali, în principal de preşedinţii de Consilii Judeţene şi primari. Pentru că ei reprezintă nu numai interesele, dar şi vocea celor care i-au ales. Până acum autorităţile au găsit nişte punţi de comunicare. Sper să găsească şi punţi de colaborare.

- Insist pe lupta de orgolii, pentru că există cazul nerezolvat al Cartierului Cantemir care este în continuare cu picioarele în două luntrii. Poate cu ocazia asta se face pace şi cu privire la Cantemir…

 - Da, e foarte adevărat. Problema aceasta nu a fost pe deplin rezolvată, cei care vor să facă investiţii acolo a trebuit să scoată din alt judeţ sau de la Primăria Vădeni autorizaţii şi de construire şi de funcţionare. Ne împiedicăm şi de restricţii administrative şi legislative. Pentru că nu a fost de la început foarte bine reglementată situaţia juridică a acestui cartier. Dar, odată ce se porneşte pe calea rezolvării nu a acestor probleme, ci a găsirii unei soluţii pentru crearea conurbaţiei de care vorbeam, cred că ar fi relativ simplu.

Situaţii de urgenţă după buget

- În Galaţi, există primari convinşi că Dumnezeu este singurul responsabil de rezolvarea situaţiilor de urgenţă?

- Încă de când au început să crească apele Dunării şi a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, primarii s-au mobilizat destul de repede, cel puţin cei din zona Dunării, de la vărsarea Siretului şi a Prutului. E adevărat, mai sunt dificultăţi. Au fost situaţii în care primarii, din lipsă de bani, au lăsat neacoperit bugetul pentru situaţii de urgenţă. Nu au alocat niciun ban! Nu e normal, din puţinul pe care îl ai, trebuie să găseşti bani şi pentru aşa ceva. Situaţiile de urgenţă nu cer permisiunea să apară şi trebuie întotdeauna să fim pregătiţi! Cei care au fost mai lejeri în atitudine s-au bazat în special pe faptul că nu sunt în zone cu risc ridicat.

- Nici Tecucelul nu părea să prezinte vreun pericol, asta până la dezastrul din 2007, şi cu atât mai puţin pârâul Valea Boului din comuna Toflea…

- În zona Brăhăşeşti – Toflea este o problemă mult mai amplă. Acolo au fost şi defrişări haotice - furturi fără măsură de material lemnos şi s-a ajuns să-i afecteze chiar pe locuitorii de acolo, care nu sunt total străini de aceste defrişări. Cât despre construcţiile făcute neautorizat în albie, oricât ne-am feri s-o spunem, mai devreme sau mai târziu, dacă se va proceda la o regularizare a cursului respectiv de apă se va ajunge, probabil, la unele demolări. Asta rămâne să o stabilească specialiştii.

- În concluzie, Galaţiul este pregătit să facă faţă unor situaţii de urgenţă?

- Categoric. La evenimentele derulate în ultimele săptămâni a arătat că este pregătit. Şi oamenii au înţeles pericolul şi importanţa acţiunilor de protecţie. Dar trebuie să ne gândim întotdeauna la mai mult. Nivelul apelor şi fenomenele au fost din ce în ce mai crescute, mai violente. Trebui să anticipăm acest lucru. În acest sens este şi proiectul pe care l-a prezentat dna ministru Lucia Varga - renaturarea cursului Dunării. În zona care ne priveşte pe noi se are în vedere stabilirea unor zone – poldere, buzunare – în care să poată fi extinsă masa de apă, în special pe malul din judeţul Tulcea.

- De fiecare dată când cresc apele Siretului, Dunării, lucrăm la saci de nisip - vorba unui fost ministru - ca la piramide. De ce este nevoie de fiecare dată de asemenea baricade, digurile nu sunt suficiente?

- Lucrări de amenajare s-au făcut, digurile au fost reparate şi îmbunătăţite în ultimii ani, pe tot parcursul Siretului, dar tot trebuie să fim pregătiţi! Sunt zone care se degradează treptat, trec maşini, pe anumite porţiuni şi se creează câte o şa, astea trebuie acoperite. În plus, digul e pregătit până la o limită, nu te apuci să încarci materialele şi să le duci după ce apa a ajuns la limită. Asta am făcut şi noi în luna aprilie, când am intrat în zona codurilor: am adus din vreme sacii de nisip, dar nu a fost nevoie să-i folosim!

- Domnule prefect, regionalizarea, care ne-ar putea marginaliza pe harta ţării, este o situaţie de urgenţă?

- Deocamdată se lucrează la proiectul privind stabilirea regiunilor, modul de organizare a structurilor administrative care vor conduce aceste regiuni la finele lunii octombrie a fost programat referendumul de modificare a Constituţiei. Stabilirea clară a localităţilor este încă în discuţie.

- Credeţi că un pol Galaţi-Brăila, sprijinit de Tulcea, poate fi mai convingător decât Constanţa?

- Ar putea fi, şi de altfel, spre asta se şi tinde. Eu cred că până în momentul de faţă s-a creat un început spre o colaborare.

Citit 2769 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2013 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.