Locuinţe CJ vândute la preţ de bordei: Scandalul "Apartamentul" se mută la DNA

Locuinţe CJ vândute la preţ de bordei: Scandalul "Apartamentul" se mută la DNA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conducerea CJ Galaţi va sesiza DNA pentru a lămuri circumstanţele în care mai mulţi funcţionari publici şi magistraţi, ajutaţi de instanţe, au intrat în posesia locuinţelor


Conducerea Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi suspectează mai mulţi chiriaşi ai apartamentelor instituţiei, care urmează a fi vândute la preţuri ridicole, că au obţinut locuinţele prin fals în acte. Preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce va sesiza Serviciul Teritorial Galaţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). „Există unele date, care urmează să fie confirmate, că unii au primit apartamente cu declaraţii în fals. Nu ştiu dacă aceste date sunt adevărate. Eu pornesc această acţiune, însă. Există, la ora actuală, în povestea cu apartamentele, trei categorii de situaţii. Prima situaţie se referă la unii care au acţionat în judecată Consiliul Judeţului, au câştigat dreptul de a cumpăra apartamentele, dar care sunt de acord cu un preţ rezonabil, fixat de un evaluator. Eu o consider o situaţie normală. Urmează o situaţie absolut anormală, în care o serie întreagă de oameni, printre care avocaţi şi - ceea ce este grav - magistraţi au primit de la alţi magistraţi, în urma procesului, dreptul de a primi pe gratis nişte locuinţe. Sigur că orice hotărâre definitivă şi irevocabilă nu se discută, dar se poate cerceta pentru că aici, după părerea mea, este situaţia clasică în care actul de justiţie nu se întâlneşte cu dreptatea, aşa cum o percepe omul de rând. Avem şi a treia situaţia, cu persoane care nu au fost apropiate unor judecători şi care nu au intrat în această horă a proceselor. Dacă studiaţi profesiile celor implicaţi, o să vedeţi că numărul oamenilor din justiţie este anormal de mare”, ne-a spus şeful CJ Galaţi.

Anchetă internă

Serviciile Juridic şi Audit, din cadrul Consiliului Judeţului, fac verificări, în prezent, cu privire la modul în care chiriaşii de lux ai apartamentelor CJ au ajuns în situaţia de a le putea cumpăra la preţuri cuprinse între 157 şi 1.700 de lei. Totodată, cele două departamente au în vizor şi declaraţiile pe propria răspundere ale chiriaşilor.

„Am rugat serviciile Audit şi Juridic să găsească cât mai multe date şi, probabil, ne vom adresa DNA, care să cerceteze dacă avem sau nu elemente de corupţie pentru că, din punctul meu de vedere, oameni puşi să vegheze la actul de justiţie să primească pe gratis - preţul este al unei sticle de whisky bun - este revoltător. Rămâne de discutat şi cum au primit locuinţele de la Consiliul Judeţului. Asta este o altă problemă. Deocamdată, vreau să verific dacă ceea ce mi s-a adus la cunoştinţă - că anumiţi oameni au primit locuinţe declarând în fals - este adevărat sau nu. Dacă este aşa, nu am ce le face. Există suspiciuni (…) Eu văd asta ca fiind o situaţie anormală. Nu este o problemă că ne-au obligat să vindem. Mi se pare absolut uluitor ca un organ de justiţie să te oblige să vinzi la preţ simbolic, pentru nişte magistraţi. Chestiunea asta aruncă asupra întregului Consiliu o lumină nefavorabilă pe care omul simplu nu o poate înţelege. Pentru majoritatea oamenilor simpli devine imposibil să îşi ia o casă. Nu ştiu dacă putem asigura prosperitatea, dar măcar dreptatea şi cinstea trebuie să le asigurăm”, ne-a declarat Bacalbaşa.

Reamintim că CJ Galaţi este obligată să vândă către 33 de persoane apartamente cu una, două şi trei camere (multe dintre acestea situate în buricul târgului), la preţuri revoltătoare, cuprinse între 157 şi 1.700 de lei, instituţia pierzând procese intentate de către chiriaşi la Galaţi, Buzău şi Ploieşti. Ulterior, CJ a făcut o contestaţie la executare, însă a pierdut la toate instanţele.

Citit 3468 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2013 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.