Primăria Galaţi va construi, până la anul, 20 de blocuri cu 1.300 de apartamente
Foto: Locuinţele sociale construite de Radu Mazăre la Constanţa

Primăria Galaţi va construi, până la anul, 20 de blocuri cu 1.300 de apartamente
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După modelul lui Radu Mazăre, Marius Stan a găsit o metodă de a răspunde numărului extrem de mare al solicitărilor pentru locuinţe sociale * Două campusuri, care vor cuprinde 20 de blocuri, cu nu mai puţin de 1.300 de apartamente, se află în faza de proiectare * Municipalitatea promite că locuinţele vor fi finalizate în 2014, înainte de Paşti


Campusurile sociale, pe care municipalitatea gălăţeană le va construi în zonele Viaduct-Drumul Viilor şi Micro 17 - Drumul de Centură, vor cuprinde locuinţe cu una, două şi trei camere. Cele 1.300 de apartamente sunt destinate gălăţenilor care trăiesc la limita subzistenţei, dar, mai ales, actualilor chiriaşi ai apartamentelor Primăriei, care au cumulat datorii imense la întreţinere sau la plata chiriei şi riscă să fie evacuaţi din cauza restanţelor extrem de mari. „Scopul acestei măsuri este, pe de o parte, protejarea celor bun-platnici de efectele întârzierii în plata chiriei şi a utilităţilor de către cei rău platnici, iar pe de altă parte, de protecţie socială a celor care, din cauze temeinice, nu îşi mai permit cheltuielile de chirie şi întreţinere ale unor imobile sau apartamente, prin includerea în rândul celor care beneficiază de locuinţe sociale, conform legii. Nu în ultimul rând, în contextul numărului foarte mare de gălăţeni care au solicitat locuinţe, aplicarea acestei măsuri va permite Primăriei o mult mai bună gestionare fondului de locuinţe”, a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. Pentru faza de proiectare a campusului social, conducerea municipalităţii a prevăzut 70.000 de lei.

"Meditaţii” la Constanţa şi Craiova

Pentru a pune pe picioare proiectul privind construirea celor două campusuri sociale, mai mulţi reprezentanţi ai Direcţiei de Dezvoltare din cadrul Primăriei Galaţi au efectuat o serie de deplasări în oraşele Constanţa şi Craiova, acolo unde autorităţile locale au demarat deja astfel de proiecte. De altfel, autorităţile gălăţene au avut o serie de discuţii şi cu firmele care se ocupă de construcţia campusurilor sociale din cele două oraşe. Potrivit conducerii Primăriei, pe lângă cele 20 de blocuri de locuinţe sociale, campusurile vor cuprinde şi dispensare, cantine, magazine de tip economat, sedii administrative şi terenuri de sport. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că în primăvara anului 2014 campusul social va fi gata. Numai în ultimii cinci ani, la nivelul municipiului Galaţi au fost înregistrate peste 1.700 de cereri pentru astfel de locuinţe, numărul total al cererilor de casă fiind de peste 5.000. Conform unei statistici a municipalităţii, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012, în Primărie au fost ţinute 5.665 audienţe. Dintre acestea, nu mai puţin de 3.408 au avut ca subiect spaţiul locativ. În ultimul an, în perioada iulie 2012 – iunie 2013, în Primărie au fost ţinute 1.040 de audienţe, solicitate de 862 de persoane. Dintre acestea, 443 de persoane au cerut audienţe pe subiect spaţiu locativ.

Datornicii riscă să rămână pe drumuri

Nu mai puţin de 800 de chiriaşi datornici ai municipalităţii riscă să fie evacuaţi din locuinţe, iar în acest moment se află în diferite stadii ale procedurii de reziliere a contractului sau a recuperării datoriilor. Cea mai mare datorie este de 59.729 lei (inclusiv dobânzi şi penalitaţi). Cele mai vechi chirii neplătite datează de la începutul anilor 2.000. În ceea ce priveşte datoriile la întreţinere, chiriaşii de la bloc ai Primăriei însumau, la sfârşitul iernii, o datorie de 15.345.168 lei.

Citit 5378 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2013 07:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.