Afaceri la udatul florilor: 100.000 de euro pentru cisterne pe împrumut

Afaceri la udatul florilor: 100.000 de euro pentru cisterne pe împrumut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De ani de zile, actuala Gospodărire Urbană, societatea de profil a municipalităţii, udă florile din oraş cu o singură autocisternă * Chiar dacă ar fi mai rentabil să cumpere nişte asemenea utilaje decât să le închirieze, Primăria a întârziat să aloce bani pentru astfel de achiziţii


Cu doar o autocisternă, societatea Gospodărire Urbană a încheiat un contract de închiriere a trei cisterne cu societatea Megarid SRL, pentru a putea uda spaţiile verzi din Galaţi, pe suma de 423.450 de lei (adică aproape 100.000 euro). Asta în pofida faptului că până şi directorul societăţii Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, a declarat că ar fi fost mult mai rentabil să fie achiziţionate două cisterne. Însă directorul societăţii precizează că instituţia nu are posibilitatea financiară de a cumpăra singură utilajele, pentru că nu îi permite structura bugetului şi că, de fapt, singura care are putere aici este Primăria. În acelaşi timp, directorul Gospodărie Urbană a mai spus că este în discuţie cu Primăria Galaţi pentru achiziţionarea a două autocisterne.

Buget numai pentru achiziţii mici

Situaţia e mai mult decât paradoxală: se pot da peste 400 de mii de lei pentru închirierea cisternelor, dar nu se pot achiziţiona două cisterne. Bugetul societăţii Gospodărire Urbană este, potrivit lui Eduard Grosu, undeva pe la 200 de mii de lei, iar aceştia sunt structuraţi pe capitole - achiziţia de materiale, achiziţia de materie primă, prestări de servicii şi nu poate aloca banii de pe prestări servicii pentru achiziţii. „Banii aceştia, 400 de mii de lei, nu îi pot transforma în achiziţie. Nu pot să cumpăr un utilaj de 400 de mii de lei, pentru că îmi afectează bugetul în ceea ce priveşte structura lui. Eu nu pot aloca în buget 400 de mii de lei pentru investiţii, când am o posibilitate de doar 200 de mii de lei”, a declarat directorul societăţii Gospodărire Urbană. De achiziţia acestor cisterne ar fi trebuit să se ocupe Primăria Galaţi, ea fiind cea care asigură bugetul societăţii. În disperare de cauză, directorul societăţii s-a gândit şi la posibilitatea achiziţionării autocisternelor în leasing. Însă din cauza faptului că Gospodărire Urbană nu este înfiinţată decât de trei ani, iar în toţi aceşti ani aceasta a funcţionat în pierdere, a picat şi acest plan.

La uşa Primăriei pentru două cisterne

Potrivit directorului, Primăria i-a promis că va lua în calcul la rectificarea bugetară şi cerinţele sale. „În baza rectificării bugetare, dacă se va face, poate ne prinde şi pe noi şi vom încerca să facem aceste achiziţii. Noi am mers cu o sumă mai mare, cu mai multe nevoi la Primărie. Primăria va face, probabil, o analiză pur economică, să vadă ce se poate, în baza disponibilului de bani. În funcţie de sumă, vom şti cât de mult putem achiziţiona”, ne-a mai spus Eduard Grosu.

Citit 3265 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2013 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.