Vot pe bandă rulantă în Consiliul Local. Gigacaloria costă mai mult bugetul Galaţiului

Vot pe bandă rulantă în Consiliul Local. Gigacaloria costă mai mult bugetul Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Soarta Electrocentrale se va decide luni, la Bucureşti


În lipsa asocierii cu Brăila şi Tulcea pentru constituirea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, care, conform tradiţiei instituite, nu mai figura pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de aseară a Consiliului Local, votul aleşilor a mers ca uns. Potrivit primarului Marius Stan, asocierea va fi inclusă pe ordinea de zi a unei şedinţe de îndată, pentru că "pot să vreau eu să stau şi în cap, dacă politic se votează altfel, nu am ce să fac, Consiliul Local hotărăşte". Una dintre cele mai importante hotărâri luate de aleşii locali ieri seară vizează gigacaloria.

Subvenţie pentru iernile trecute

Fără un cuvânt, consilierii locali au majorat retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2012, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei de la 321,49 de lei, la 326,57 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Totodată au majorat şi subvenţia unitară de la bugetul local la 78,84 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Această subvenţie va fi acordată şi pe viitor, astfel încât gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să plătească tot 247,73 de lei pe gigacalorie, cât dau acum. Motivul pentru care s-a recurs la această măsură este pierderea procesului pe care CL l-a intentat în 2011 Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice pentru o majorare a preţul energiei electrice practicat de Electrocentrale în raport cu Apaterm. Strânsă cu uşa falimentului, Apaterm a cerut acordarea diferenţei de subvenţie, iar suma necesară se ridică la 2.380.078,93 de lei, reprezentând 1.541.271,93 de lei pentru anul 2012 şi 838.807 de lei pentru perioada ianuarie – mai 2013 şi va fi suportată din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul 2013.

Viitorul căldurii

Primarul Marius Stan, care tocmai avusese o întâlnire cu ministrul Constantin Niţă, a anunţat că luni, la Ministerul Energiei, va avea loc discuţia decisivă între Primărie, Apatem, Electrocentrale şi Romgaz pentru a stabili viitorul Electrocentrale: „Eu sper ca viitorul să însemne ca Electrocentrale să fie în proprietatea sau folosinţa Primăriei. Au confirmat şi cei de la Minister, şi-au manifestat şi cei de la ArcelorMittal interesul pentru această unitate, ar fi dramatic pentru Galaţi să devenim iarăşi consumatorii captivi ai Electrocentrale care să aparţină unei societăţi străine. Suntem deja captivi pe apa potabilă - priza este proprietatea ArcelorMittal şi dacă am păţi aşa ceva şi cu căldura, ar fi cu adevărat dramatic”, a declarat Stan.

Citit 2127 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2013 22:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.