Ruina devoratoare de bani publici a Primăriei Galaţi va fi scoasă la vânzare / Casa de vacanţă aşteaptă un cumpărător (GALERIE FOTO)

Ruina devoratoare de bani publici a Primăriei Galaţi va fi scoasă la vânzare / Casa de vacanţă aşteaptă un cumpărător (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lăsată în părăsire, vila primăriei de la Căciulata a ajuns "gaură neagră" pentru bugetul local * Construit în perioada interbelică, imobilul, aflat într-o stare avansată de degradare, va fi evaluat şi scos la vânzare


Vila de vacanţă a Primăriei, situată în staţiunea vâlceană Călimăneşti-Căciulata, pentru care gălăţenii au plătit, din propriile buzunare, miliarde de lei (vechi), în ultimii 10 ani, va fi scoasă la licitaţie. Primarul Marius Stan ne-a spus că a luat această decizie întrucât „paza clădirii costă cât nu face imobilul”, iar casa de vacanţă, degradată în anii cât n-a fost folosită, nu este decât o gaură neagră pentru bugetul local.
„Este o ruină, nu este funcţională. Am demarat procedurile pentru a fi scoasă la licitaţie. În starea în care este, nu avem ce face cu ea. Se află în paragină totală, iar paza costă cât nu face clădirea. Într-un an de zile, se adună peste două miliarde numai paza acolo. Practic, se poate achiziţiona una nouă cu aceşti bani.Trebuie să scăpăm de ea”, ne-a declarat edilul-şef.
Până se va găsi un cumpărător pentru fosta vilă „Bucegi”, municipalitatea trebuie să asigure în continuare paza casei de vacanţă, astfel că Primăria a finalizat, de curând, licitaţia privind achiziţia de servicii de pază, iar firma câştigătoare (SC Western Security SRL) va primi 28.394 de lei (fără TVA), evident, din banii gălăţenilor. Tot din banii plătiţi de cetăţeni, ca taxe şi impozite, a fost plătit şi impozitul pentru vilă la Administraţia Financiară din cadrul Direcţiei de Finanţe a oraşului Călimăneşti.
Un specialist va evalua casa de vacanţă a municipalităţii, în perioada imediat următoare, pentru ca Primăria să poată pune în vânzare cât mai repede imobilul din staţiunea vâlceană.

Unde nu-i cap, vai de picioare

Fosta vilă „Bucegi” (acum, "Căciulata") a fost construită de municipalitatea gălăţeană în anii '30. După naţionalizare, imobilul a ajuns în administrarea unei întreprinderi de stat din Vâlcea, care a abandonat-o în anul 1993. Clădirea este întinsă pe trei nivele şi are peste 20 de camere. Ea a fost vandalizată timp de 11 ani, adică până în 2003, când Primăria Galaţi a reintrat în posesia ei prin Legea 10/2001. La ora actuală, vila de la Călimăneşti-Căciulata se află într-o stare avansată de degradare. Cumpărătorul va trebui să refacă pereţi, pardoseli, tavane, sobe, instalaţii electrice şi nu numai. Este drept că, în cazul în care s-ar fi dorit, Primăria Galaţi ar fi putut să o introducă într-un circuit turistic, prin care municipalitatea să mai colecteze ceva bani în plus, sau poate că ar fi putut fi folosită ca tabără de creaţie pentru artiştii sau elevii gălăţeni. Cu toate astea, deşi s-au cheltuit, de-a lungul anilor, sume impresionante pe tot felul de achiziţii mai mult sau mai puţin justificate, pentru renovarea acestei vile nu s-au găsit niciodată bani şi nici nu a existat vreodată vreun plan de valorificare a acesteia în folosul comunităţii.

Citit 4507 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2013 16:56

5 comentarii

 • postat de rotirea cadrelor 89
  Duminică, 11 August 2013 05:42
  62.107.23.***
  Ce tie nu iti place altuia nu face. Primaria a lasat de izbeliste zeci de imobile revendicate ,toate au ajuns o ruina. Acum si imobilul propietete a obstiei galatene a ajuns o ruina . Chiar nu poat fi gasiti vinovatii ? Cladirea o sa fie evaluata la o suma derizorie si cumparata de un om de bine ,apropiat partidului unic (USL_ului ). Cand vad cat si cate sau distrus in urma rotirii cadrelor din decembrie '89 parca imi vine sa dau dracului libertatea obtinuta ,este mult prea scump platita si are rezultat final o nedreptate generalizata...........Cabd se vor destepta romanii sa-i vaneze ca pe sobolani pe cei care au distrus tara, si au adus majoritatea romanilor la sapa de lemn ,mai draga ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de cunoscator
  Joi, 08 August 2013 10:55
  82.79.117.***
  Laura N. , tu chiar crezi ca atata ia un paznic? Sa fim seriosi... Paznicul daca ia 700 de lei zice saru"mana, banul gros il iau aia care au "castigat " licitatia pentru serviciile de paza si cei care i-au "ajutat" sa castige... Ce naiba, traim in Romania , nu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Laura N.
  Joi, 08 August 2013 09:29
  94.177.145.***
  Intr-un an de zile paza costa 2 miliarde???? Adica 167 milioane pe luna? Adica un paznic, presupunand ca sunt doi paznici prezenti/zi la program in doua ture de cate 12 ore, ia ~50 milioane/luna, in mana, cu tot cu taxe platite la bugetul de stat??? Sa tot fii paznic la stat, nu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Orasul ca o Casa de Orfani
  Joi, 08 August 2013 08:58
  92.84.46.***
  Ar fi folosit foarte bine ca o tabara scolara pentru copii eminenti /dar saraci/ din oras si judet ,zona este deosebita. Anii post decembristi au fost si inca sunt "bantuiti" de fantoma istorica a lui Papura Voda pe Apa Sambetei. Degeaba ai avere mostenita daca esti cu "mintea scurta'' si nu vezi hotii din casa ta .
  0
  0
  Raportează
 • postat de treaba-i gata
  Joi, 08 August 2013 07:40
  92.80.154.***
  Daca spui deja ca nu merita niciun ban, smenuiala-i gata. Licitatie? Rad si curcile... Numai asa-zisi ziaristi de la VL se iau in serios.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.