Teoria ne încântă, practica ne omoară: Lupta împotriva inundaţiilor, eficientă doar pe hârtie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Teoria ne încântă, practica ne omoară: Lupta împotriva inundaţiilor, eficientă doar pe hârtie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un proiect finanţat din fonduri europene, care aparţine Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, este primit cu reticenţă de autorităţile gălăţene, dar şi de specialişti


Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a găzduit, marţi, şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia reprezentanţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad şi-au prezentat proiectul „Hărţi de hazard şi de risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad”. La eveniment au participat, printre alţii, o serie de primari, reprezentanţi ai Prefecturii, ai Consiliului Judeţului, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Jandarmeriei şi ISU, însă, în final, cele mai multe dintre autorităţile gălăţene s-au declarat sceptice în privinţa reuşitei implementării acestui proiect. Cu atât mai mult cu cât hărţile de hazard elaborate în cadrul programului, care arată bine pe hârtie, nu sunt dedicate şi Siretului ori Dunării, bazine hidrografice extrem de importante pentru unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului şi care, de-a lungul timpului, le-au provocat pagube serioase gălăţenilor. Conform proiectului, pe baza hărţilor de hazard, consiliile judeţene din Moldova vor putea elabora hărţi de risc la inundaţii, conform prevederilor Legii Apei, însă lipsa banilor, a dotărilor şi a specialiştilor pun piedici serioase implementării proiectului.

„În esenţă, acest proiect este un punct de plecare în domeniul apărării împotriva inundaţiilor. De la acest proiect se va putea porni pentru întocmirea riguroasă a hărţilor de risc, care ne vor putea da toate elementele pentru realizarea unei apărări viabile şi cu efect împotriva inundaţiilor. Este un prim pas. Mai departe, urmează constituirea acestor hărţi pentru fiecare localitate, pentru fiecare zonă din bazinul Prut-Siret”, a declarat Emanoil-Cătălin Bocăneanu, prefectul judeţului Galaţi.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat, însă, că „pentru ca proiectul să fie viabil sunt necesare fonduri pentru întocmirea hărţilor de risc. Siretul ar trebui inclus, în primul rând, într-un asemenea proiect. Nu o spun ca specialist, ci din punct de vedere al necesităţilor noastre în judeţul nostru. Cum este structurat bazinul hidrografic, asta este o altă problemă. Ar trebui, practic, pe fiecare bazin hidrografic făcut un astfel de proiect. Dunărea este problemă naţională şi ar trebui un astfel de proiect la nivel naţional”, a afirmat prefectul de Galaţi.

Citit 1251 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2013 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.