Amenajări de ochii lumii: Pistele pentru biciclişti dau în stâlpi

Amenajări de ochii lumii: Pistele pentru biciclişti dau în stâlpi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe unele străzi, trotuarele înguste nu lasă loc şi bicicletelor şi pietonilor * Oricum, marcajele nu se respectă şi fiecare merge pe unde apucă


Încearcă şi municipalitatea gălăţeană să facă ceva, însă nu prea îi iese. În acest sens, putem da ca exemplu aşa-zisele piste pentru biciclişti. Cele amenajate pe trotuar, pentru traficul pe bicicletă, atât pe faleză, cât şi prin oraş, pe străzile Brăilei, Gheorghe Asachi, Frunzei, Oţelarilor, sunt o curiozitate. În primul rând, în multe locuri, cum e cazul bulevardului Oţelarilor, zona "Lupul de Mare", pistele ocupă aproape tot trotuarul, iar dacă ar fi să se respecte politica pistelor, pietonii nu ar mai avea pe unde trece. Spaţiul alocat pietonilor este extrem de mic. Pe strada Frunzei este aceeaşi situaţie, iar cazurile sunt mai multe. Dar având în vedere că nu se respectă - şi fiecare merge cum apucă - problema este ca rezolvată.

Senzaţia generală este că pistele au fost făcute numai de formă. „Dacă ar fi să eviţi culoarul dedicat bicicliştilor, cel puţin prin unele locuri, chiar nu ai pe unde merge. Nu ştiu, cred că le-au făcut numai de dragul de a spune că le-au făcut, pentru că oricum nu se respectă. Cred că pe asta au şi mizat, pe faptul că oricum nimeni nu le va respecta. Dar mă întreb, dacă vine unul pe bicicletă şi merge, cuminte, pe pistă, iar în faţa lui este un pieton, cum fac, cine trebuie să se dea la o parte, dacă nu ai unde?”, ne-a spus Marian.

Semne de circulaţie fix în mijlocul pistei

Unde mai pui că multe dintre aceste piste dau direct în stâlpii de electricitate sau în stâlpii cu semne de circulaţie pe ele. Adică mergi, mergi şi, hop, în mijloc, răsare ditamai stâlpul. Acest lucru ni l-a semnat şi unul dintre cititori. „Pe strada Frunzei, puteţi observa că pe pista pentru biciclişti sunt stâlpii de iluminat, care nu pot fi ocoliţi decât pe stradă”, ne-a spus cetăţeanul. Totodată, acesta ne-a atras atenţia că pe Gheorghe Asachi, pe lângă faptul că semnele de circulaţie sunt ori instalate prea jos, ori în locuri nefavorabile, ceea ce reprezintă un pericol atât pentru pietoni, cât şi pentru biciclişti, din zidul Stadionului "Oţelul" mai iese şi o ditamai ţeava, pe care dacă nu o vezi, rişti să îţi scoţi ochii sau să îţi spargi capul.

Pista pentru biciclişti se termină odată cu trotuarul

Potrivit noului cod rutier, bicicliştii nu au voie să folosească zebrele, însă, aşa cum arată unele zone din Galaţi, pot fi trasate nişte marcaje şi pentru aceştia, care să facă posibilă trecerea de la un trotuar la altul. Problema e că marcajele nu sunt făcute la toate trecerile. În lipsa marcajelor, ne întrebăm cum pot trece bicicliştii fără să fie amendaţi, având în vedere că cele mai multe treceri de pietoni nu au astfel de marcaje. Pe lângă toate astea, mai există şi insolenţa şoferilor, care îşi parchează maşinile pe trotuar, fie că există pistă pentru biciclişti sau nu, încurcând astfel şi circulaţia pietonilor, şi pe cea a bicicliştilor.

Citit 1837 ori Ultima modificare Marți, 03 Septembrie 2013 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.