După o lună de zile: În Micro 17, GUNOIUL este neclintit

După o lună de zile: În Micro 17, GUNOIUL este neclintit
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Garda de Mediu a dat de proprietarul terenului după mai bine de 30 de zile de la sesizare


De la o lună de când am semnalat mizeria din Micro 17, de lângă Dedeman, respectiv pe 4 februarie, mormanele de gunoi de pe domeniul privat rezistă cu încăpăţânare. Sacii plini cu moloz, pungile de deşeuri, dar şi rămăşiţele vasului de WC sunt tot acolo.

Dacă, pe domeniul public, Ecosal a curăţat locul la câteva zile după sesizare, proprietarul privat, respectiv Delicoti Doru, nu a făcut acelaşi lucru. De altfel, proprietarul a cam dat de înţeles de atunci că nu prea are de gând să salubrizeze, în condiţiile în care nu el aruncă deşeurile acolo, ci tot locatarii de la blocurile din zonă.

În mod normal, după sesizările făcute la Garda de Mediu, instituţia ar fi trebuit să îl oblige, prin măsuri legale, pe proprietar să elibereze perimetrul de mizerie, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Asta şi pentru că, potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu, Marian Mocanu, responsabila din Primăria Galaţi pe parte de mediu a fost până recent în concediu medical, iar angajaţii cărora li s-au cerut datele referitoare la proprietar nu le-au pus la dispoziţie.

„Nu am putut intra în posesia adresei proprietarului pentru a-l soma să facă salubrizarea. Noi am făcut o solicitare către Primărie pentru a ne informa cu privire la adresă imediat ce a fost sesizat cazul, în schimb încă nu am primit răspuns. Am solicitat şi sprijinul Poliţiei Locale pentru a identifica autorul”, ne-a spus comisarul şef al Gărzii de Mediu, Marian Daniel Mocanu.

Am solicitat un punct de vedere de la Primăria Galaţi pentru a vedea dacă doar o singură persoană din Primărie ar fi putut da adresa proprietarului terenului, iar purtătorul de cuvânt al instituţiei primarului, Emanuela Turcu, ne-a răspuns că „doamna de la Mediu nu este săptămâna aceasta şi nu are cine să lămurească problema".

Salubrizare sub semnul întrebării

În cele din urmă, joi, pe 10 martie, comisarii de mediu s-au dus la faţa locului pentru a fotografia terenul şi pentru a-l invita pe proprietar la sediul Gărzii de Mediu, pentru a se vedea cum poate fi rezolvată problema.

„Au luat colegii mei legătura cu proprietarul şi se pare că acesta încă mai aşteaptă ca oamenii care au garaje acolo să le dărâme, pentru a putea face curăţenie. Primăria are toate drepturile să-l oblige pe proprietar să îngrădească zona, prin Poliţia Locală. Oricum, comisarii l-au invitat la biroul instituţiei şi vom vedea ce măsură putem să îi impunem pentru a salubriza zona”, ne-a mai declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu.

Din discuţiile noastre anterioare cu proprietarul, Delicoti Doru, acesta ne-a transmis că nu poate îngrădi terenul, până când nu este eliberat de garaje. „Mai este domnul Popescu, care nu are act nici pe clădire, nici pe teren, dar tot spune că nu poate demola. Mă chinui să îl dau afară. Eu nu pot îngrădi acolo terenul, până nu fac ridicarea topo; când fac ridicarea topo, trebuie să am tot aliniamentul liber. Până când nu pleacă cel cu ultimul garaj, nu pot face ridicarea topo”, a comentat proprietarul terenului la începutul lunii februarie.

Am solicitat o lămurire şi în acest caz Primăriei Galaţi, însă potrivit purtătorului de cuvânt, de constatarea şi sancţionarea abaterilor, inclusiv impunerea de măsuri se ocupă Poliţia Locală. „Au disciplina în construcţii şi pot acţiona, conform legii”, ne-a răspuns purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu.

Citit 5942 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Martie 2016 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.