Primarii din judeţul Galaţi ştiau că pot fi inundaţii grave! Actele oficiale conduc spre această concluzie şocantă

Primarii din judeţul Galaţi ştiau că pot fi inundaţii grave! Actele oficiale conduc spre această concluzie şocantă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rapoartele întocmite înainte de inundaţii de către Apele Române şi Garda de Mediu arată că în judeţ erau grave probleme cu albiile cursurilor de apă şi cu sistemul de protecţia împotriva viiturilor


Depozitările necontrolate de deşeuri, lipsa unor lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, poduri şi podeţe improvizate, făcute de mântuială, precum şi inexistenţa lucrărilor de colectare, dirijare şi evacuare a apelor pluviale reprezintă doar câteva dintre motivele pentru care câteva mii de gălăţeni au ajuns, peste noapte, sinistraţi. Devine tot mai clar că oamenii nu sunt doar victimele forţei naturii, ci şi ale incompetenţei sau ale indiferenţei edililor.

Pagubele puteau fi mai mici

Un raport întocmit în acest an de către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi demonstrează că primarii din Cudalbi, Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Corni, Corod şi Costache Negri (grav afectate de inundaţii) ştiau că localităţile în fruntea cărora se află sunt predispuse inundaţiilor în caz de precipitaţii abundente.
Specialiştii de la Apele Române au „etichetat” aceste comune drept „zone critice”, semnalând numeroase deficienţe grave cu privire la măsurile de apărare împotriva inundaţiilor. Raportul amintit - care a fost înaintat Prefecturii şi Consiliului Judeţului - semnalează faptul că există zone ale cursurilor de apă neamenajate cu lucrări de apărare, care, la viituri, crează probleme, în special din cauza reducerii secţiunii de scurgere, prin colmatarea excesivă a albiei, dar şi că există secţiuni de râu în care scurgerea liberă este stânjenită prin reducerea secţiunii de scurgere la ape mari din cauza podeţelor subdimensionate şi a punţilor improvizate.
Mai mult, în Cudalbi, Cuza Vodă, Corod sau Slobozia Conachi, specialiştii au identificat „zone depresionare expuse riscurilor naturale de inundare, cauzată de scurgerile de pe versanţi din cauza inexistenţei lucrărilor de colectare, dirijare şi evacuare a apelor pluviale, precum şi a lucrărilor antierozionale”. Mai grav este că - spun specialiştii - acolo unde există un sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale, acesta este neîntreţinut, degradat şi colmatat, în aceste condiţii neputând să facă faţă unor cantităţi mai mari de apă.
Localitatea Cudalbi, de exemplu, acolo unde au fost inundate nu mai puţin de 1.100 de case (cele mai multe), a fost menţionată cu toate cele patru probleme grave semnalate de Apele Române.
Ionel Ardean, directorul SGA Galaţi, spune însă că, în ciuda deficienţelor constate în teren, vina pentru inundaţii nu este decât în parte a edililor: „Să aruncăm vina pe primari, în exclusivitate, ar fi o mare greşeală. Evenimentele au fost de o aşa intensitate, încât, chiar şi cu cele mai bune măsuri luate, pagubele ar fi fost foarte puţin diminuate. Să nu căutăm acari Păuni”, ne-a declarat directorul SGA Galaţi.

Deşeuri aruncate în albia râurilor

Garda de Mediu Galaţi confirmă, într-un raport întocmit în urma unui control efectuat în perioada 15 aprilie - 31 mai 2013, că aproximativ jumătate dintre şefii de comune nu dau doi bani pe mediul înconjurător. Comisarii de mediu au descoperit deşeuri aruncate în diverse zone ale localităţilor, în şanţurile pentru colectarea apelor pluviale, pe malul sau în albia cursurilor de apă, dar şi în vecinătatea căilor de comunicaţii. Ba mai mult, aceştia au descoperit că nicio primărie din judeţ nu are stabilit un amplasament pentru eliminarea finală a deşeurilor provenite din construcţii şi demolări!
„Starea de salubritate a localităţilor din judeţ este necorespunzătoare în minimum 50 la sută din cazuri. Cele mai mari cantităţi de deşeuri abandonate sunt cele din construcţii-demolări şi biodeşeurile”, precizează conducerea Gărzii de Mediu. Aceleaşi concluzii au existat şi în anul 2012, pe baza unui alt control al comisarilor de mediu: "Judeţul se confruntă cu un fenomen alarmant privind depozitările necontrolate de cantităţi importante din construcţii şi demolări". Tot cu acea ocazie, autorităţile de mediu au descoperit, ca şi în 2013, depozitări de deşeuri pe malurile apelor, în zona digurilor de apărare, dar şi rigole de apă pluvială colmatate în proporţie de 60-70 la sută.

Citit 2728 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2013 18:09

16 comentarii

 • postat de Eu
  Vineri, 20 Septembrie 2013 19:30
  79.116.104.***
  Excelent spus Kassandra. Acesta-i adevarul !
  Pai sa stai tu ca nesimtitul impreuna cu alti zdrahoni ce traiesc din alocatiile plodurilor si hahai pe seama unui pompier care iti desfunda canalul ? Cat de sarac lipit sa fii, sa n-ai tu 10 Euro/an pentru asigurarea casei ? In schimb, bodegile sunt arhipline, iar toamna fug ca disperatii pe dealuri sa-si culeaga viile, de frica sa nu le fure strugurii si-apoi se pun pe degustat unul de la altul.
  Astia toti s-au obisnuit sa primeasca moca absolut tot, ei au doar obligatia de a face sant pana la carciuma iar nevestele lor pana la maternitate.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Kassandra
  Vineri, 20 Septembrie 2013 17:23
  86.124.200.***
  Ai zis bine, dar am un amendament. La ţară trăiesc două "specii" diferite de ţărani.

  Prima specie e formată din ţăranii aceia buni şi harnici despre care vorbesti tu. Din păcate, specia asta e pe cale de dispariţie. Peste vreo 20 de ani se va stinge definitiv şi implacabil. Din păcate...

  A doua specie e formată din beţivi şi puturoşi care trăiesc din furat, din ajutor social, din alocaţiile puzderiei de puradei pe care-i toarnă. Ăştia au ajuns deja specia dominantă şi se înmulţesc ca şobolanii.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Mara
  Vineri, 20 Septembrie 2013 17:22
  50.93.119.***
  In urma calamitatilor unii se imbogatesc iar altii saracesc! Doamne ajuta sa nu fie asa si acum!
  0
  7
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 20 Septembrie 2013 16:38
  108.161.124.***
  Stefane, ai trait vreodata la tara? Ai cumva idee cate ore dorm pe noapte taranii astia de care spui ca stau in baruri? Sa-ti spun eu: 3-4 ore. Ai cumva idee macar cum e sa lucrezi la camp? Ca sa nu mai spun ca dupa atata munca, cand e sa culegi roadele nu mai ai ce, ca sunt sub ape, sau da o seceta.
  Sau poate vrei sa-i trimiti la munca pe oamenii batrani ai satului, care sa nu mai spun ca dupa o viata de munca grea au o pensie nenorocita de 3-400 de lei. Si nic n-au macar bani de medicamente. Ca atata are mama mea dupa ce a lucrat o viata intreaga la CAP, 300 lei.
  Oameni buni, nu va indreptafi furia asupa oamenilor saraci si asupriti, vedeti mai bine in jurul vostru, ca de 23 de ani incoace avem aceeasi oameni de bine din FSN, PDSR, PDL, USL... si toti sunt la fel. Si o duc din ce in ce mai bine, infloresc.
  Si as vrea si eu sa stiu cum si cine a stabilit ce zone sa fie inundate.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Vineri, 20 Septembrie 2013 14:01
  81.12.150.***
  NU...!
  Am mai spus.Surplusul asta de tragism ori acest belsug de nenorocire are ca izvor deficitul imens de profesionalism,adevar si educatie.
  Suntem coplesiti de nivelul redus de pregatire profesionala a celor numiti sau alesi sa conduca astfel de structuri si activitati.In cea mai mare parte, situatia de fata este produsul ,,gandirii,, acestei pletora de mediocritati.Traim zilnic sentimentul orbecaelii.Profesionalismul,gandirea ,judecata,munca bine facuta au devenit vorbe de ocara.Suntem dominati de infatuare, galceava, prostie si neputinta.Nu stim, si asta cam de multisor poveste,ce e, ce mai e cu noi.Legati lo ochi slobozi la gura si la fapte de lasul lumii,dam ori de cate ori ne e lesne, si ne este des,dam iama asadar la dezastre ,la tragedi, la saracie.
  Este nevoie sa ne facem treaba acolo unde suntem nu cu jumatate de masura si un strop de minte mai mult vaicarindu-ne.
  Ar trebui sa ne redesteptam sentimentul acut de demnitate si mandrie pentru profesie si utilitatea noastra profesionala.
  caci constat ca nu mai avem drum nu mai stie nimeni care-i calea.
  Lipseste conlucrarea, coabitarea pentru lucruri bune si utile satului roman,intre CL,primari si structuri cu responsabilitati in protectia si conservarea pamintului, in gospodarirea apelor, protectia mediului,in marirea sau chiar mentinerea fertilitatii si sanatatuii solului.
  Mi-e dor de normalitate...de o viata normala la sate si nu numai.Trebuie sa recunosc ca mi-e dor de acel fel de ,,normalitate,, care macar ofera o directie, o speranta.Intradevar unica dar sigura.Cine si cum mai poate asigura acum,dupa cele intamplate, solutii care sa aseze lucrurile pe un fagas normal cu zestrea si fundalul descris mai sus.
  Ma intreb, cate generatii vor trebui sa munceasca si sa sufere din greu pentru a recupera atatea pierderi si datori pe care tara si, mai aproape de pielea noastra,galatenii , locuitorii satelor galatene le-au inregistrat in ultima vreme din cauza unor decizii de dreptul iresponsabile privind structurile, dar mai ales legislatia activitatilor de IMBUNATATIRI FUNCIARE, GOSPODARIREA APELOR si PROTECTIA MEDIULUI cu precadere in ultimii 4-5 ani.
  0
  13
  Raportează
 • postat de stefan
  Vineri, 20 Septembrie 2013 12:35
  89.137.221.***
  *Puneti....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andrei
  Vineri, 20 Septembrie 2013 12:33
  5.13.206.***
  Nu spune nimeni nimic despre barajul devarsat al lui Dan Nica, in timp ce aia dadeau drumul la apa, primarii erau instiintati ca de la ploaie s-ar putea sa mai vina apa.

  Nu spune nimeni nimic de ce la Pechea la ora 22:00 erau 3 masini de politie si o duba mare de jandarmi dar nimeni nu a spus nimic pana la ora 23:00-23:30 cand apa era in marginea satului. O batrana (cunostinta) a trecut pe langa ei si ia intrebat "faceti exercitii de noapte la Pechea?" iar jandarmii nu au spus nimic.
  1
  7
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Vineri, 20 Septembrie 2013 12:09
  87.57.99.***
  Uitati-va in oglinda dimineata,si MEDITATI adinc!!!!!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Da_Vinci
  Vineri, 20 Septembrie 2013 09:25
  86.124.200.***
  Bravo Ştefan!!!
  Excelent punct de vedere. Să pună mâna la muncă! Ce? Era să vină prefectul să le desfunde şanţurile puturoşilor? Era să vină prefectul să facă ce trebuie să facă, conform legii, primarul? Am văzut un filmuleţ făcut într-u sat de la Vaslui. Doi pompieri desfundau şanţurile, iar 20 de săteni căscau gura şi făceau mişto de pompierii. Ăsta e românul: puturos şi cu gura mare!
  5
  16
  Raportează
 • postat de sinistrat
  Vineri, 20 Septembrie 2013 09:25
  92.85.254.***
  ..si drumurile astea care se pietruiesc,oare cand se da bani de la guvern,sau uniune,de ce nu se da si pentru diguri ,santuri?
  0
  9
  Raportează
 • postat de stefan
  Vineri, 20 Septembrie 2013 09:19
  89.137.221.***
  ma uit la comentarii si ma crucesc. toti dati vina pe prefect si pe angajatii guvernului. Primarii si localnicii satului n-au raspunderi?? Ei trebuie sa pape doar ajutoare sociale de la guvern si atat?? Pune-ti ba mana la munca in satul vostru. Scoateti leprele din bar si puneti-le la munca pentru ajutorul ala social. Puneti-va perdea forestiera in jurul satului ca va fura vantul chilotii. Decolmatati-va albiile torentelor si apelor curgatoare. Vreti sa va faca prefectul treaba asta?? asteptati...eventual in bar.
  4
  20
  Raportează
 • postat de cristi
  Vineri, 20 Septembrie 2013 08:15
  193.230.156.***
  Care este o alta dovada mai buna ca primarii , viceprimarii, impreuna si cu cei de la Consiliile Judetene , Prefectura prin indiferenta ,cu regret ii spun nesimtire , nu duc la GENOCID? Nu suntem prosti pentru ca daca avem numai lepre in politica , pe cine sa alegem????????????? Anularea voturilor la alegeri cred ca, macar ar intarzia bucuria neispravitilor astia. Sigur ca pagubelel puteau fi mai mici daca, primariile isi indeplineau atributiile. Stiati ca in grija Primariei este obligatia de a curata la o anumita perioada de timp (6 luni) canalizarile? Nu au facut niciodata acest lucru. De ani de zile valea orasului Galati este in ape tocmai pentru ca lucrarile facute sunt de mantuiala desi au alocat bani multi .
  0
  9
  Raportează
 • postat de Greaua moştenire
  Vineri, 20 Septembrie 2013 07:53
  89.137.139.***
  Ceauşescu e de vină! Şi comunismul!
  4
  6
  Raportează
 • postat de Disperat esti ca nu te duce mintea!
  Vineri, 20 Septembrie 2013 01:09
  5.13.144.***
  Evident ca se inceraca deturnarea vinovatiei! Ce e mai usor decat sa dai vina pe primari, deci pe aia care i-au ales, deci pe majoritatea, ca doar majoritatea i-au ales, deci luema e proasta, deci avem ce meritam, deci nu-i nimeni vinovat...
  DEci nea Sarbatoare continua ala de prefect care nu il stie nimeni cum il cheama poate sa doarma in continuare linistit. Nu te-ai fraiere care ai scris tu mai dvereme?
  7
  2
  Raportează
 • postat de Disperata cautare de vinovati in afara birourilor adevaratilor vinovati
  Vineri, 20 Septembrie 2013 01:02
  5.13.144.***
  Bun. Si pe primari cine tre sa-i verifice si sa-i sanctioneze cand nu se conformeaza? Ca astia-s niste nea Caisa in fooarte muulte cazuri, alesi fiindca asa vrea poporul care e cum e. Nu cumva inaltii functionari publici, reprezentanti ai guvernului, prefectii (evident, prin intermediul organelor descentralizate, ISU, Mediu etc.? Nu cumva de ceva vreme incoace se tot incearca spalarea Prefectului de vina? Asa, daca e sa tot ocolim adevarul, vinovatul direct unic e ploaia. Ca ea cazut si a inundat si a daramat si a inecat. Nu-i asa?
  Daca se va cerceta, se va vedea ca si Mediul si Apele Romane au facut rapoarte si atat. Iar altii s-au sters cu ele la nepasare. Nu tu amenzi, actiuni amelioratorii, nimic. Este de logica lui gaga sa dai vina pe niste alesi cu pregatire managerial-administrativa neobligatorie si care dupa 4 ani sunt eventual pa! cand institutiile, formate din incoruptibilii si intangibilii functionari perpetuati unii din '90 incoace, au stat cu mainile si mai adanc varate in san desi ele ii puteau forta pe primari sa-si faca treaba. Primarii insa nu puteau pune aceste institutii, cu atat mai putin pe prefect sa-si exercite prerogativele. Mare atentie la logica...
  2
  11
  Raportează
 • postat de x
  Vineri, 20 Septembrie 2013 00:56
  89.136.185.***
  Si ce daca?
  Apa trece, NOROAIELE ramin ... IN FUNCTII.
  0
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.