GALERIE FOTO/ Inaugurare în miez de toamnă: Grădina Publică şi-a redeschis porţile

GALERIE FOTO/ Inaugurare în miez de toamnă: Grădina Publică şi-a redeschis porţile
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* După locul de joacă, zona de fitness, deşi nefinalizată, este cea mai aglomerată * Inaugurată, sâmbătă seara, pe muzica lui Strauss, arteziana nu funcţiona duminică la prânz * Parcul a fost modernizat cu fonduri europene, lucrările costând 5,3 milioane de lei * Reabilitarea fântânii, care nu a fost prinsă în proiectul european, a costat bugetul local 316.100 de lei


Închisă în martie 2012, Grădina Publică şi-a redeschis oficial porţile în acest weekend. E drept, în vară, gălăţenii s-au mai strecurat prin spărturile din gard, pentru a se bucura chiar şi de parcul neterminat, Galaţiul fiind mai sufocant ca niciodată. Sâmbătă seară, zeci de gălăţeni au umplut aleile parcului curioşi să vadă cum arată Grădina Publică şi, mai ales, fântâna arteziană care a întârziat finalizarea, în luna mai, aşa cum era prevăzut în proiect, a celui mai mare parc din Galaţi. Duminică, Grădina Publică a avut parte din nou de vizitatori de toate vârstele, care au fost însă dezamăgiţi de faptul că arteziana nu funcţiona.

Spectacol în toată regula

Pentru o seară, în Grădina Publică a reînviat atmosfera din perioada interbelică: Fanfara Centrului Cultural a cântat în foişor, apoi un cvartet de coarde al Teatrului Muzical Nae Leonard a interpretat valsuri, iar înainte de momentul culminant al serii - arteziana - trei soliste ale Muzicalului, Gabriela Postolache, Mariana Pisică şi Cristina Diaconu au animat publicul cu piese naţionale şi internaţionale. Momentul cel mai aşteptat s-a petrecut la ora 20.00, când, la comanda directorului Teatrului Muzical, Teodor Niţă, felinarele s-au stins şi Grădina s-a cufundat în întuneric. La semnalul primarului Marius Stan, într-o explozie de lumini multicolore, fântâna arteziană a "salutat" mulţimea de privitori. Jeturile de apă şi spoturile de lumini albe, roşii, albastre şi verzi au dansat graţioase pe muzica lui Strauss, gălăţenii grăbindu-se să imortalizeze momentul, iar la finalul ingenioasei coregrafii au aplaudat. E drept, arteziana nu se compară cu fântânile cinetice din Brăila, ori cu fântânile muzicale din Piatra Neamţ, Craiova sau Arad, dar să nu uităm că ea datează din 1960, fiind realizata de Stela Gănescu şi Nicolae Constantinescu.

Spaţiile verzi lasă de dorit

Duminică, la prânz, am fost curioşi să vedem cum arată Grădina Publică după ce a fost modernizată pe bani europeni. Vă reamintim că lucrările la parc au fost executate de către asocierea SC Pallegrini SRL - SC TLSIT SA Piatra Neamţ, care a câştigat licitaţia cu un contract de 5.377.889 de lei, iar reabilitarea fântânii, care în mod absurd nu a fost prinsă în proiectul european, a costat 316.100 de lei de la bugetul local şi a fost executată de firma Primo SRL.
Deşi arborii au fost, mai nou, etichetaţi, pentru ca toţi gălăţenii să ştie că trec, de exemplu, pe sub "Copacul lui Iuda", totuşi nu regăsim, cel puţin la prima vedere, vegetaţia refăcută şi îmbogăţită cu 165 de bucăţi arbori de diferite specii - tei, platan, castan, jugastru, frasin, 294 de arbuşti, 1.900 de metri liniari de gard viu şi 24.417 de mp de gazon, cum scria în proiect. În unele zone, pământul este doar săpat, în alte zone nu a fost nici măcar adus la acelaşi nivel! La intrare, busturile lui George Enescu şi I. L. Caragiale nu au fost nici măcar curăţate! Toate băncile sunt noi - 50 au şi suporturi speciale pentru laptop, coşurile de gunoi sunt la fel de noi, iar felinarele mai elegante decât cele vechi. Chioşcul pentru fanfară e ceva mai curăţel, dar aleile dalate ocupă cam mult în comparaţie cu pistele pentru biciclete. Grădina Publică are toalete ecologice, cabine de pază, dar şi cişmele noi. Mai aglomerată decât noul loc de joacă este zona de fitness, unde, sub supravegherea părinţilor, cei mici se distrează de minune cu noile echipamente. Bunicii şi-au recăpătat mesele de şah.
Grădina Publică se termină brusc şi abrupt în faţa scărilor rămase nereabilitate pentru că versantul trebuie consolidat. Dar asta va fi o altă lucrare. Revenind la zona centrală a parcului, fântâna are, mai nou, un brâu de verdeaţă, iar pe catargul din Piaţa Tricolorului flutură mândru un steag alb cu sigla Primăriei Galaţi.

 

Citit 6111 ori Ultima modificare Duminică, 22 Septembrie 2013 17:01

5 comentarii

 • postat de ionescu
  Luni, 23 Septembrie 2013 16:02
  85.120.166.***
  Bai fratilor 11.500.000 lei, adica 2.500.000 euro???????!!!!!!!!Asa scrie pe o placa la intrarea in parc!
  Cati spunem ca este un pret corect si cati nu?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Mda
  Luni, 23 Septembrie 2013 12:11
  5.13.199.***
  E bine si asa, intrebarea este cat vor rezista....
  Iar acel suport pentru laptop de ce trebuie sa stea in ploaie? Din cate vad eu are si ceva cabluri pe acolo, e pe post de cooler.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Zona fitness, a gradinii publice, are o frumoasa, priveliste, unde dimineatza, te poti antrena si sa vezi rasaritul soarelui, chiar te duce cu gandul la filmele cu marii campioni ai diferitelor sporturi, care din saracie, s-au ridicat catre glorie!
  Luni, 23 Septembrie 2013 10:28
  5.13.162.***
  Gradina Publica, este aranjata binisor, fata de cum era, fantana arteziana este si ea, cu 3 note mai sus, fata de cum era. Gradina, este parcul simbol al Galatiului. Deci, avem de 2 zone frumoase, Gradina Publica si Parcul Rizer. Foarte mult mi a placut si zona fitness, a carei aparate, sper sa tina cat mai mult, sa ne bucuram de ele, e chiar tare unde este asezata zona, cu o priveliste interesanta, unde dimineatza, te poti antrena si sa vezi rasaritul, chiar te duce cu gandul la filmele cu marii campioni ai diferitelor sporturi, care din saracie, se ridica catre glorie!
  7
  3
  Raportează
 • postat de cetateandegalatz
  Luni, 23 Septembrie 2013 09:54
  78.96.254.***
  0
  3
  Raportează
 • postat de cetateandegalati
  Luni, 23 Septembrie 2013 09:50
  78.96.254.***
  tot cu bani s-a facut si copoul din Vaslui ...dar acolo se vede...
  https://www.facebook.com/ParculCopouVaslui/photos_stream
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.