Europarlamentarii din Bruxelles au trecut… Dunărea

Europarlamentarii din Bruxelles au trecut… Dunărea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sediul PE, chiar lângă sala de plen, expoziţia „Dunărea – Fluviu European”, organizată de eurodeputata Adriana Ţicău * Comori de suflet gălăţene în inima Europei * Expoziţia a cuprins fotografii din ţările riverane, o colecţie de timbre, dar şi documente privind Comisia Dunării, prezentate de Muzeul de Istorie din Galaţi * Scopul manifestării: stimularea unei strategii europene comune privind bazinul Dunării *

Europarlamentarii care în aceste zile au participat la lucrările PE de la Bruxelles, pentru a ajunge în sala de plen, au avut de trecut… Dunărea. Nu, nu s-a făcut niciun canal Dunăre – Bruxelles, ci s-au deschis noi căi de comunicare privind importanţa şi perspectivele de dezvoltare ale fluviului. Mai exact, este vorba de expoziţia „Dunăre – Fluviu European”, organizată în această săptămână, în cel mai important spaţiu expoziţional al PE, chiar lângă hemiciclu, de eurodeputata Adriana Ţicău (PSE, PSD), vicepreşedinte al Comisiei de Transport şi Turism a PE.

Pentru gălăţeni evenimentul are şi o valoare simbolică specială, dat fiind faptul că, pe 30 martie, s-au împlinit 153 ani de la înfiinţarea Comisiei Dunării, instituţie ce şi-a început activitatea şi a avut sediul la Galaţi! Actul de naştere al Comisiei Dunării a fost semnat în urma Tratatului de Pace de la Paris, din 1856, şi avea ca obiectiv amenajarea cursului fluviului şi instaurarea liberei navigaţii pe Dunăre.

De altfel, în cadrul expoziţiei de la sediul PE au fost prezentate documente şi imagini legate de înfiinţarea Comisiei  Dunării, furnizate de Muzeul de Istorie Galaţi,  directorul Dragoş Cristian Caldăraru fiind încântat de faptul că unele dintre comorile de suflet gălăţene sunt prezentate chiar în inima Europei.

În expoziţie au fost prezentate, de asemenea, fotografii din toate statele membre UE riverane Dunării - Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi, desigur, România – precum şi o colecţie de timbre având ca tematică Dunărea, prezentată de Muzeul Filatelic Român.

„Prietenii Dunării”

Numărul mare al participanţilor la deschiderea Dunării dovedeşte că bătrânul fluviu, dar şi România au mulţi prieteni în Europa. Însă, după cum sublinia eurodeputata Adriana Ţicău, expoziţia îşi doreşte să vorbească despre trecut, dar mai ales pentru viitor. Astfel, cu ocazia deschiderii expoziţiei a fost lansată şi o declaraţie scrisă prin care se face un apel la Comisia Europeană şi statele membre UE de a acorda o mai mare importanţă Dunării în cadrul politicilor comunitare.

„Consider că, în perioada următoare, trebuie să unificăm sub umbrela unui singur document politic iniţiativele existente privind Dunărea şi care sunt asumate de Comisie şi de statele membre. Este nevoie de o viziune europeană comună, de o strategie integrată privind bazinul dunărean, care să fie inclusă în perioada financiară 2014-2020 şi care să vizeze dezvoltarea economică, transportul şi protecţia mediului”.

„Propun ca la începutul noii legislaturi să fie creat un intergrup dedicat promovării Dunării, idee pe care am lansat-o anul trecut cu ocazia vizitei Comisiei de Transport în România. De altfel, la 1 decembrie 2008, am constituit cu alţi colegi din PE grupul de promovare «Prietenii Dunării»", a declarat eurodeputata Adriana Ţicău.

La rândul său, Reprezentantul Permanent al României pe lângă UE, ambasadorul Mihnea Moţoc, a arătat că “elaborarea unei Strategii Europene pentru Dunăre rezultă în mod firesc din oportunităţile de cooperare pe care le oferă acest fluviu unic pentru Europa”, subliniind relevanţa acesteia mai ales pentru domeniile transport şi  mediu.

Fluviul unificator

Europarlamentarii din statele membre riverane Dunării ce au sprijinit organizarea expoziţiei au arătat că Dunărea are şi o dimensiune culturală, iar prin legăturile dintre naţiuni poate duce la o Europă mai bună.

„Dunărea este un fluviu cu adevărat unificator, deoarece popoarele au cooperat de-a lungul Dunării construind un spirit european, iar Comisia Dunării a fost unul din primii paşi spre o Europă unificată”, a declarat eurodeputatul Adrian Severin, acesta manifestându-şi convingerea că Dunărea ar trebui să aducă împreună toate ţările riverane ca membri ai UE şi să contribuie la o Europă Unită.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a declarat că Dunărea ţine de moştenirea noastră comună şi că, într-adevăr, trebuie să îşi găsească locul şi între politicile prioritare ale UE, atât la nivelul Parlamentului European, cât şi  al Comisiei Europene.

Citit 898 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.