Bugetul Galaţiului permite investiţii la nivelul anului trecut!

Bugetul Galaţiului permite investiţii la nivelul anului trecut!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bazinul de înot, piaţa din Ţiglina şi Piaţa de gros vor fi gata anul acesta *

În ciuda crizei, proiectul de buget local de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pentru 2009, votat în şedinţa de joi a Consiliului Local, este chiar puţin mai mare - cu doi la sută – decât cel al anului trecut.

Bugetul prevede pentru fondurile primite de la stat, de aproape 176 milioane lei,  un plafon doar cu unu la sută mai mic decât cel de anul trecut – am notat din expunerea făcută în faţa consilierilor de directorul economic al Primăriei, ec. Doina Stamate.  Figurează în schimb cu zero lei două capitole pentru care nu s-a primit încă nimic de la bugetul de stat: subvenţiile pentru combustibil şi banii pentru investiţii în Învăţământ. 

Cheltuieli… de criză

Cheltuielile prevăzute - de, an de criză! – sunt cu 15 la sută mai mici decât în anii trecuţi, adică se economisesc vreo sută de milioane lei. Ţinând cont de o ordonanţă guvernamentală, s-au redus la jumătate şi banii cheltuiţi anul acesta pentru dotări. Şi fondul pentru salarii va fi ceva mai mic decât cel al anului trecut.

Investiţii de finalizat anul acesta

În ciuda vremurilor de criză, ponderea investiţiilor va constitui totuşi 20 la sută din bugetul total. Fondul va fi mai mic decât  anul trecut cu numai unu la sută, iar anul trecut a fost „un buget destul de mare”, a apreciat chiar directoarea Stamate.

Directoarea Direcţiei economice a Primăriei a prezentat consilierilor locali şi o listă cu lucrările de investiţii care trebuie să fie terminate în acest an. Astfel, urmează a fi terminate Bazinul de înot de la Baia Comunală, lucrările de reabilitare a blocului A4, cu 78 apartamente (pentru care se primesc 3,4 milioane lei de la bugetul de stat), dar şi blocul C20 (s-au primit 1,4 milioane lei de la MLPAT).

Va fi terminată Piaţa din Ţiglina I. Vom avea şi („un vis al nostru şi al meu” – a spus dna Stamate) sera de flori a Primăriei, care nu va mai trebui să cumpere flori pentru înfrumuseţarea oraşului.

Se vor finisa şi cele şase case sociale, două pe str. Traian şi patru pe str. Rândunelelor.  Nici tinerii nu au fost uitaţi: va fi făcută pista pentru role.

O serie întreagă de şcoli vor primi fondurile necesare pentru terminarea lucrărilor în acest an. Astfel, se va da la cheie extinderea de la Liceul Economic „Virgil Madgearu”, vor fi reabilitate  Liceul „Emil Racoviţă” şi centrala termică a Liceului Sportiv. De asemenea, o serie de străzi se vor reabilita complet în acest an, a mai anunţat directoarea.

Analiză de mediu, sortare gunoi, piaţă de gros…

Fondurile externe vor fi folosite şi ele. Astfel, în octombrie este prevăzut să se taie panglica la Staţia de sortare a gunoiului menajer, cu ajutorul fondurilor ISPA.

Datorită câştigării unui proiect, PHARE finanţează un laborator de măsurare a calităţii apei, aerului şi solului – abia pe urmă ne vom înspăimânta! 

Piaţa de Gros va fi terminată anul acesta, graţie unui fond PHARE. De asemenea, vor primi fonduri Azilul pentru vârstnici de pe strada Traian şi Parcul din Micro 13.

Explicaţie foto: În plenul CL, nu au fost discuţii împotriva bugetului de pe hârtie

Citit 1053 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.