Consiliul Judeţului Galaţi cumpără drone pentru situaţii de urgenţă/ Află cât vor costa cele două aparate de zbor

Consiliul Judeţului Galaţi cumpără drone pentru situaţii de urgenţă/ Află cât vor costa cele două aparate de zbor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dronele vor fi utilizate, atât ziua, cât şi noaptea, în caz de inundaţii, înzăpeziri şi incendii de vegetaţie


Consiliul Judeţului Galaţi pune la bătaie aproximativ 350.000 de lei pentru achiziţionarea a două avioane fără pilot (drone), dotate cu sisteme de supraveghere video, care să zboare până la o altitudine de 3.000 de metri şi să poată detecta un om de la trei kilometri. „Dronele vor fi utilizate pentru absolut orice tip de situaţie de urgenţă”, ne-a declarat Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ. Conform caietului de sarcini, avioanele trebuie să fie recuperabile, cu decolare-aterizare pe pistă de iarbă, asfalt şi beton şi cu paraşută balistică şi să aibă posibilitatea de lansare din catapultă elastică cu lungimea de 30 de metri. Dronele trebuie să acţioneze pe o distanţă de minimum 40 de kilometri faţă de staţia de sol, să detecteze un automobil chiar şi la opt kilometri, în condiţii de noapte, iar, printre altele, să poată evolua în condiţii de viteză a vântului de până la 60 de km/oră şi să fie dotate cu GPS. „Sistemul va fi capabil să evolueze de la altitudinea de 30 de kilometri, atunci când misiunea o impune şi va putea să transmită datele de telemetrie/geolocaţie până la 400 de kilometri distanţă”, potrivit cerinţelor tehnice. Câştigătorul licitaţiei are obligaţia de a instrui două persoane pentru operarea celor două drone.

Consultări cu ISU pe tema achiziţiei

Col. Vasile Balaban, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, ne-a declarat că cele două avioane fără pilot pe care CJ intenţionează să le achiziţioneze vor fi utile, în special dacă vor putea fi folosite pe timp de viscol, dar, mai ales, noaptea. „Am fost întrebaţi şi noi despre utilitatea lor. Ele sunt foarte utile în următoarele condiţii: incendii de pădure, incendii de vegetaţie în zone greu accesibile, inundaţii în zone greu accesibile şi pe viscol. Pe noi ne interesează, în mod deosebit, dacă putem vedea sau nu, în timp real, o situaţie calamitată, o zonă calamitată. Acest lucru ne interesează pe noi. Sunt foarte utile, mai ales dacă pot fi folosite pe timp de noapte şi de viscol”, ne-a declarat col. Vasile Balaban.

La licitaţia lansată de Consiliul Judeţului ar putea participa şi Universitatea „Dunărea de Jos”, în cadrul căreia sunt proiectate şi construite avioane fără pilot, în colaborare cu firma de cercetare ştiinţifică Reev River Aerospace. „Vom studia această chestiune. Nu am văzut caietul de sarcini, dar, dacă vom îndeplini criteriile, ne vom înscrie şi noi”, ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, preşedintele Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”.

Citit 2800 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.