Consiliul Judeţului Galaţi cumpără drone pentru situaţii de urgenţă/ Află cât vor costa cele două aparate de zbor

Consiliul Judeţului Galaţi cumpără drone pentru situaţii de urgenţă/ Află cât vor costa cele două aparate de zbor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dronele vor fi utilizate, atât ziua, cât şi noaptea, în caz de inundaţii, înzăpeziri şi incendii de vegetaţie


Consiliul Judeţului Galaţi pune la bătaie aproximativ 350.000 de lei pentru achiziţionarea a două avioane fără pilot (drone), dotate cu sisteme de supraveghere video, care să zboare până la o altitudine de 3.000 de metri şi să poată detecta un om de la trei kilometri. „Dronele vor fi utilizate pentru absolut orice tip de situaţie de urgenţă”, ne-a declarat Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ. Conform caietului de sarcini, avioanele trebuie să fie recuperabile, cu decolare-aterizare pe pistă de iarbă, asfalt şi beton şi cu paraşută balistică şi să aibă posibilitatea de lansare din catapultă elastică cu lungimea de 30 de metri. Dronele trebuie să acţioneze pe o distanţă de minimum 40 de kilometri faţă de staţia de sol, să detecteze un automobil chiar şi la opt kilometri, în condiţii de noapte, iar, printre altele, să poată evolua în condiţii de viteză a vântului de până la 60 de km/oră şi să fie dotate cu GPS. „Sistemul va fi capabil să evolueze de la altitudinea de 30 de kilometri, atunci când misiunea o impune şi va putea să transmită datele de telemetrie/geolocaţie până la 400 de kilometri distanţă”, potrivit cerinţelor tehnice. Câştigătorul licitaţiei are obligaţia de a instrui două persoane pentru operarea celor două drone.

Consultări cu ISU pe tema achiziţiei

Col. Vasile Balaban, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, ne-a declarat că cele două avioane fără pilot pe care CJ intenţionează să le achiziţioneze vor fi utile, în special dacă vor putea fi folosite pe timp de viscol, dar, mai ales, noaptea. „Am fost întrebaţi şi noi despre utilitatea lor. Ele sunt foarte utile în următoarele condiţii: incendii de pădure, incendii de vegetaţie în zone greu accesibile, inundaţii în zone greu accesibile şi pe viscol. Pe noi ne interesează, în mod deosebit, dacă putem vedea sau nu, în timp real, o situaţie calamitată, o zonă calamitată. Acest lucru ne interesează pe noi. Sunt foarte utile, mai ales dacă pot fi folosite pe timp de noapte şi de viscol”, ne-a declarat col. Vasile Balaban.

La licitaţia lansată de Consiliul Judeţului ar putea participa şi Universitatea „Dunărea de Jos”, în cadrul căreia sunt proiectate şi construite avioane fără pilot, în colaborare cu firma de cercetare ştiinţifică Reev River Aerospace. „Vom studia această chestiune. Nu am văzut caietul de sarcini, dar, dacă vom îndeplini criteriile, ne vom înscrie şi noi”, ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Lucian Georgescu, preşedintele Senatului Universităţii „Dunărea de Jos”.

Citit 2670 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 17:59

8 comentarii

 • postat de vecin din ivesti
  Joi, 10 Octombrie 2013 01:52
  5.13.200.***
  vrajeala ieftina , mai face bacalbasa si hamza un ciubuc, in loc sa faca ceva pentru sinistratii care dorm in baraci
  daca are autonomie pana la 40 km , deci va junge pana la foltesti si trebuie sa vina acasa ; ce facem cu inundatiile care sunt peste 40 km? ca au fost inundatii la suceveni, la valea marului; iarna mereu aud ca este inzapezit in nord, tecuci, .....?
  hai hamza, ai terminat de furat in ivesti si ai avansat?
  http://impact-est.ro/culise/tortionarii-din-bucesti-ivesti-si-liesti-conduc-judetul-galati/
  subscriu ca este adevarat ce scriu semnatarii scrisorii, si deja a fost trimisa la DNA scrisoarea , sa vedem ce va mai fura hamza.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de fghhh
  Joi, 10 Octombrie 2013 00:14
  82.233.33.***
  i-auzi aici pe sistem de la salam:
  "Conform caietului de sarcini, avioanele trebuie să fie recuperabile, cu decolare-aterizare pe pistă de iarbă, asfalt şi beton şi cu paraşută balistică şi
  iar, printre altele, să poată evolua în condiţii de viteză a vântului de până la 60 de km/oră "
  cine pune criteriile astea idioate de evolutie pe timp de vânt de pâna la 60 de km pe ora? nu trebuia minim 60 de km pe ora? cum tu care organizezi licitatia sa pui bariere tehnice când trebuie sa le lasi deschise? poate MINIM 60 de km pe ora vânt, iar în functie de ce propun participantii - pe principiul care are drona mai rezistenta, unu cu drona rezistenta la 80, unu cu una la 200, poate la taifun, sa se considere un criteriu de departajare. si de ce catapulta elastica, ma rog? :))) poate vine unul si propune drona cu decolare cu telecomanda de pe loc. care e problema? :))) si poate ca e si buna drona si ieftina.. CE FACEM NU O LUAM CA NU ARE ELASTIC,? :)))) ori presa nu stie sa relateze, ori miroase a licitatie trucata mai ceva ca pestele la gratar de sarbatoarea scrumbiei....hai cu dna -ul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un om in halat
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 20:33
  5.13.162.***
  Daca aceste avioane fara pilot detecteaza unde a disparut niste anestezic de la sp. judetean, eu sant pentru!
  0
  3
  Raportează
 • postat de CLI
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 17:44
  5.13.133.***
  Poate-i angajeaza consilieri si pe raspopitul Gadea , pe Badea ,Ursu si de ce nu pe Civica si chiar pe Voiculescu....
  3
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 12:23
  89.136.1.***
  Bacalbasa se crede Obama vrea si el drone?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Pantera verde
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 11:55
  86.127.211.***
  Cum arata catapulta elastica de 30 de metri? Daca e ca cea din fotografie, eu cred ca are doar 3 metri! Iar ne incurcam in zerouri..?
  La fel si cu altitudinea, e de 3.000 de metri sau de 30 de kilometri?
  Cred ca femeile se cam incurca in zerouri.. :)
  1
  3
  Raportează
 • postat de marian
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 08:06
  80.96.3.***
  mai bine ar sprijini crucea rosie si reactivarea sistemelor radio , sunt in tara si numai, radioamatori care pot sprijini asa cum au facut si la cutremurul din 1977, salvarea oamenilor.....multi nu stiu dar la un cutremur, primul lucru, pica comunicatiile...
  1
  7
  Raportează
 • postat de Axon
  Miercuri, 09 Octombrie 2013 06:36
  79.116.96.***
  Palarie intr-un picior! Ghici cine o sa castige licitatia? Baca nu mai arunca banii judetulti degeaba!
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.