Curtea de Conturi ţipă: Sporuri ilegale de 2,9 milioane de euro la Primăria Galaţi

Curtea de Conturi ţipă: Sporuri ilegale de 2,9 milioane de euro la Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de 12,8 milioane de lei, adică peste 2,9 milioane de euro, reprezintă valoarea totală a sporurilor, suplimentelor, primelor, indemnizaţiilor şi majorărilor salariale de care au beneficiat angajaţii Primăriei în ultimii ani şi pe care Camera de Conturi le-a catalogat ca ilegale * Primăria este somată să recupereze integral prejudiciul anilor anteriori şi foloasele nerealizate prin plata acestor sume către funcţionarii publici


Camera de Conturi Galaţi, structura teritorială a Curţii de Conturi, a bătut toba la urechea surdului! Aşa se poate spune despre deciziile din perioada 2009-2012, pe care Primăria municipiului Galaţi le-a ignorat cu nonşalanţă atunci când a fost vorba de recuperarea integrală, la bugetul local, a prejudiciilor reprezentate de plata ilegală a unor sporuri salariale. Altfel nu se explică de ce, în Decizia nr. 43 din 5 august 2013, emisă în urma auditului financiar pe anul 2012, Primăria este trasă de urechi şi pentru că nu a adus la îndeplinire obligaţiile trasate prin deciziile emise în urma controalelor din anii trecuţi. Un întreg capitol al Deciziei emise de organul de control se referă la recuperarea acestor sume. Camera de Conturi scrie negru pe alb „aveţi obligaţia luării tuturor măsurilor legale pentru a solicita şi recupera la bugetul local”, formulare urmată de un întreg pomelnic de prejudicii. Am pus cap la cap actuala decizie a Camerei de Conturi şi rapoartele controalelor anterioare şi iată despre ce sume este vorba.

Ianuarie 2012, luna ultimelor „bonusuri”

Prima dispoziţie a organului de control se referă la „prejudiciul reprezentat prin plata nelegală a sporului pentru condiţii grele de muncă (spor de calculator) şi spor pentru condiţii vătămătoare de muncă (septembrie 2011 - ianuarie 2012)” conform Deciziei nr. 56 din 23 noiembrie 2012, pe care îl vrea recuperat. Suma cu pricina se ridică la 433.000 de lei.

Camera de Conturi impune şi recuperarea „cheltuielilor de personal pentru plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă (ianuarie 2010 - august 2011) şi a sporului de calculator (septembrie 2008 - august 2011), a stimulentelor acordate în anul 2011 cu titlul de restanţă pentru perioada 2009 - 2010, precum şi a stimulentelor acordate persoanelor care la momentul efectuării plăţilor nu erau în relaţii contractuale de muncă cu Primăria, inclusiv a foloaselor nerealizate”, conform Deciziei nr. 41 din 18 noiembrie 2011. Potrivit raportului Camerei de Conturi, în perioadele menţionate, salariaţii Primăriei au primit, ilegal, în total, 5.640.579 de lei.

Dezmăţ pe bani publici

Următoarele patru prevederi ale Deciziei Camerei de Conturi se referă la anul 2009, când salariaţii Primăriei s-au „scăldat” în suplimente financiare. Organul de control cere acum să fie recuperat „prejudiciul rezultat prin acordarea către angajaţi a unor drepturi fără bază legală şi documente justificative (spor de calculator, spor de dispozitiv, primă pentru pensionare, indemnizaţie de hrană, indemnizaţie pentru refacerea capacităţii de muncă, sume pentru procurarea unei ţinute decente, indemnizaţie de înmormântare, primă pentru ziua de naştere etc, după caz), inclusiv a foloaselor nerealizate”, conform Deciziei nr. 47 din 8 noiembrie 2010.

Se adaugă şi „prejudiciul rezultat din efectuarea unor plăţi nelegale de personal, reprezentând ore suplimentare, spor de mobilitate şi spor de confidenţialitate acordat fără respectarea prevederilor legale, inclusiv a foloaselor nerealizate”, dar şi „prejudiciul rezultat din acordarea fără bază legală, pentru activitatea de scriere şi de implementare a proiectelor, către angajaţi, a sumelor reprezentând majorarea cu până la 75 la sută a salariului de bază, inclusiv a foloaselor nerealizate”.

Camera de Conturi obligă Primăria să repare şi „prejudiciul rezultat din necalcularea, nereţinerea şi nevirarea contribuţiilor datorate de angajat şi angajator aferente tichetelor-cadou, inclusiv a foloaselor nerealizate”. În total, suma pe care, în 2009, Primăria a cheltuit-o ilegal pentru a-şi răsfăţa angajaţii se ridică la 6.538.271 de lei.

Ultima prevedere pe această temă din decizia Camerei de Conturi se referă la „plăţile nelegale (cheltuieli de personal efectuate în anii anteriori) reprezentând indemnizaţii de conducere şi diferenţe salariale pentru ocuparea temporară a unor posturi de conducere, de care au beneficiat unii funcţionari publici din cadrul Primăriei” - conform Deciziei nr. 17 din 8 iulie 2009. Faţă de sumele anterioare, paguba e de-a dreptul un mizilic - 165.700 de lei.

Banii trebuie recuperaţi până la sfârşitul anului

Camera de Conturi cere să fie încasate sumele „inclusiv de la persoanele răspunzătoare din cadrul Primăriei - conducere executivă, salariaţi etc. - ca urmare a neexercitării corespunzătoare a atribuţiilor de serviciu stabilite prin fişele posturilor”. Mai mult, municipalitatea este avertizată să comunice lunar, organului de control, stadiul aducerii la îndeplinire a măsurilor trasate, începând cu data de 30 septembrie 2013. Termenul de realizare a acestor obligaţii este 31 decembrie 2013. În consecinţă, Primăria ar trebui să se grăbească…

Citit 5414 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2013 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.