Managementul deşeurilor, între CJ şi CL / Vom avea 15 hectare de gropi de gunoi la Galaţi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Managementul deşeurilor, între CJ şi CL / Vom avea 15 hectare de gropi de gunoi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aleşii locali şi-au dat acordul pentru trecerea în administrarea Consiliului Judeţului a unei suprafeţe de 5,3 hectare pentru construcţia unei staţii de tratare mecano-biologică şi a unei staţii de sortare incluse într-un proiect european „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi”. Primarul Marius Stan a declarat, înainte de votul consilierilor, că este vorba despre un proiect european în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, pe care l-ar dori modificat. „Am făcut demersuri atât la ministrul Fondurilor europene, cât şi la ministrul Mediului, pentru că încercăm să schimbăm destinaţia banilor. Având deja două gropi, fiecare la cinci hectare, deci zece hectare de gunoi în oraş, s-ar face, cu aceste cinci hectare, 15. Ne-am dori un incinerator în loc de încă o groapă. Deocamdată suntem în stadiul promisiunilor, dar eu sper să reuşim. Ar fi grozav, pentru că în felul acesta am avea încă o sursă de energie termică şi electrică. În plus, faptul că ne curăţăm oraşul de gunoi reprezintă un avantaj mare”, a declarat Marius Stan.

Propunerea lui Stan, respinsă de CJ

Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliul Judeţului Galaţi, ne-a declarat că proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor” nu poate fi modificat, după cum a solicitat Marius Stan. Cu atât mai mult cu cât reprezentanţi ai Comisiei Europene se vor afla, săptămâna aceasta, la Iaşi pentru a studia o serie de proiecte finanţate din bani europeni, iar la mapa delegaţilor UE se va afla şi studiul de fezabilitate al proiectului CJ. „Ne-a ţinut în loc hotărârea Consiliului Local. O aşteptam de aproximativ patru luni de zile. Conţinutul proiectului nu se poate modifica. Studiul de fezabilitate este deja întocmit, vin şi reprezentanţii Uniunii Europene. După ce vom implementa acest proiect, ne vom gândi şi la o staţie de incinerare. Pe viitor, poate vom face şi aşa ceva. Acum nu se poate”, ne-a declarat Hamza.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, proiectul, în valoare de peste 53 de milioane de euro, presupune construirea unei staţii de transfer şi a unei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor, în municipiul Galaţi, care se ridică la aproximativ 18 milioane de euro, un depozit conform şi o staţie de sortare a deşeurilor la Valea Mărului, dar şi o staţie de transfer la Târgu Bujor, tot în valoare de circa 18 milioane de euro. Proiectul mai prevede, printre altele, achiziţionarea unor maşini de transportare a gunoiului, unor pubele şi containere, de circa 10 milioane de euro.

Citit 1474 ori Ultima modificare Joi, 17 Octombrie 2013 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.