Prima rundă de discuţii cu japonezii de la Yazaki/ Investitorii cer Galaţiului aeroport şi drumuri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Prima rundă de discuţii cu japonezii de la Yazaki/ Investitorii cer Galaţiului aeroport şi drumuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a investi la malul Dunării, companiile cu renume din lume ne cer tocmai ceea ce politicienii urbei ne promit de 20 de ani: aeroport, drumuri expres şi autostrăzi. Adică, infrastructură!


Marţi, Consiliul Judeţului Galaţi a fost gazda unei prime runde de discuţii pe care reprezentanţii mediului de afaceri, ai Universităţii „Dunărea de Jos”, ai Camerei de Comerţ şi, nu în ultimul rând, ai administraţiei locale au avut-o cu delegaţii brandului de renume mondial Yazaki Corporation, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto. Reprezentanţii cunoscutei companii japoneze s-au aflat pentru prima dată la Galaţi, după ce, în prima parte a zilei, au avut o întâlnire cu autorităţile locale din Brăila, acolo unde au prospectat piaţa locală, ca şi la Galaţi, de altfel.

Cu un ochi râdem, cu altul plângem

Galaţiul ar fi putut trage lozul câştigător chiar din prima rundă a tratativelor cu delegaţii Yazaki Corporation dacă promisiunile, de ani şi ani, din campaniile electorale, s-ar fi şi materializat în timp. Un aeroport pentru curse charter, un drum expres sau o autostradă ar fi propulsat judeţul nostru pe primul loc în topul oraşelor competitive din Regiunea de Est a ţării, prospectate de compania japoneză.
Chiar dacă discuţiile cu autorităţile gălăţene s-au purtat cu uşile închise, reprezentanţii japonezilor refuzând să fie filmaţi, fotografiaţi sau să accepte ca jurnaliştii să participe la întrunire, deşi fuseseră invitaţi de Consiliul Judeţului, surse participante la întrevedere ne-au dezvăluit faptul că delegaţii Yazaki Corporation au insistat cu întrebări ce ţin de infrastructură. Oamenii de afaceri au fost interesaţi să afle care este cel mai apropiat aeroport de Galaţi şi care sunt şansele ca în viitor Galaţiul să beneficieze de o astfel de investiţie, dacă în apropiere există un drum expres sau o autostradă şi au adresat o întrebare incomodă la care autorităţilor gălăţene le-a fost cam greu să găsească un răspuns: de ce investitorii străini au ocolit Galaţiul în ultimii ani, având în vedere că de mână de lucru judeţul nostru nu duce lipsă?
De altfel, aceste informaţii au fost confirmate, parţial, de către Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului, la scurt timp după întrunire. „Cert este că, după ce au vizitat Brăila şi Galaţiul, au avut cuvinte de laudă pentru Galaţi: că este un oraş mai mare, un oraş curat, primitor şi au fost curioşi să audă răspunsul la întrebarea de ce vrem noi ca ei să investească aici. Domnul primar, reprezentanţii Universităţii „Dunărea de Jos”, ai Camerei de Comerţ, ai mediului de afaceri, ai ArcelorMittal au vorbit într-un singur glas şi le-a plăcut acest lucru, că suntem o autoritate deschisă să depună orice efort şi să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a-i atrage la noi. S-a făcut paralela între Brăila şi Galaţi, că investitorii, în ultimii doi ani de zile, au mers la Brăila, chiar dacă au un număr mai mic de locuitori, şi au deschis două mari magazine, dar nu au venit în Galaţi, unde sunt 300.000 de locuitori. De ce? Probabil din cauza opacităţii fostei administraţii. Le-am promis că vom face toate eforturile pentru a-i convinge să rămână alături de noi. Autorizaţiile cât mai repede posibil, Parcul Industrial este virgin şi îl pot face cum vor ei. Au zis că nu îi interesează foarte mult calea de transport pe apă, ci varianta rutieră, adică vor avea nevoie de şosele şi, în perspectivă, am povestit despre proiectele noastre: drumul expres, legăturile cu Ucraina, autostrada care să meargă până în nordul ţării, dar totul începe cu un mic pas”, a precizat vicepreşedintele CJ.

Marius Stan: „Nu vreau să vând iluzii”

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a fost ceva mai reţinut după discuţii, afirmând că „a fost o întâlnire ca multe altele pe care le-am avut de la începutul mandatului. Întotdeauna am fost cu uşile larg deschise pentru cei care vor să ne viziteze oraşul, care s-au dovedit a fi interesaţi de potenţialul investiţiei la noi, dar regret că au fost prezentaţi deodată ca salvatorii oraşului. Oamenii s-au aflat într-o vizită. Au fost şi la Iaşi, la Suceava, la Brăila, se duc şi la Buzău. Planul lor investiţional este după 2015. Vor vizita Parcul Industrial, Zona Liberă, vor vizita porturile şi, probabil, câteva hale din ArcelorMittal, urmând să analizeze toate datele pe care le culeg de peste tot. Nu îmi fac iluzii mari, dar este firesc şi normal să tratăm cu tot respectul orice potenţial investitor, lucru pe care îl şi facem. Deocamdată, nu putem spune mai mult, nu vând iluzii pentru că nu îmi place. A fost o întâlnire informală, nimic mai mult”, a declarat edilul-şef.

 

Citit 5840 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2013 18:08

25 comentarii

 • postat de K
  Duminică, 17 Noiembrie 2013 10:33
  5.13.130.***
  Pentru informarea dumneavoastra, in momentul de fata sunt citiva japonezi in Galati, iar o companie din Galati lucreaza pentru un proiect destinat unei companii din Japonia. Compania japoneza se numeste Kavasaki. Numele companiei galatene ramine confidential. Mai multe date nu se pot oferi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Glumetul Bucalbasa
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 21:42
  41.250.174.***
  Amuzante doleante au japonezii :)))
  S-au gasit sa-i ceara lui Bacalbasa aeroport :))))
  Tataie Bucalbasa in afara de Show-uri la Antena X nu stie altceva si ei vor aeorport... ce tupeu pe japonezi
  0
  1
  Raportează
 • postat de un nebun
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 20:27
  5.13.207.***
  sinteti doar niste copii manipulati. o sa vina japonezi la galati cind va zbura porcul. voi mai credeti in alba ca zapada. nu intelegeti ca astea sint smenuri de imagine si pacalit lumea? sinteti cei mai manipulati si inselati oameni dar va si place.va si doriti sa traiti din minciuna si promisiuni. o sa vadeti dupa 1 ianuarie ca o sa va scada nivelul de trai. si ce daca? ne uitam la ponta si crin, ne uitam la mireasa pt. fiul meu, ne uitam la hurrem si sintem fericiti. doar niste prosti manevrati de politicieni.
  3
  5
  Raportează
 • postat de @Florin
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 20:01
  79.116.111.***
  Ma ce va mai pricepeti la criticat,a-ntaia!! Aeroportul trebuie facut intre Galati si Braila, este teren berechet!!
  Nu stiu ce aeroport zici tu ca este peste Dunare, ala de la Tulcea? Pai e departe rau.

  Cat despre legatura cu Bucurestiul, nu e chiar asa de proasta. Prin Slobozia-Drajna-autostrada faci maxim 3 ore pana in Bucuresti. Drumul e aproape perfect, in momentul de fata. Daca ar fi o autostrada si de la Galati la Drajna ai face 2 ore, nu ai cum sa faci mai putin, mergand legal. Deci mare chestie, de o ora, nu cred ca e asta un capat de tara.
  Pe de alta parte, ai dreptate, una din problemele acestei zone e ca fiecare trage doar pentru el, si e aceasta "mancatorie" intre Galati si Braila care nu aduce nimic bun. Cele 2 orase au impreuna 500.000 locuitori, deci daca s-ar uni si ar cere guvernului autostrada sau aeroport, guvernul ar fi aproape obligat sa finanteze, cu prioritate. E chiar culmea cum exista aeroport in orase mult mai mici, si aici, la o aglomerare de 500.000 nu.
  1
  2
  Raportează
 • postat de MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI !!
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 18:36
  89.137.225.***
  Lista lucrărilor publice care vor fi tratate anul viitor cu prioritate la finanţare de către Guvern include nouă proiecte de autostrăzi, părţi din tronsonul metrou Dr Taberei-Universitate, dar şi legătura de metrou cu aeroportul Henri Coandă, despre care premierul Ponta afirma că nu ar fi eficientă, informează Mediafax.

  Pe listă au fost incluse 21 de proiecte care vor fi finanţate cu prioritate din fonduri europene nerambursabile, fonduri rambursabile şi de la bugetul de stat şi alte 4 proiecte care vor fi finanţate integral de la bugetul de stat, toate cu o valoare mai mare de 100 milioane lei.

  Cele 21 de proiecte selectate de Guvern sunt autostrăzile Lugoj-Deva (tronsonul Dumbrava-Deva şi Lugoj-Dumbrava), Sebeş-Turda, Orăştie-Sibiu, Arad-Timişoara şi by-pass Arad, Cernavodă-Constanţa, Nădlac-Arad şi Timişoara-Lugoj, lărgirea la 4 benzi a centurii Bucureşti Sud (Pasaj suprateran DJ 602 Centura Bucureşti-Domneşti), reabilitarea DN56 Craiova-Calafat, construcţia variantei de ocolire a oraşelor Deva-Orăştie la standard de autostradă şi a variantei de ocolire a oraşului Sibiu (proiecte pentru care ordonatorul principal de credite este Secretariatul General al Guvernului), Magistrala 5 de metrou tronsonul Drumul Taberei-Universitate (secţiunea Râul Doamnei-Haşdeu), Magistrala 5 de metrou tronsonul Universitate-Pantelimon (staţia şi depoul Valea Ialomiţei), reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria (secţiunea Coslariu - Sighişoara şi Coslariu-Simeria), componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulaţia trenurilor cu viteză maxima de 160 km/h, reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră-Curtici-Simeria, protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc a Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord, consolidarea Teatrului Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, proiectul de lasere de la Turnu Măgurele, realizarea unui sistem informaţional pentru managementul integral al apelor.

  Pe listă a fost însă inclus şi proiectul pentru legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni, în condiţiile în care premierul Victor Ponta afirma, vineri, că linia de metrou care leagă Aeroportul Henri Coandă de Bucureşti este, din păcate, ineficientă din punct de vedere economic, deoarece traficul de pasageri ar fi mic, iar veniturile din bilete nu ar acoperi nici măcar costul de întreţinere, nu numai investiţia.

  Pe lista proiectelor care vor fi finanţate cu prioritate, dar integral de la buget de stat au fost introduse cele legate de autostrada Braşov-Cluj-Borş (tronson Suplacu de Barcău-Borş), autostrada Bucureşti-Braşov (include tronsonul Comarnic-Braşov), autostrada de centură a municipiului Bucureşti şi refuncţionalizarea clădirii spitalului clinic de urgenţă Iaşi.
  Nimic , pentru Galati sau Braila !
  1
  2
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 16:58
  5.13.212.***
  Zilele trecute am facut o invitatie galateanului de rind sa faca o comparatie intre 2 localitati vecine din 2 tari diferite una din UE cealalta dintr-o zona considerata mult in urma Romaniei.Nu stiu citi galateni au realizat aceasta comparatie intre Galati si Giurgiulesti.Despre aceste 2 localitati este vorba.Informati-va va rog si vedeti ce s-a construit in 7 ani in zona libera Giurgiulesti Galatiul in ultimii 7 ani a involuat. Nu a putut tine pasul nici macar cu Giurgiulestiul.Domnilor sa ne fie clar.Nimeni nu vine sa investeasca in Galati daca de la Galati la Craiova sau Pitesti faci in medie 5-6 ore vara si iarna prin zapada pleci dar nu mai ajungi.Galatiul ca pozitie strategica este asezat extraordinar.Dar atit timp cit acest oras nu este absolut deloc bagat in seama nu este legat de nici o autostrada atunci lupta este pierduta.Atit timp cit acest oras este condus de oameni alesi de noi care ani de zile si-au dovedit incompetenta Galatiul nu se va dezvolta.Galatiul devine din ce in ce mai mult un oras izolat..De fapt daca citim si ne informam vedem ca lenea ,nestiinta,nesimtirea politicienilor galateni a inceput sa deranjeze pe cei din jur.Noi avem niste reprezentanti foarte nervosi,artagosi cu vecinii ca niste tate care nu mai ea are dreptate.Nu doreste tata sa faca nimic si daca cineva doreste sa o ajute atun sare in sus ca arsa.Politicienii galateni din motive nu mai de ei stiute nu doresc sa-si uneasca fortele cu judetele vecine.Cu orasul vecin de peste prut.Cu nimeni.Sa fie clar ca de exemplu Galatiul ca oras nu are teren ca sa realizeze de exemplu aeroport.Nu are unde.In schimb de exemplu peste Dunare in judetul Tulcea exista deja un aeroport.Impreuna cu Braila de cit sa se cheltuiasca milioane de euro pe un cartier mai bine se punea mina de la mina si se construia un pod.De cit sa fii intrat de exemplu cu bocanii in judetul Braila mai bine la Vadeni de exemplu se construia un aeroport micut si nu un cartier.Cartierul trebuia construit de exemplu pe terenul Aviasanului.Nu noi am crezut ca suntem smecheri. Pe buna dreptate japonezii nu vor dori sa investeasca in aceasta zona.Au venit pina aici dorind sa fie politicosi.Probabil ca dupa ce au facut 4 ore de la Bucuresti la Galati lea parut rau.Noi raminem aici vu visurile noastre si cu treburile noastre de zi cu zi:o spaga ,un teren luat moaca,un tunel ,o gala de box,o luminita de Craciun .Suntem praf!!!!!!!!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Mda
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 16:00
  79.116.110.***
  Pai daca cer aeroport si drumuri au venit degeaba. Nici Galatiul si nici Braila nu au asa ceva si nici nu vor avea in viitorul apropiat.
  1
  6
  Raportează
 • postat de hehe
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 15:00
  78.96.59.***
  vrem aer curat nu sa vina astia cu masinile si avioanele lor sa ne polueze.
  10
  5
  Raportează
 • postat de xxx
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 14:48
  89.122.191.***
  Replica pt "Un galatean" CRETIN si ANALFABET :
  Comentariul tau este de cea mai joasa speta, nu ai inteles nimic din ceea ce am spus, nu ai venit cu nici o propunere sau solutie, concluzia: Mai bine taceai. Asa nu ai facut decat sa arati cat de .... poti sa fii.
  Pentru tine dezvalui faptul ca sunt un "sclav " care munceste cate 10 ore pe zi la privat si nici decum la STAT.
  Asta nu ma impiedica sa ma comport civilizat sau sa ma adresez corespunzator .
  Nu aducand injurii la adresa celorlalti rezolva problemele, ci incercand sa ajungi la sufletul lor, prin a le aminti ca e bine sa nu uite " ce au fost si ce au ajuns " iar un pic de UMANITATE nu strica nimanui. Toti traim in acest oras.
  0
  7
  Raportează
 • postat de pentru nenea yakuzzi
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 13:11
  193.230.156.***
  nenea, vezi ca se scrie corect "ati semnatat", "ati vazut"....
  greu tare cu romana asta......daca faceai scoala inainte de 89, ti-o luai pe cocoasa de la invatatoare de tineai minte si-n viata urmatoare cum se scrie corect.......
  dar......
  asa ca invata sa scrii si sa vorbesti corect, abia apoi da-te shmecher pe forumuri......
  1
  6
  Raportează
 • postat de samuraiul
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 13:06
  86.127.215.***
  ca sa vezi,

  citat
  ...clar, daca imi faceam si eu ca omul naiv vreo iluzie, imi dau seama din cuvintele domnului primar ca am fost nu doar naiv, ci prost in sensul exact al DEX:

  A propos, domnule edil sef, pentru dumneavoastra numarul de 3500 locuri de munca chiar se reduce doar la un "potential investitor" si la o " intalnire informala, nimic mai mult"?
  Pentru ce v-am votat , Stimate domn?

  ...Ma indoiesc ca ati fost votat doar pentru a vopsi bordurile.  Cu respect.
  1
  4
  Raportează
 • postat de yakuzzi
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 13:04
  79.116.108.***
  stimati galateni ce a-ti semanat aia culegeti...ne meritam soarta.... !!! A-ti vazut ce simplu e de intors:...."nu vindem iluzii"...ce rost are??..ne-au vizitat unii,altii ne vor mai vizita..si tot asa...insa noi cei din conducere mergem inainte fara a misca un deget pt bunastarea cocetatenilor nostri..
  12
  1
  Raportează
 • postat de vader
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 11:48
  193.230.156.***
  s-au pierdut atatea ocazii, incat nu-mi mai fac demult iluzii....PUNEM PARIU CA NU DESCHID ASTIAS NIMIC AICI, DIN CAUZA SPAGILOR CERUTE?
  4
  6
  Raportează
 • postat de Gheorghe Bunea Stancu
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 11:26
  92.85.250.***
  ... ref. " Prima rundă de discuţii cu japonezii de la Yazaki/ Investitorii cer Galaţiului aeroport şi drumuri" ... "Un gălăţean a distrus o maşină a Poliţiei Brăila"
  2
  2
  Raportează
 • postat de bibi
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 10:35
  89.136.5.***
  N-avem autostrazi, aeroporturi, poduri s.a.m.d. dar tot Galatiul o sa fie ales pentru ca avem cutremure ca lumea si le aduce aminte japonezilor de acasa de la ei.
  2
  14
  Raportează
 • postat de B.D.
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 10:22
  188.26.125.***
  Pana vin japokinocoreenii, dupa 2015 - cum scrie in articol - o sa dispara si ce-a mai ramas din firmele celea enumerate mai sus. Iar restul... o sa mature cutremurul ala preamult speculat.
  P.S. Aeroportul de la Ianca nu tine, trebuie o alta infrastructura de beton. Nu e la dimensiunea pasagerelor de linie, in toate cele 3 dimensiuni.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Andrei
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 09:53
  5.13.147.***
  Să trăiască borfașul Dan Nica, cel care ni l-a vîrît pe gât 12 ani la rand pe momâia ambulantă Dumitru Nici-o-lae!!!!
  2
  19
  Raportează
 • postat de julien
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 09:41
  79.116.105.***
  oare acesti japonezi nu au aflat ca in romania un conational a murit muscat de caini maidanezi?????!!!!!!in galati riscul de a fi muscati de caini este mult mai mare,dar probabil nu au fost informati.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 08:39
  79.59.136.***
  ce v-am spus domnilor ???

  1) PRIMUL LUCRU trebuie facut un aeroport, apoi
  2) UN DRUM EXPRES cu Braila pentru a avea si FAPTE nu numai VORBE in deschiderea unirii in metropola a celor doua orase
  3) GALATI-BRAILA-BUZAU-PLOIESTI
  4) UN POD PESTE DUNARE care sa permita
  5) UN DRUM EXPRES FOCSANI - BRAILA / GALATI - CONSTANTA (sa nu treaca prin Tecuci ca este drum pierdut)
  6) UN DRUM EXPRES GALATI-BRAILA-URZICENI

  Si ideea de a juca IMPREUNA cu Braila, pentru ca una este sa atragi ca singur oras Galati, care este destul de mic la nivel european, sau singur ca Braila, oras mic la nivel european, si alta sa atragi cu O ZONA BRAIGAL cu aeroport, pod si drum express catre Ploiesti de unde sa ne legam in autostrada vest, catre UE si un drum expres catre Constanta cel mai mare port la Marea Neagra (vezi exporturile masive ale Dacia care se fac prin Constanta si folosesc A1 si A2, fara de care Renault nu ar fi venit in Romania sa investeasca in Dacia !!)
  0
  16
  Raportează
 • postat de amon82
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 08:37
  92.82.145.***
  Vor infrastructura? Clar. Se vor duce in alta parte. Aici nu exista infrastructura, si nici nu va fi prea curand. Poate 2115 si nu 2015. Se vor lamuri destul de repede. La fel cum au facut altii.
  1
  13
  Raportează
 • postat de smiley
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 08:35
  5.13.171.***
  Nesimtiti japonezii astia dom le
  auzi tu ce figuri au in cap,probabil li se trage de la fukushima
  sa vii tu in Galatzi si sa ceri aeroport si drumuri !!
  adica sa ceri imposibilul ,asta da tupeu . 20 x smiley
  3
  17
  Raportează
 • postat de Un galatean
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 08:22
  92.82.254.***
  Bai xxx, esti un bugetar imbacsit si imputit. Ce numesti tu angajatori, pe aia care au Mertzuri, Audi si Bemeveuri? Aia nu-s angajatori mai boule, aia sunt interlopi.
  16
  5
  Raportează
 • postat de xxx
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 08:03
  89.122.191.***
  Avem nevoie de infrastructura ? Se stie de ani, convocati angajatorii din acest oras sa "puna mana de la mana" si sa ajute si la dezvoltarea orasului , caci implicit le va fi bine si lor.
  Sa aibe si "mana de dat nu numai de luat".
  2
  12
  Raportează
 • postat de CLI
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 07:19
  5.13.239.***
  Aeroporturi apropiate , la o cca ora de mers pe sosea ,la fel ca la ei ,Bolgrad-Sud Est si Ianca .Cat vom avea la conducere local si central ,aceisi oameni , Galatiul nu va indeplini conditiile de infrastructura cerute de investitori. Politicienii s-au invatat sa conteze pe voturile orbesti ale galatenilor ,nu degeaba suntem catalogati "rosii" . Principiul este : face ,nu facem ceea ce promitem ei tot voteaza cu noi....I-a auzi braul ..... ne-au ocolit investitorii din cauza fostei conduceri ,da ce nu sunt tot aceiasi la conducerea locala ?
  1
  15
  Raportează
 • postat de Yakuza
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 01:38
  84.27.23.***
  Vor aeroport? :))) Avem TUZLA , la Vanatori :)))))))))))
  0
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.