Prima rundă de discuţii cu japonezii de la Yazaki/ Investitorii cer Galaţiului aeroport şi drumuri
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Prima rundă de discuţii cu japonezii de la Yazaki/ Investitorii cer Galaţiului aeroport şi drumuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a investi la malul Dunării, companiile cu renume din lume ne cer tocmai ceea ce politicienii urbei ne promit de 20 de ani: aeroport, drumuri expres şi autostrăzi. Adică, infrastructură!


Marţi, Consiliul Judeţului Galaţi a fost gazda unei prime runde de discuţii pe care reprezentanţii mediului de afaceri, ai Universităţii „Dunărea de Jos”, ai Camerei de Comerţ şi, nu în ultimul rând, ai administraţiei locale au avut-o cu delegaţii brandului de renume mondial Yazaki Corporation, unul dintre cei mai mari furnizori pentru industria auto. Reprezentanţii cunoscutei companii japoneze s-au aflat pentru prima dată la Galaţi, după ce, în prima parte a zilei, au avut o întâlnire cu autorităţile locale din Brăila, acolo unde au prospectat piaţa locală, ca şi la Galaţi, de altfel.

Cu un ochi râdem, cu altul plângem

Galaţiul ar fi putut trage lozul câştigător chiar din prima rundă a tratativelor cu delegaţii Yazaki Corporation dacă promisiunile, de ani şi ani, din campaniile electorale, s-ar fi şi materializat în timp. Un aeroport pentru curse charter, un drum expres sau o autostradă ar fi propulsat judeţul nostru pe primul loc în topul oraşelor competitive din Regiunea de Est a ţării, prospectate de compania japoneză.

Chiar dacă discuţiile cu autorităţile gălăţene s-au purtat cu uşile închise, reprezentanţii japonezilor refuzând să fie filmaţi, fotografiaţi sau să accepte ca jurnaliştii să participe la întrunire, deşi fuseseră invitaţi de Consiliul Judeţului, surse participante la întrevedere ne-au dezvăluit faptul că delegaţii Yazaki Corporation au insistat cu întrebări ce ţin de infrastructură. Oamenii de afaceri au fost interesaţi să afle care este cel mai apropiat aeroport de Galaţi şi care sunt şansele ca în viitor Galaţiul să beneficieze de o astfel de investiţie, dacă în apropiere există un drum expres sau o autostradă şi au adresat o întrebare incomodă la care autorităţilor gălăţene le-a fost cam greu să găsească un răspuns: de ce investitorii străini au ocolit Galaţiul în ultimii ani, având în vedere că de mână de lucru judeţul nostru nu duce lipsă?

De altfel, aceste informaţii au fost confirmate, parţial, de către Cornel Hamza, vicepreşedintele Consiliului Judeţului, la scurt timp după întrunire. „Cert este că, după ce au vizitat Brăila şi Galaţiul, au avut cuvinte de laudă pentru Galaţi: că este un oraş mai mare, un oraş curat, primitor şi au fost curioşi să audă răspunsul la întrebarea de ce vrem noi ca ei să investească aici. Domnul primar, reprezentanţii Universităţii „Dunărea de Jos”, ai Camerei de Comerţ, ai mediului de afaceri, ai ArcelorMittal au vorbit într-un singur glas şi le-a plăcut acest lucru, că suntem o autoritate deschisă să depună orice efort şi să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a-i atrage la noi. S-a făcut paralela între Brăila şi Galaţi, că investitorii, în ultimii doi ani de zile, au mers la Brăila, chiar dacă au un număr mai mic de locuitori, şi au deschis două mari magazine, dar nu au venit în Galaţi, unde sunt 300.000 de locuitori. De ce? Probabil din cauza opacităţii fostei administraţii. Le-am promis că vom face toate eforturile pentru a-i convinge să rămână alături de noi. Autorizaţiile cât mai repede posibil, Parcul Industrial este virgin şi îl pot face cum vor ei. Au zis că nu îi interesează foarte mult calea de transport pe apă, ci varianta rutieră, adică vor avea nevoie de şosele şi, în perspectivă, am povestit despre proiectele noastre: drumul expres, legăturile cu Ucraina, autostrada care să meargă până în nordul ţării, dar totul începe cu un mic pas”, a precizat vicepreşedintele CJ.

Marius Stan: „Nu vreau să vând iluzii”

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a fost ceva mai reţinut după discuţii, afirmând că „a fost o întâlnire ca multe altele pe care le-am avut de la începutul mandatului. Întotdeauna am fost cu uşile larg deschise pentru cei care vor să ne viziteze oraşul, care s-au dovedit a fi interesaţi de potenţialul investiţiei la noi, dar regret că au fost prezentaţi deodată ca salvatorii oraşului. Oamenii s-au aflat într-o vizită. Au fost şi la Iaşi, la Suceava, la Brăila, se duc şi la Buzău. Planul lor investiţional este după 2015. Vor vizita Parcul Industrial, Zona Liberă, vor vizita porturile şi, probabil, câteva hale din ArcelorMittal, urmând să analizeze toate datele pe care le culeg de peste tot. Nu îmi fac iluzii mari, dar este firesc şi normal să tratăm cu tot respectul orice potenţial investitor, lucru pe care îl şi facem. Deocamdată, nu putem spune mai mult, nu vând iluzii pentru că nu îmi place. A fost o întâlnire informală, nimic mai mult”, a declarat edilul-şef.

 

Citit 5978 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2013 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.