Amenzi de peste un milion de lei pentru CJ/ Afacerea „Apartamentul” sapă adânc în bugetul judeţului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Amenzi de peste un milion de lei pentru CJ/ Afacerea „Apartamentul” sapă adânc în bugetul judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru că a refuzat să-şi vândă apartamentele la preţuri ridicole, Consiliul Judeţului a plătit deja, din bani publici, o amendă civilă în valoare de 600.000 de lei * Cuantumul amenzilor este mult mai mare decât valoarea celor câteva zeci de locuinţe pe care instituţia a fost obligată să le vândă


Scandalul „Apartamentul”, care trenează de ani întregi, păgubeşte bugetul judeţului cu sume impresionante de bani. Consiliul Judeţului Galaţi trebuie să plătească amenzi civile în valoare de aproximativ 1,1 milioane de lei, din bani publici, pentru că, nici până la această dată, chiriaşii de lux ai instituţiei, care au în mânecă o hotărâre definitivă şi irevocabilă, nu au intrat în posesia apartamentelor mult râvnite, cu una, două şi trei camere, ale căror preţuri sunt cuprinse între 152 de lei şi 17.000 de lei.

Penalităţi de 600.000 de lei

La începutul acestui an, Consiliul Judeţului Galaţi a fost obligat să plătească statului român aproximativ 600.000 de lei, în contul unor penalităţi de întârziere aferente anilor 2011-2012, ne-a confirmat Costel Fotea, county-managerul instituţiei publice, care a precizat că reprezentanţii CJ, alături de avocaţi şi jurişti, caută, în prezent, soluţii pentru ca instituţia publică să nu mai fie obligată să suporte amenzi şi să se ajungă la o recalculare a penalităţilor. „Lucrăm la o strategie pentru a scăpa de penalităţi. Sperăm că vom termina, în curând, cu bubele lăsate în urmă, de ani de zile. Nu comentez hotărârile instanţelor. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să găsim o soluţie pentru aceste probleme”, ne-a declarat Costel Fotea.

County-managerul CJ ne-a declarat că, în scurt timp, Loconfort Galaţi va perfecta contractele de vânzare-cumpărare cu acei chiriaşi ai CJ care au acceptat să achiziţioneze apartamentele instituţiei la un alt preţ, rezonabil, stabilit de un evaluator. „39 de apartamente fac obiectul hotărârii judecătoreşti. Ţinând cont că 11 persoane au acceptat să le cumpere la preţuri rezonabile, alte patru au solicitat o evaluare a unui alt expert, iar preţurile rezultate sunt cam aceleaşi cu ale evaluatorului la care am apelat noi, iar trei angajaţi ai CJ s-au retras din proces, ar trebui ca, pentru acest an, penalităţile să nu mai fie atât de mari. Aceşti bani pe care noi îi plătim îi luăm dintr-un buzunar al statului şi îi băgăm în altul”, ne-a spus county-managerul CJ.

Pentru 2013, amendă civilă de aproape 500.000 de lei

La cele 600.000 de lei pe care Consiliul Judeţului le-a achitat în acest an se mai adaugă o amendă civilă de aproximativ 500.000 de lei, aferentă anului 2013, pe care instituţia va trebui să o achite, conform unei decizii irevocabile a Judecătoriei Adjud, din data de 16 octombrie. „Fixează suma datorată cu titlu de amendă civilă Statului Român de către pârâţii Judeţul Galaţi şi Consiliul Judeţean Galaţi, pentru perioada 19.09.2012-19.03.2013 şi respectiv 19.03.2013- 19.09.2013, la suma totală de 492.750 lei. Executorie. Prezenta încheiere se va comunica în conformitate cu art.5803 al.4 C. pr. civ. vechi. Irevocabilă”, se arată în soluţia magistraţilor Judecătoriei Adjud.

O informare cu privire la cea de-a doua amendă nu a ajuns, încă, la Consiliul Judeţului.

Reamintim că scandalul apartamentelor CJ durează de aproximativ 11 ani. În perioada 2002-2006, 40 de persoane, funcţionari publici, judecători, poliţişti, directori şi nu numai au încheiat cu CJ contracte de închiriere. În iulie 2003, apartamentele au fost trecute din domeniul public în cel privat al judeţului Galaţi, fiind prevăzută posibilitatea vânzării lor. Cei 40 au cerut Consiliului să le perfecteze contractele de vânzare - cumpărare, dar s-au izbit de refuzul instituţiei, date fiind preţurile care variau de la câteva sute la câteva mii de lei. A început lupta în instanţă, CJ Galaţi a pierdut pe toată linia, iar acum instituţia este obligată să vândă o parte dintre locuinţe la preţ de deviz, pe lângă amenzile şi penalităţile menţionate.

Citit 2291 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 01:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.