Amenzi de peste un milion de lei pentru CJ/ Afacerea „Apartamentul” sapă adânc în bugetul judeţului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Amenzi de peste un milion de lei pentru CJ/ Afacerea „Apartamentul” sapă adânc în bugetul judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru că a refuzat să-şi vândă apartamentele la preţuri ridicole, Consiliul Judeţului a plătit deja, din bani publici, o amendă civilă în valoare de 600.000 de lei * Cuantumul amenzilor este mult mai mare decât valoarea celor câteva zeci de locuinţe pe care instituţia a fost obligată să le vândă


Scandalul „Apartamentul”, care trenează de ani întregi, păgubeşte bugetul judeţului cu sume impresionante de bani. Consiliul Judeţului Galaţi trebuie să plătească amenzi civile în valoare de aproximativ 1,1 milioane de lei, din bani publici, pentru că, nici până la această dată, chiriaşii de lux ai instituţiei, care au în mânecă o hotărâre definitivă şi irevocabilă, nu au intrat în posesia apartamentelor mult râvnite, cu una, două şi trei camere, ale căror preţuri sunt cuprinse între 152 de lei şi 17.000 de lei.

Penalităţi de 600.000 de lei

La începutul acestui an, Consiliul Judeţului Galaţi a fost obligat să plătească statului român aproximativ 600.000 de lei, în contul unor penalităţi de întârziere aferente anilor 2011-2012, ne-a confirmat Costel Fotea, county-managerul instituţiei publice, care a precizat că reprezentanţii CJ, alături de avocaţi şi jurişti, caută, în prezent, soluţii pentru ca instituţia publică să nu mai fie obligată să suporte amenzi şi să se ajungă la o recalculare a penalităţilor. „Lucrăm la o strategie pentru a scăpa de penalităţi. Sperăm că vom termina, în curând, cu bubele lăsate în urmă, de ani de zile. Nu comentez hotărârile instanţelor. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să găsim o soluţie pentru aceste probleme”, ne-a declarat Costel Fotea.
County-managerul CJ ne-a declarat că, în scurt timp, Loconfort Galaţi va perfecta contractele de vânzare-cumpărare cu acei chiriaşi ai CJ care au acceptat să achiziţioneze apartamentele instituţiei la un alt preţ, rezonabil, stabilit de un evaluator. „39 de apartamente fac obiectul hotărârii judecătoreşti. Ţinând cont că 11 persoane au acceptat să le cumpere la preţuri rezonabile, alte patru au solicitat o evaluare a unui alt expert, iar preţurile rezultate sunt cam aceleaşi cu ale evaluatorului la care am apelat noi, iar trei angajaţi ai CJ s-au retras din proces, ar trebui ca, pentru acest an, penalităţile să nu mai fie atât de mari. Aceşti bani pe care noi îi plătim îi luăm dintr-un buzunar al statului şi îi băgăm în altul”, ne-a spus county-managerul CJ.

Pentru 2013, amendă civilă de aproape 500.000 de lei

La cele 600.000 de lei pe care Consiliul Judeţului le-a achitat în acest an se mai adaugă o amendă civilă de aproximativ 500.000 de lei, aferentă anului 2013, pe care instituţia va trebui să o achite, conform unei decizii irevocabile a Judecătoriei Adjud, din data de 16 octombrie. „Fixează suma datorată cu titlu de amendă civilă Statului Român de către pârâţii Judeţul Galaţi şi Consiliul Judeţean Galaţi, pentru perioada 19.09.2012-19.03.2013 şi respectiv 19.03.2013- 19.09.2013, la suma totală de 492.750 lei. Executorie. Prezenta încheiere se va comunica în conformitate cu art.5803 al.4 C. pr. civ. vechi. Irevocabilă”, se arată în soluţia magistraţilor Judecătoriei Adjud.
O informare cu privire la cea de-a doua amendă nu a ajuns, încă, la Consiliul Judeţului.
Reamintim că scandalul apartamentelor CJ durează de aproximativ 11 ani. În perioada 2002-2006, 40 de persoane, funcţionari publici, judecători, poliţişti, directori şi nu numai au încheiat cu CJ contracte de închiriere. În iulie 2003, apartamentele au fost trecute din domeniul public în cel privat al judeţului Galaţi, fiind prevăzută posibilitatea vânzării lor. Cei 40 au cerut Consiliului să le perfecteze contractele de vânzare - cumpărare, dar s-au izbit de refuzul instituţiei, date fiind preţurile care variau de la câteva sute la câteva mii de lei. A început lupta în instanţă, CJ Galaţi a pierdut pe toată linia, iar acum instituţia este obligată să vândă o parte dintre locuinţe la preţ de deviz, pe lângă amenzile şi penalităţile menţionate.


Citit 2190 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 01:24

5 comentarii

 • postat de unul care ii pare rau de votul care l-a dat
  Vineri, 15 Noiembrie 2013 15:51
  5.13.239.***
  Nu i-am dat dreptate si nu am fost deacord niciodata cu popey marinarul si cu afirmatiile lui dar cand a spus ca acest Bacalbasa este un" mascarici" parvenit peste noapte a avut dreptate,ce naiba cauta acest individ intr-o functie atat de importanta zau ca nu ii mai inteleg pe astia de la PSD,chiar nu se gasea un om din cati are acestia sa puna decat acest MASCARICI de om care habar nu are cu ce se mananca aceasta functie pe care o ocupa ? Poate se gandesc la altul pana nu-i prea tarziu!
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN CETATEAN REVOLTAT DE justitia asta de 2 lei vechi
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 19:49
  89.136.0.***
  Am si eu o intrebare : de cand chiriasul are voie sa devina propietar si sa plateasca un pret ridicol pe un bun pe care doar i l-ai inchiriat nicidecum vandut ? in ce tzara jegoasa traim! Vor apartamente ?Sa-si cumpere tata ! Dar sa plateasca pretzul pietii ! Cum sa pretinzi sa cumperi un bun de 70 000 euro cu 10 euro ? Astia ar trebui eutanasiati !Oare cat va mai rabda acest popor ? Dar si cand va exploda mamaliga va fi vai si amar de agaricii astia !
  0
  3
  Raportează
 • postat de mitroi
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 14:44
  86.34.187.***
  De ce sa se cumpere aceste apartamente construite din fondurile statului de catre niste PROFITORI AI SISTEMULUI in frunte sunt judecatori, functionari publici promovati pentru merite deosebite gen Agache Maria, Pufu Eugenia, Cristea Costica, Domniteanu Aurelia, Angheluta Laura din CJG.
  Ei au dus-o bine pe toate timpurile oricum ar fi tot in picioare cad.
  RUSIINE, d-le Bacalbasa luati masuri ca sunteti inconjurat de lichele profesioniste, care au rupt bugetul CJG.
  Dar o duc bine, sunt promovati si sunt pe cai mari.
  0
  5
  Raportează
 • postat de URS GIGI
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 13:45
  93.113.153.***
  Bravo BULA !
  La fel ca si predecesorii lui si ca totii romanii fitosi si grandomani, domnul Bula ( asa i se spunea in spital asa i se spune si in CJ ) crede ca statul de drept si o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila este o "regula de la jocul Nu te supara frate ".
  Daca intoarcem capul dam numai de smecheri cu ceafa groasa, afaceristi plini de bani si mai nou de baroni locali gen Bula si Fotbalistu' care fac ceva pe legi si justitie ! De fapt isi bat joc de noi, cei care i-am votat ca prostii !
  Nu stiu cine este acest Fotea dar cred ca nu stie ce vorbeste ! In numele cui vorbeste ? Despre banii cui vorbeste ?
  Cred ca nu realizeaza ca este vorba de LEGE si de banii comunitatii, bani la care am contribuit si eu, cetateanul fraierit de nea Bula sa-l votez !
  Mai tovarasi, de ce nu dati o hotarare de consiliu si sa plateasca din buzunarul lui cel ce se face vinovat ca nu vrea sa plateasca si-si incordeaza muschii cu JUSTITIA si LEGILE tarii ?
  De ce nu spuneti cine este VINOVAT ? ALA sa plateasca, nu noi contribuabilii ! Huoa !
  1
  2
  Raportează
 • postat de Foarte bine ca plateste amenzi. Mai bine decat sa se faca ca ii cheltuie
  Miercuri, 13 Noiembrie 2013 00:35
  5.13.202.***
  A, credeam ca tre sa plateasca amenda catre chiriasi!...
  Bre, dar e bine!! CJ plateste amenda catre,,, stat! Deci ia din ce i s-a dat si da inapoi. Pai, foarte bine! Ca statul ni-i da noua in salarii catre bugetari, politie, spitale, medici... cat de cat. CJ-ul ce ne da? Lapte stricat si mere viermanoase la copii? Drumuri desfundate prin judet si infundate toata iarna cu zapada neridicata? Custi la maimutele de la Garboavele mai scumpe ca garsonierele oamenilor de rand? Deplasari prin delegatii inlocatii exotice?
  Luati-i banii lui Spiderman ca si-asa ii fitileste, ii face praf! Luati-i toti banii!! Fiat...justice for all!
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.