Politică şi cai putere: Ce maşini conduc aleşii Galaţiului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Politică şi cai putere: Ce maşini conduc aleşii Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Volkswagenul, cu toate modelele lui, pare să fie maşina de căpătâi a celor mai mulţi dintre consilierii locali, dar pe lista preferinţelor de cai putere găsim însă şi Infiniti, Citroën, Mercedes, BMW, Mazda sau Jeep


„Să-ţi iei motor nemţesc şi parfum franţuzesc” aşa sună una dintre regulile de bază din lumea bună, cu sau fără fiţe. Pentru politicieni şi nu numai, maşina reprezintă mai mult decât o necesitate de a se deplasa rapid, sigur şi confortabil, este un accesoriu definitoriu al propriei imagini. Vă oferim astăzi un top al maşinilor deţinute de către aleşii locali, ţinând cont, pe cât posibil, de greutatea mărcii, fiţe şi valoarea bolizilor cu pricina. Ca să nu iasă vorbe, ne-am bazat pe caii putere declaraţi de către aleşi în mărturiile de avere, şi mai puţin pe autoturismele din care i-am văzut cum coboară la evenimente oficiale sau şedinţe de Consiliu Local.

Primarul Marius Stan - BMW şi Infiniti

Pasionaţii de maşini au căzut de acord că primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, are cea mai tare maşină din administraţie: autoturismul Infiniti FX 35, fabricat în 2009. Cu toate acestea, primarul este văzut coborând doar dintr-un superb BMW Seria 7. Vă reamintim că în 2012, APAN Motors a semnat un parteneriat de imagine cu Marius Stan, pe atunci directorul general al Campioanei României, Oţelul, şi a primit cheia unei limuzine BMW Seria 7, un model de referinţă, cu un bogat pachet de dotări care să-i facă prezenţa la bord cat mai confortabilă şi elegantă. La eveniment, viitorul primar al oraşului a fost însoţit de simbolul fotbalului romanesc, Gheorghe Hagi. Precizăm că limuzina nu îi aparţine primarului, politicianul doar o foloseşte în virtutea parteneriatului de imagine.

Touareg, Jeep, Mazda

Dintre aleşii locali, cea mai impresionantă colecţie de cai putere îi aparţine lui Ilie Gheţu, consilier PP-DD. Potrivit declaraţiei de avere, politicianul are un Volkswagen Touareg din 2003, un Chrysler Voyager din 2002 şi un Audi A4 din 2001. În 2012, anul în care a devenit consilier local, Gheţu a vândut doi bolizi: în ianuarie, un Audi A8 cu 17.000 de euro, şi în august, un BMW cu 4.000 de euro. Vine tare din urma sa colegul de partid - Marian Avramescu, proprietarul unui autoturism de teren Jeep Grand Cherokee, fabricat în 2004, dobândit în 2007. Trecem în tabăra consilierilor liberali, unde medicul Sorin Ungurianu conduce detaşat cu trei autoturisme. Este vorba de un Citroën C5 din 2003 şi un Citroën C4 din 2007, dobândite în leasing pe cabinetul medical individual al soţiei, dr. Daniela Ungurianu, şi o Mazda CX-7 din 2008 cumpărată tot în leasing, dar pe numele cabinetului medical individual al dr. Sorin Ungurianu. Continuăm lista maşinilor tot cu un liberal, dr. Mihail Bucatanschi, care şi-a trecut în declaraţia de avere un Mercedes fabricat în 2009 şi un Volkswagen din 2006.

Cum spuneam, firma Volkswagen primează în topul maşinilor preferate de consilierii locali. Potrivit declaraţiilor de avere, tânărul liberal dr. Raul Mihailov, şi colegul său mai experimentat, inginerul Săvel Rotaru, conduc fiecare câte un Volkswagen Passat, primul un autoturism fabricat în 2003, celălalt unul mai nou, fabricat în 2007.

Social-democraţie cu motor

Ce maşină ar prefera un şofer profesionist? Ne referim la consilierul local PSD Hristache Bogatu, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Rutieri din Galaţi şi lider al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Şoferilor din România. Cu un asemenea palmares auto, Bogatu declară doar un Peugeot 107, fabricat în 2007, cumpărat cu credit bancar, şi un Volkswagen fabricat în 2003. Bagă viteză şeful său de partid, viceprimarul PSD Florin Popa, cu un Renault Megane din 2002, şi un Volkswagen din 2009. Un Volkswagen din 2007 are şi Marius Humelnicu, consilier PSD, secondat de o Dacia din 2000. Rămânem tot în tabăra PSD unde Zanfir Ilie, consilier local şi directorul Bibliotecii V.A. Urechia, a completat declaraţia de avere cu un Daewoo Leganza din 2000, cumpărat în leasing. E drept, circulă mai mult cu maşina de serviciu… Şi încheiem lista cu fostul arbitru Nicolae Rainea, decanul de vârstă al CL, posesorul unui Seat Cordoba din 2003. Nu ştim dacă l-a văzut vreodată cineva circulând cu el pentru că, se ştie, nea Nicu a trecut la maxitaxi de când nu-l mai ţin picioarele să alerge sau să aştepte în staţii după autobuzele Transurb.

Cea mai nouă, cea mai veche

Cea mai nouă maşină este un BMW X1, fabricat în 2012 şi îi aparţine celui mai nou dintre aleşii locali. Ne referim la Vergiliu Vals, singurul reprezentant al UNPR intrat recent în Legislativul Galaţiului, prin plecarea lui Cătălin Cristache. La polul opus se află singurul ales PC care şi-a trecut în declaraţia de avere un autoturism: dr. Gheorghe Bugeag, posesorul unui Audi fabricat în 1998.

Ce le place doamnelor?

Dr.Carmina Muşat, consilieră PSD, a trecut două autoturisme în declaraţia de avere: un Citroën C3 fabricat în 2006 şi cumpărat în acelaşi an de politiciană, şi un Land Rover Discovery TD5 fabricat în 2004 şi cumpărat patru ani mai târziu pe numele soţului. Monica Dascălu, consilieră PP-DD, declară un autoturism Dacia Logan din 2008, trecut pe numele soţului.

Maşini româneşti preferă şi consilierul local PP-DD Victor Malinovici, cu o Dacia 1307 din 2002 şi un Logan din 2011. Aleşii locali Radu Cosca, Gina Paladi, Eugen Găvan şi Costel Văsoi (PC), Desilia Cocu şi Cristian Enache (PSD), Cristian Dima şi Mihai Manoliu (PNL), Mihai Alin şi Victor Dobrea (PDL) şi Marian Alexandru (PP-DD) nu au trecut în declaraţia de avere nici măcar un cal putere, dar asta nu înseamnă că nu circulă cu autoturisme comune sau de fiţe, trecute pe societăţile comerciale.

   

Citit 2882 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2013 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.