Refacerea infrastructurii după inundaţii, doar o promisiune/ Drumurile şi podurile n-au fost încă reabilitate
Foto: Foto: Corina Dobre

Refacerea infrastructurii după inundaţii, doar o promisiune/ Drumurile şi podurile n-au fost încă reabilitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Compania Naţională de Investiţii nu a reabilitat nici măcar un drum sau un podeţ distrus de inundaţiile din luna septembrie * Localnicii din Gohor şi Suceveni riscă să rămână izolaţi în orice moment


În luna septembrie, la scurt timp de la inundaţiile fără precedent care au lovit judeţul Galaţi, premierul Victor Ponta şi ministrul Dan Nica le promiteau edililor localităţilor calamitate că vor fi demarate imediat lucrările de refacere a infrastructurii în judeţul Galaţi, acolo unde zeci de poduri, podeţe şi drumuri fuseseră grav afectate de şuvoaiele care au curmat şi mai multe vieţi omeneşti.

De atunci, au trecut, însă, câteva luni bune şi, deşi vremea a fost mai mult decât blândă pentru această perioadă, şi ar fi permis astfel lucrări de reabilitare şi modernizare, Compania Naţională de Investiţii (CNI), societate aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, nu a demarat lucrările de refacere a infrastructurii, nici măcar un podeţ sau un drum nefiind, la această oră, reabilitat.

Pentru că precipitaţiile bat la uşă, iar iarna, potrivit meteorologilor, îşi va intra curând în drepturi, gălăţenii din mediul rural vor trebui să aştepte primăvara pentru a putea beneficia, din nou, de drumuri, poduri şi podeţe practicabile, dar, mai ales, sigure. Cu atât mai mult cu cât CNI nu mai poate atribui în mod direct un contract, în regim de urgenţă, pentru refacerea infrastructurii şi va trebui să organizeze licitaţie, conform legii.

„Sper, cu puţin noroc, ca la 1 martie să fie desemnate firmele pentru demararea lucrărilor. Compania Naţională de Investiţii se află în procedură de achiziţie directă. Dacă avem noroc şi vremea ne păsuieşte, vom putea supravieţui până în martie. Sunt situaţii delicate, nevralgice şi, cu riscul de a supăra, este o problemă că s-a întârziat. Ţinem aproape de CNI. Sunt bine intenţionaţi, dar trebuie respectată legea. Acum nu-ţi mai permite legea să faci negociere directă cu vreo societate. Nu ne convine că nu putem face nimic, dar nici nu te poţi juca cu instituţii precum Curtea de Conturi sau alte structuri”, ne-a declarat Costel Fotea, county managerul Consiliului Judeţului Galaţi.

La Suceveni şi Gohor este prăpăd

Primarul comunei Suceveni, Neculai Hanţă, se aşteaptă ca, în orice moment, să se întâmple o tragedie din cauză că un pod intens circulat poate oricând să se prăbuşească. Chiar dacă a semnalizat zona şi a postat un indicator prin care localnicilor li se interzice să mai circule pe podul extrem de şubred, oamenii, pentru că nu au altă variantă, ignoră avertismentele Primăriei.

Tot în Suceveni, ploile abundente şi inundaţiile aproape că au pus pe chituci şi un al doilea pod şi au creat, printre altele, hăuri înspăimântătoare. Mai mult decât atât, terenul este instabil, potrivit edilului, şi se macină permanent. „O să se dărâme de tot. Ne este frică să nu cadă o maşină, o căruţă, oameni acolo. Oamenii nu au pe unde să circule şi, chiar dacă este interzis, trec. Eu nu pot să stau de pază acolo. Am făcut sesizare la CJ, peste tot şi aştept de atâta timp. În fiecare dimineaţă trec pe acolo, prin zonele cu probleme, şi văd că pământul lucrează, se macină. Va pica cineva acolo la un moment dat. O să se întâmple ceva şi privim cu neputinţă. Au tot venit cei de la CNI, au măsurat, au verificat, dar nu s-a întâmplat nimic. Conducta de apă stă în aer. A căzut şi pământul de lângă ea. Eu înţeleg situaţia, pe de o parte, dar măcar să facem o deviere, că s-ar putea, însă trebuie să fim ajutaţi. Ne prinde zăpada aşa şi s-a zis cu noi. O să auziţi de noi, vom fi izolaţi”, ne-a declarat primarul Hanţă.

La Gohor, sute de familii izolate din cauza unei ravene

În comuna Gohor, sute de localnici stau, zilnic, cu sufletul la gură din cauza unei ravene, de câţiva metri adâncime, care, dacă nu se intervine asupra sa, va izola nu mai puţin de 300 de familii. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât este iarnă şi sunt aşteptate ninsori. Această informaţie ne-a fost confirmată şi de către county managerul Consiliului Judeţului.

La Cudalbi, cârpeli cu zgura de la Combinat

Ştefan Drugan, primarul comunei Cudalbi, afectată grav de inundaţii, ne-a declarat că a intervenit pe mai multe sectoare de drum cu ajutorul zgurei oferite, ca sponsorizare, de ArcelorMittal, reuşind, astfel, să mai cârpească o serie de căi rutiere şi să astupe din craterele căscate în asfalt. „Mă aşteptam să dureze. M-am obişnuit din mediul privat să nu stau şi să aştept. De multe ori, lucrurile nu sunt nici aşa cum par. Au mai rămas aproape cinci kilometri pe care îi va face Compania Naţională de Investiţii, la primăvară. Mai am o rezervă de zgură. O păstrez tot pentru astfel de intervenţii”, a afirmat edilul-şef al cudălbenilor.

Infrastructura are nevoie de peste 30 de milioane de lei

Suma de şapte milioane de lei alocată de Guvern, în luna septembrie a anului trecut, pentru refacerea infrastructurii s-a dovedit insuficientă, în urma analizelor efectuate în teritoriu de către reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii. Costel Fotea, county managerul CJ, ne-a spus că ar fi necesare peste 30 de milioane de lei pentru reabilitarea tuturor podurilor, podeţelor, drumurilor şi trecerilor pietonale din mediul rural. „Este un câştig, din acest punct de vedere. Nu ştiu dacă vor fi alocate 30 de milioane de lei, dar dublu, faţă de ce s-a alocat iniţial, tot vom avea”, a precizat Costel Fotea.

În ceea ce priveşte problemele extrem de grave semnalate de primarul comunei Suceveni, county managerul CJ a afirmat că „toată zona de la Suceveni va fi refăcută de CNI. Podul va fi construit din nou, cu tot cu structură de rezistenţă”.

Rămâne de văzut câţi bani va mai aloca Guvernul pentru refacerea infrastructurii din judeţul nostru şi când vor fi demarate lucrările, având în vedere că promisiunile politicienilor, previzibil, poate, nu s-au concretizat. Nu ar fi, însă, prima dată.

 

Citit 1309 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 09:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.