Parcare, spaţii verzi şi loc de joacă/ Garajele din Micro 19 vor fi demolate (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Liviu Ghinea

Parcare, spaţii verzi şi loc de joacă/ Garajele din Micro 19 vor fi demolate (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de 144 de garaje sufocă în prezent cartierul Micro 19, în zona cuprinsă între Şcolile 29, 17 şi Liceul Economic, iar elevii nu au nici măcar un trotuar pe care să meargă * Primăria vrea să amenajeze un loc de joacă şi o parcare cu spaţii verzi generoase


Una dintre cele mai mari baterii de garaje din Galaţi, care a acaparat spaţiul cuprins între Liceul Economic şi Şcolile nr. 29 şi 17, ar putea deveni istorie. În locul celor 144 de garaje de toate neamurile şi dimensiunile, dintre care unele mai „tupeiste” şi-au tras şi curticică îngrădită cu gărduţ, s-ar putea amenaja o parcare civilizată, încadrată de spaţii verzi generoase şi, mai important, un loc de joacă pentru copii! Nu e doar o promisiune. Pe masa aleşilor locali, care se vor întruni joi în şedinţă ordinară, se află şi un proiect de hotărâre menit să schimbe zona din temelii. Este vorba de un studiu de fezabilitate realizat de arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”, împreună cu dr. arh. Liliana Buhociu, dr. arh. Dragoş Buhociu şi dr. peisagist Roxana Negrea. Dacă aleşii vor aproba documentaţia tehnico-economica propusă şi angajarea fondurilor, atunci parcarea, locul de joacă şi spaţiile verzi vor deveni realitate, până la finele anului.

Ce prevede proiectul

Conform proiectului de hotărâre ajuns în dezbaterea consilierilor, terenul situat în cartierul Micro 19, pe strada Laminoriştilor, între cele trei instituţii de învăţământ este ocupat în prezent de 144 de garaje şi un post de transformare. Proiectul prevede negru pe alb desfiinţarea garajelor, păstrarea postului trafo existent şi amenajarea unei parcări auto cu 216 locuri, cu spaţii verzi, a unui loc de joacă pentru copii, a unui spaţiu de aşteptare pentru elevi şi de socializare pentru locatarii zonei. Vor fi amenajate zonele pietonale, în condiţiile în care singurul acces către Şcoala nr. 29 este o bordură spartă, că atâta a mai rămas din trotuar! Băncile, coşurile de gunoi, un WC ecologic, refacerea iluminatui public, colectarea apelor pluviale şi în general un aspect urban civilizat sunt, de asemenea, incluse în proiect. Locul de joacă, plasat în faţa Şcolii 17, în imediata vecinătate a Grădiniţei "Codruţa", va avea tobogane, balansoare şi leagăne, plus un complex de distracţie pentru cei mici. Valoarea investiţiei se ridică la 4.722.640 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare este de 12 luni.

„Ajut pe oricine face curăţenie”

„Nu fac politică, nu mă interesează culoarea politică, dar pe cine face curat îl ajut din toată inima!”, ne-a declarat Sergiu Porumboiu, şeful de proiect al studiului de fezabilitate. Acesta a criticat dur zona insalubră, cu aspect neurban înconjurată de o biserică, o grădiniţă, două şcoli şi un liceu. Mai mult, elevii obişnuiesc să se furişeze printre garaje pentru a chiuli şi a fuma feriţi de privirile profesorilor. „Din mizeria cu vârf şi îndesat care este acum, zona se transformă într-un fel de parc mai mare. Am consultat un doctor în arhitectură peisageră, Roxana Negrea, asistent universitar la Institutul de Agronomie din Iaşi, un profesionist care a colaborat şi la Parcul Viva. Vegetaţia trebuie să arate bine tot anul, cu plante care să conlucreze şi care să fixeze praful. Aici va fi loc de joacă, parc, pot fi alei de mers cu bicicleta. Se măreşte numărul de locuri de parcare, iar o treime din suprafaţă va fi loc de joacă şi parc. E viu, adevărat şi se poate face, numai să se vrea”, ne-a declarat arh. Porumboiu.

Şi pentru că cifrele spun totul, aflaţi că, din suprafaţa totală de 11.157 mp, în prezent garajele şi aleile dintre ele ocupă 9.325 mp, iar spaţiile verzi doar 451 mp. În studiul de fezabilitate realizat de profesionişti, parcajele şi aleile vor ocupa 7.086 mp, spaţiul verde - 2.482 mp, iar locul de joacă 904 mp. Numai să se vrea!

Citit 14285 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2014 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.